Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Πόσο δυνατή είναι η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και την Ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών;

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει το κρίσιμο για το μέλλον του κόμματος 4ο Συνέδριό του

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024

Το Συνέδριο λοιπόν θα αποφασίσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει τα στείρα αφηγήματα και θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερή οικογένεια.
Το Συνέδριο λοιπόν θα αποφασίσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει τα στείρα αφηγήματα και θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερή οικογένεια.

του Θεόδωρου Μπενάκη

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει το κρίσιμο για το μέλλον του κόμματος 4ο Συνέδριό του. Με νέο πρόεδρο και απαλλαγμένο από το μεγαλύτερο μέρος της σκληροπυρηνικής πτέρυγας, το κόμμα θα συζητήσει μεταξύ άλλων και το μείζον θέμα της νέας ταυτότητάς του. Ανήκει στην Αριστερά – ‘ότι και αν σημαίνει σήμερα αυτό – ή στην μεγάλη οικογένεια της Κεντροαριστεράς;

Πιο συγκεκριμένα, το Συνέδριο θα συζητήσει την πρόταση τριών μελών της ηγεσίας του, των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου, για μετάβαση από την Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά-Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE-NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασελάκης, ζήτησε το Κογκρέσο να αποφασίσει για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Επί ηγεσίας του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα κινήθηκε προς κεντροαριστερές θέσεις, τουλάχιστον σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Ο Τσίπρας είχε καλές σχέσεις τόσο με τους Σοσιαλιστές όσο και με τους Πράσινους.

Μια ευνοϊκή απόφαση του Συνεδρίου επάνω στο θέμα αυτό θα βοηθήσει τη νέα ηγεσία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις των κομματικών δομών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το αποτέλεσμα μιας ευρείας συμμαχίας αριστερών και αριστερών κομμάτων που περιλάμβανε από αριστερούς εθνικιστές και νεοσταλινικούς μέχρι μαοϊκούς και τροτσκιστές. Ωστόσο, η μαζική προσχώρηση πρώην μελών και πολιτικών του ΠΑΣΟΚ έδωσε την αποφασιστική ώθηση και τη δυνατότητα να κερδίσει το κόμμα τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι αριστεροί δεν έπαψαν ποτέ να εμποδίζουν τη στροφή του κόμματος προς τις κεντροαριστερές συμμαχίες. Οι αριστεροί έλεγχαν ουσιαστικά τις κομματικές δομές και εμπόδιζαν τις μαζικές εγγραφές νέων μελών. Οι αριστεροί ήταν εκείνοι που επέβαλαν στο κόμμα την συμπάθεια και συνεργασία με συγκεκριμένα αυταρχικά καθεστώτα. Κάτω από την επιρροή τους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια «a la carte» προσέγγιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή πολιτική ή τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Μετά την τελευταία διάσπαση του κόμματος, ο νέος πρόεδρος έχει την ευκαιρία να αλλάξει κόμμα. Η αποχώρηση από την παρακμάζουσα και βαθιά διχασμένη Αριστερή ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ένταξη σε μια από τις πιο ισχυρές πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης δεν έχει μικρή σημασία τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι θα διευρύνουν την πολιτική απήχησή τους.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) εκπροσωπείται από 141 μέλη από 25 κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οκτώ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανήκουν σε κόμματα του PES, ενώ οκτώ από τους 27 Ευρωπαίους Επιτρόπους προέρχονται από κόμματα του PES.

Το Συνέδριο λοιπόν θα αποφασίσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει τα στείρα αφηγήματα και θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερή οικογένεια.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση είναι πιο περίπλοκη. Πρώτον, ορισμένα μέλη εξακολουθούν να ταυτίζονται με τους αριστερούς ευρωσκεπτικιστές και να ασπάζονται την αριστερή ρητορική. Δεύτερον, υπάρχει ένα σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που ο Σύριζα συμφωνεί με την Ομάδα S&D στα περισσότερα πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την ΕΕ και τα κράτη μέλη, υπάρχει σημαντική διαφορά στις απόψεις για τη διεθνή πολιτική, ιδιαίτερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια.

Στη διεθνή πολιτική, ο Σύριζα υπερασπίστηκε τις φιλορωσικές και φιλοκινεζικές θέσεις. Τα περισσότερα από τα μέλη του εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ψυχροπολεμική ρητορική όταν αναφέρονται στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και ευρωσκεπτικισμό όταν μιλούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δάκρυα για την Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε ποτέ ξεκάθαρη πολιτική σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, ηγετικά μέλη της σταλινικής τάσης, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ ως υπεύθυνο για την εισβολή.

Το κόμμα αντιτάχθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία και υιοθέτησε τη ρωσική αφήγηση για τις νεοναζιστικές επιρροές στη χώρα.

Ωστόσο, η Σοσιαλιστική ομάδα στα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση», και δηλώνει ότι στέκεται «δίπλα στον θαρραλέο ουκρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία, ασφάλεια, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα».

Η υποστήριξη για την Ουκρανία, ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική, είναι προτεραιότητα των Σοσιαλιστών. «Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία... Η δέσμευσή μας εκτείνεται στο να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να υποστηρίξουμε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι Σοσιαλιστές προέτρεψαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να αναλάβει αποφασιστική δράση για να αυξήσει την παραγωγή, την κοινή προμήθεια και παράδοση όπλων και πυρομαχικών που είναι απαραίτητα για την Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρχει κόπωση της Ευρώπης για την Ουκρανία όταν όχι μόνο η ασφάλεια της Ουκρανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης εξαρτάται από το να μην κερδίσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο».

Θα συζητήσει το Συνέδριο του Σύριζα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τελικά θα ευθυγραμμιστεί με τα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης;

Ενάντια στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία;

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κυβέρνηση αρχικά δίστασε να αποδεχθεί τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Επιπλέον, τον Μάιο του 2016, ο πρωθυπουργός Τσίπρας φιλοξένησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα για να συζητήσουν την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας. Τότε, ο Τσίπρας δήλωσε ανοιχτά ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία ως απάντηση στις ενέργειές της στην Ουκρανία δεν είχαν αποδώσει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων δεν είναι παραγωγικός. Η λύση είναι ο διάλογος", είπε ο Τσίπρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, η απόφαση της Ελλάδας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ήταν στρατηγική επιλογή.

Το κόμμα αναθεώρησε αυτή τη θέση;

Οι Σοσιαλιστές αναγνωρίζουν ότι η Ρωσία του Πούτιν αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για την ΕΕ.

Ακόμη και πρόσφατα, στις 8 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, μετά από πρόταση των μελών πέντε ομάδων - του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων (Renew), των Πράσινων και των Συντηρητικών (ECR), που καταδικάζει τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία μέσω διαφόρων μορφών παρέμβασης και παραπληροφόρησης.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι το Κρεμλίνο επιχειρεί να σπείρει διχασμούς μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Προσλαμβάνει επίσης ορισμένους ευρωβουλευτές ως «πράκτορες επιρροής». Έχει δημιουργήσει μια εξαρτημένη σχέση με ορισμένα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων μέσω χρηματοδότησης, η οποία στη συνέχεια ενεργεί ως ενισχυτής της ρωσικής προπαγάνδας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Επιπλέον, μετά την κήρυξη του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, τρία ηγετικά μέλη του ΕΡΡ, των S&D και του ECR, εκφράζοντας την άποψη των Ομάδων τους, δήλωσαν ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για την τραγική μοίρα του Αλεξέι Ναβάλνι. Ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές το καθεστώς φιμώνει κάθε φωνή αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πέρα από κάθε αμφιβολία».

Οι τρεις ευρωβουλευτές κάλεσαν το ρωσικό καθεστώς να ρίξει φως στις συνθήκες του θανάτου του και να απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που ρισκάρουν τη ζωή τους στις ρωσικές φυλακές.

Ο νέος πρόεδρος του Σύριζα Στέφανος Κασελάκης ανάρτησε στο Χ το αυτονόητο.

"Με απογοήτευση έμαθα την είδηση του θανάτου του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έδωσε τη ζωή του παλεύοντας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατά της καταπίεσης. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους αγαπημένους του".

Ωστόσο, το κομματικό όργανο Αυγή έγραψε ότι ο Ναβάλνι ήταν ένας «διεφθαρμένος, αποτυχημένος και υπερεθνικιστής» πολιτικός. Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του θανάτου του και αναγγέλθηκε στην πρώτη σελίδα, προσπάθησε να κατεδαφίσει το πολιτικό και ηθικό ανάστημα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μια ζοφερή σταλινική γραφειοκρατία εξακολουθεί να υπάρχει και να επηρεάζει το κόμμα.

Ανθρώπινα Δικαιώματα «a la carte»

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε επίσης το κινεζικό καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ.

Τον Ιούλιο του 2016, η ελληνική κυβέρνηση και ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν εμπόδισαν την ΕΕ να μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Ένα χρόνο αργότερα, η Ελλάδα εμπόδισε την ΕΕ να εκδώσει δήλωση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της νέας παλαιστινιακής κρίσης, το κόμμα φαίνεται να αγνοεί την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς ενώ καταδικάζει τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ και υπερασπίζεται το έδαφος της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Είναι περιττό να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ λέξη υπέρ των διωκόμενων Ουιγούρων και Θιβετιανών στην Κίνα, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, των Ροχίνγκια στην Μιανμάρ ή των λαών στις αποικισμένες από την Ρωσία περιοχές.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασαν τα καθεστώτα των παραπάνω χωρών και εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε αυτά τα καταπιεσμένα έθνη σε πολλές περιπτώσεις.

Για την ομάδα των Σοσιαλιστών, η υπεράσπιση των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» δεν μπορεί να είναι «a la carte». Θα ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του σε αυτό το Συνέδριο;

Η αγάπη για το αυταρχικό καθεστώς του Μαδούρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια εκφράζει τον θαυμασμό και την υποστήριξή του για το αυταρχικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, αγνοώντας τις επιθέσεις του κατά των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας του Τύπου και των ηγετών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις στην αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα και την παρέμβαση του καθεστώτος στην εκλογική διαδικασία. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στις 8 Φεβρουαρίου, με 446 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 32 αποχές, δηλώνοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να ακυρώσει την υποψηφιότητα της αντιπολιτευόμενης Μαρία Κορίνα Ματσάντο δεν έχει νομική βάση και παραμένει επιλέξιμη για υποψηφιότητα στις εκλογές. Το κείμενο καταδίκαζε επίσης τις επιθέσεις, τις εξαφανίσεις, τις συλλήψεις και τα εντάλματα σύλληψης κατά της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων. Επτά ευρωβουλευτές από την Ομάδα της Αριστεράς ψήφισαν επίσης υπέρ του ψηφίσματος.

Είναι το ΝΑΤΟ εχθρός;

Η αντιΝΑΤΟϊκή ρητορική είναι παραδοσιακή στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι μέλος της Συμμαχίας και ένα κόμμα που φιλοδοξεί να επιστρέψει στην εξουσία θα πρέπει να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός. Και θα πρέπει να αναπτύξει ανάλογα την εξωτερική του πολιτική.

Η Σοσιαλιστική ομάδα είναι ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα.

Έτσι, το κόμμα έχει λίγους μήνες για να ξεκαθαρίσει την πολιτική του ταυτότητα. Πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα ευθυγραμμισμένο με τις αξίες της ΕΕ και, ως εκ τούτου, να λάβει σαφή θέση σχετικά με την Ουκρανία, τις απειλές της Ρωσίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων. Πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα στέκεται στο πλευρό των υπόλοιπων μελών της ΕΕ μπροστά στις προκλήσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια και την άμυνα αυτών των κρατών και των πολιτών τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Φτάνει πια το κακόγουστο θέατρο με τα πρόστιμα

Από: EBR

Ενώ οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στωϊκά δέχονται τα ξόρκια περί αισχροκέρδειας και επιλεγμένα πρόστιμα, η παραγωγική Ελλάδα βρίσκεται από πλευράς παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας στις τελευταίες θέσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τα προβλήματα της Ευρώπης και ο λαϊκισμός των Ευρωεκλογών

Τα προβλήματα της Ευρώπης και ο λαϊκισμός των Ευρωεκλογών

Από εκείνη την ημέρα του 19ου αιώνα που καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία, καθιερώθηκε και η δημαγωγία για την προσέλκυση της ψήφου του «λαού»

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron