Ειδικού συνεργάτη μας *
Η έρευνα σε βάθος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) πρέπει να προχωρήσει και να δώσει πειστικές απαντήσεις. Όσο διαιωνίζεται, αφήνει σκιές –όχι μόνον για τον ίδιο, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε όλο το τραπεζικό σύστημα, που το θέτει σε αμφισβήτηση.
Όπως θα διαβάσετε στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης (από εκτενές δημοσίευμα των New York Times –ΝΥΤ), ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ταραχώδους «βασιλείας» του, καθώς ερευνάται αν καταχράστηκε την θέση του για να εγκρίνει τραπεζική συμφωνία μεταξύ του πρώην εργοδότη του, Μιχάλη Σάλλα, προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος κατηγορήθηκε σχετικά για απάτη και υπεξαίρεση.
Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόνοια που στηρίζεται –και αυτό είναι το σημαντικό– όχι σε φήμες, αλλά σε επιχειρήματα που κατέθεσε προσωπικό της ΤτΕ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε εμπιστευτική αναφορά με ημερομηνία έκδοσης πέρυσι τον Μάϊο, ανώτατος Έλληνας εισαγγελέας σημείωνε πως ο διοικητής της ΤτΕ ενέκρινε συμφωνία 71 εκατ. ευρώ, παρά τα προειδοποιήσεις του προσωπικού του σχετικά με την οικονομική κατάσταση του αγοραστή. Μέρη της αναφοράς αυτής, τα οποία είδε η ΝΥΤ, δίνουν στοιχεία για τον στόχο της έρευνας, επί της οποίας ελάχιστα είχαν αποκαλυφθεί. Έτσι, για μία ακόμη φορά, ένα μεγάλο θέμα με το οποίο θα μπορούσαν να είχαν ασχοληθεί οι μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, αποκαλύπτεται από τον ξένο Τύπο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την έγκυρη ΝΥΤ.
Βεβαίως, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κ. Προβόπουλος είχε προσωπικό όφελος από την συναλλαγή την οποία ενέκρινε. Αλλά ο ρόλος του –κι η πιθανότητα, αν και απομακρυσμένη, να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις– θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις πέρα από την Ελλάδα. Γιατί ο ίδιος δεν είναι ένα απλό τραπεζικό στέλεχος, αλλά μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο άνθρωπος που πάσχισε να κρατήσει την Ελλάδα εκτός χρεοκοπίας. Είναι χαρακτηριστική η παράγραφος του αμερικανικού δημοσιεύματος ότι, σε μία εποχή που κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Μπεν Μπερνάνκι της FED, κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, λίγοι είναι αυτοί που έχουν τόση δύναμη όπως ο Γιώργος Προβόπουλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γλυτώσει την χρεοκοπία η Ελλάδα και να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας ότι παραμένει άγνωστο εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Γ. Προβόπουλου, σημειώνοντας ότι οι δικηγόροι του υπόδικου Λαυρεντιάδη επιμένουν ότι η υπόθεση του πελάτη τους και αυτή του Γ. Προβόπουλου πρέπει να εξεταστούν μαζί, όπως προτείνει η αναφορά του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, ο οποίος όμως δεν χειρίζεται άλλο την υπόθεση.
Συμφέρον της Πολιτεία, της κυβέρνησης, του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του ίδιου του διοικητή της ΤτΕ είναι να χυθεί άπλετο φως. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, όπου πολίτες έχουν κληθεί να πληρώσουν αδρά την διάσωση των τραπεζών, δεν μπορεί να αιωρούνται σκιές για ύποπτες εύνοιες υπέρ ορισμένων προέδρων τραπεζών, όποιοι κι αν είναι αυτοί…
* Πρόκειται για άτομο με υψηλές τραπεζικές γνώσεις και με έδρα τις ΗΠΑ
Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
Πρέπει να πέσει άπλετο φως στο θέμα του ρόλου του διοικητή της ΤτΕ στην τραπεζική συμφωνία μεταξύ του πρώην εργοδότη του Μιχάλη Σάλλα και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη
Βεβαίως, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κ. Προβόπουλος είχε προσωπικό όφελος από την συναλλαγή την οποία ενέκρινε. Αλλά ο ρόλος του –κι η πιθανότητα, αν και απομακρυσμένη, να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις– θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις πέρα από την Ελλάδα. Γιατί ο ίδιος δεν είναι ένα απλό τραπεζικό στέλεχος, αλλά μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο άνθρωπος που πάσχισε να κρατήσει την Ελλάδα εκτός χρεοκοπίας.