του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Κατά τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας κ. Γιώργο Μπήτρο, η προβλεπόμενη σταυροδοσία στις προσεχείς ευρωεκλογές αποτελεί σημαντική πράξη ελεύθερης επιλογής. Και ως τέτοια, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην όλη εκλογική διαδικασία. «Οι ψηφοφόροι», τονίζει ο γνωστός καθηγητής, «θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν νέα πρόσωπα και με τον τρόπο αυτόν θα συμβάλουν και στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας».
Με άλλα λόγια, ο καθηγητής κ.Γ.Μπήτρος εκτιμά ότι το εκλογικό σώμα θα απορρίψει φθαρμένους πολιτικούς και με την σταυροδοσία του θα παίξει ανανεωτικό πολιτικό ρόλο. Ίσως δε η προοπτική αυτή να ήταν και η βασική αιτία των ποικίλων αρνητικών αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευαγ. Βενιζέλου να αλλάξουν τον ευρωεκλογικό νόμο τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές.
Επίσης, στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση, έγραφε ότι εξυπηρετεί τρεις σκοπιμότητες που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Πρώτον, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή στην κάλπη για να υποστηριχθούν πρόσωπα που αξίζουν να ψηφιστούν. Δεύτερον, απελευθερώνει τους αρχηγούς από τον ψυχαναγκασμό της λίστας και παράλληλα η σταυροθηρία θα αναγκάσει τους υποψήφιους να κινητοποιηθούν –με αποτέλεσμα την άνοδο του μεταβολισμού των ενδιαφερομένων αλλά και των κομμάτων. Τρίτον, η τρισταυρία μπορεί να προκαλέσει νέες εσωτερικές συγκρούσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα στο οποίο οι ανανεωτικοί της αριστεράς συγκρούονται με τα πιο αντιδραστικά κατακάθια της βίας και του ολοκληρωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη αριστερόφρονων υποψηφίων εικάζεται ότι θα δυσκολέψει την συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με την μεσαία τάξη.
Και αυτή η τελευταία είναι που απειλείται με συντριβή αν, ο μη γένοιτο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την εξουσία. Είναι βέβαιον πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 30% στις προσεχείς ευρωεκλογές, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να προκαλέσει χαοτικές καταστάσεις για να εξασφαλίσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αν και θα έχει ελάχιστες πιθανότητες μετά από αυτές να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά τις βάσιμες ενστάσεις που διατυπώνονται από πολλές πλευρές για τους ηθικούς και άλλους θεσμικούς κινδύνους που κρύβει η σταυροδοσία, πιστεύουμε ότι η απελευθέρωση των πολιτών δια του σταυρού, στην παρούσα φάση, μπορεί να έχει τον χαρακτήρα μιας πραγματικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης και ταυτόχρονα να αποτρέψει και ένα εξαιρετικά επικίνδυνο χάος.