Η νέα εποπτεία της Ελλάδας
Δεν θα είναι όμως μνημόνιο δανεισμού αυτό που θα επιβληθεί στην χώρα. Πρόκειται για νέα εποπτεία και είναι πιθανό να έχει την κωδική ονομασία Aναπτυξιακό σχέδιο 2015-2017
Η παράμετρος ΔΝΤ είναι κρίσιμη καθώς πιθανή "φυγή" του απο το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί κενό 9 δις για το 2015 και 8 δις για το 2016.
του
Ηλία Καραβόλια
Η ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης απο την Βουλή συνοδεύτηκε και απο την δήλωση της δ/ντριας του ΔΝΤ ότι απαιτείται προληπτική στήριξη(precautionary support) για την Ελλάδα( και πιο συγκεκριμένα "ανοιχτή πιστωτική γραμμή") αν το ΔΝΤ εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.Προηγήθηκε η δήλωση Ντράγκι οτι η ΕΚΤ θα αγοράζει χρεόγραφα ελληνικών τραπεζών για να παράσχει ρευστότητα σε αυτές μόνο υπο την προυπόθεση οτι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα επιτήρησης.Στο μυαλό ολων στριφογυρνάει ένα νέο...μνημόνιο.
Δεν θα είναι όμως "μνημόνιο δανεισμού" αυτό που θα επιβληθεί στην χώρα. Πρόκειται για "νέα εποπτεία" και είναι πιθανό να έχει την κωδική ονομασία " Αναπτυξιακό σχέδιο 2015-2017" και έχει ήδη αρχίσει να συζητείται μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στάυρος Παπασταύρου και η συνεργάτης του Γιούνκερ, Νατάσσα Μπερτό, επεξεργάζονται ένα νέο status quo για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η οικονομία μας απο 1/1/2015.Βασικό χαρακτηριστικό θα είναι οι έλεγχοι ανα τετράμηνο στις υλοποιήσεις μέτρων ανα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Η παράμετρος ΔΝΤ είναι κρίσιμη καθώς πιθανή "φυγή" του απο το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί κενό 9 δις για το 2015 και 8 δις για το 2016.
Μια άλλη παράμετρος που δεν ονομάζεται απο την αντιπολίτευση είναι οτι στο προσχέδιο του εθνικού μας προυπολογισμού υπάρχει πρόβλεψη για 9 δις ευρώ ως ποσό άντλησης απο τις αγορές για το 2015.Μάλιστα γίνεται λόγος για ανταλλαγή υφιστάμενων εκδόσεων με νέες ώστε να γίνει πιο ρεαλιστική η καμπύλη των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα.
Κρυφός πόθος είναι να βγούμε στις αγορές για 7ετές ομόλογο στο τέλος της φετινής χρονιάς.Όμως τα spreads σηκώθηκαν ξανά στα ύψη(590 μονάδες) αρκετα πιο πάνω απο τις 420 μονάδες όταν βγήκαμε τον Απρίλι στις αγορές για 5ετές ομόλογο.Να θυμίσω μόνο οτι τα διακρατικά δάνεια απο την Ε.Ε έχουν επιτόκιο 2% και αυτά του ΔΝΤ κοστίζουν 3,75%.
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω κατανοούμε οτι τόσο τα προσδιορισμένα μεγέθη περί χρηματοδοτικού κενού στην ελληνική οικονομία, όσο και οι ευσεβείς πόθοι περί μή ανάγκης μέχρι και των προσυμφωνηθέντων ποσών απο το πρόγραμμα στήριξης, κινούνται εκτός της πραγματικότητας. Ο δε στόχος για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και μείωση της ανεργίας στο 23,8% στηρίζονται σε παραμέτρους που χρησιμοποίησε στην τελευταία έκθεση του ,το ΔΝΤ .
Πλέον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο φάσμα μιας τροχιάς με αποκλίσεις προσδοκιών και αστάθειας παραμέτρων.Η ύφεση μοιάζει να φεύγει σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών αλλά φυσικά αυτό δεν σηματοδοτεί αύξηση ΑΕΠ και απασχόλησης. Το χρέος μοιάζει επίσης να γίνεται μακροπρόθεσμα βιώσιμο κυρίως λόγω επιθυμητής και οχι δεδομένης μελλοντικής εξάλειψης των ελλειμμάτων καθώς και υψηλών προσδοκόμενων ρυθμών ανάπτυξης(>4% ετησίως, μέγεθος υπερβολικά αισιόδοξο)
Το σίγουρο είναι οτι η παροχή ρευστότητας μέσω τραπεζών στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, φαίνεται να αργεί ακόμα, παρα το μαξιλάρι των 11 δις στο ΤΧΣ με αφορμή τα τεστ αντοχής των ευρωπαικών τραπεζών σε λίγες μέρες.
Η χώρα είναι και θα παραμείνει σε εποπτεία και αυστηρή επιτήρηση, με μειωμένους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, για πολλά χρόνια ακόμη.Τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί βιώσιμο δημοσιονομικό πλεόνασμα που φυσικά είναι πολύ διαφορετικό απο το περίφημο πρωτογενές.