Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που τον ψηφίζουν

Tα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και όσα ενδεχομένως θα συμβούν, δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου.

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες υπάρχουν αρκετά δείγματα συλλογικού παραλογισμού και των συνεπειών του.
Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες υπάρχουν αρκετά δείγματα συλλογικού παραλογισμού και των συνεπειών του.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου 


Μετά την έξοδο από την κάλπη, ουδέν πλέον λάθος αναγνωρίζεται. Ας το έχουν κάποιοι κατά νουν.
              
Η πολιτική ιστορία έχει αποδείξει πλείστες όσες φορές ότι, σε μεγάλο βαθμό, η λαϊκή ψήφος αρκετές φορές απέχει πολύ από τού να είναι ορθολογική –γεγονός που έχει οδηγήσει συγκεκριμένες χώρες σε σοβαρά ιστορικά ατυχήματα. 

Αρκετές φορές, επίσης, η λαϊκή ψήφος είναι προϊόν πολιτικού αμοραλισμού και καιροσκοπισμού, με αποτέλεσμα οι συνέπειές της να αποδεικνύονται καταστροφικές. 

Υπό αυτή την έννοια, τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και όσα ενδεχομένως θα συμβούν, δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου. 

Έτσι, όπως πολύ σωστά κατά την γνώμη μας έγραφε πριν λίγες ημέρες  σε κύριο άρθρο της η Εστία, στην περίοδο που διανύει η χώρα «κακώς θεωρούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του ως υπεύθυνοι για τα όσα μέλλουν να συμβούν στον τόπο μας». 

Στην Ελλάδα, προσέθετε η εφημερίδα, έχουμε δημοκρατία και το μέλλον καθορίζουν με την ψήφο τους οι πολίτες. Συνεπώς, στις 29 Δεκεμβρίου, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ως εκ τούτου διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα έχουν αποφασίσει εκλεγμένοι από τον λαό βουλευτές, όχι μόνον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επομένως, για ό,τι συμβεί εφεξής, την κύρια ευθύνη θα φέρει ο ελληνικός λαός και όχι κάποιοι συνωμότες. 

 Αν οι Νεοέλληνες θεωρούν ότι τα προβλήματά τους θα λυθούν από ένα κόμμα που κατά μία δημοσκόπηση εμπιστεύονται μόνον σε ποσοστό 5%, τότε θα είναι άξιοι της τύχης τους. 

Και αυτό δεν θα συμβεί, βέβαια, για πρώτη φορά. Όπως γράφει η Εστία:

«Προ πέντε ετών, τον Οκτώβριο του 2009, ο ελληνικός λαός έφερε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ.Παπανδρέου με ποσοστό 44%. 

Τότε, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που κακώς προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές, είχε προειδοποιήσει τους πολίτες για ό,τι επρόκειτο να συμβεί. 

Δεν μπορούσε βεβαίως να διανοηθεί το μέγεθος της καταστροφής που θα επακολουθούσε, αλλά εστηλίτευε δριμύτατα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το λεφτά υπάρχουν και τις ψευδείς υποσχέσεις του. 

Επεσήμανε τότε ο κ. Καραμανλής τους μεγάλους κινδύνους για την οικονομία, τους οποίους εφέρετο να αγνοεί ή να παραβλέπει ο δημαγωγών κ. Παπανδρέου.»

 Ο ελληνικός λαός εν τούτοις επέδειξε πλήρη άγνοια κινδύνου. Άραγε πόσοι από το 44% των πολιτών που εψήφισαν τότε ΠΑΣΟΚ (3 εκατομμύρια) θα το έκαναν αν ήξεραν τί επρόκειτο να επακολουθήσει; 

Μόνον ελάχιστοι φανατικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι 2,5 χρόνια αργότερα το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 12%. Δηλαδή, τρεις από τους τέσσερεις ψηφοφόρους του το εγκατέλειψαν το 2012. 

Προφανώς επειδή κατάλαβαν ότι τούς είχε εξαπατήσει. Όμως, το κακό είναι πως οι περισσότεροι κατέφυγαν σε κόμματα που συνέχιζαν την δημαγωγία του Γ.Παπανδρέου, παρ’ ότι αυτή είχε οδηγήσει τον τόπο στην καταστροφή. 

Δηλαδή και εδώ η ευθύνη ήταν του ελληνικού λαού.»

Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος για το γεγονός ότι οι πολίτες εκτίναξαν το ποσοστό του, από το 4% του 2009, στο 27% του 2012. 

Για να το πράξουν, προφανώς τούς εξέφραζαν αυτά που διεκήρυττε το κόμμα αυτό. Όπως εξέφραζαν τους πολίτες και τα άλλα κόμματα του “αντιμνημονιακού” χώρου, που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν στις εκλογές του Ιουνίου 2012 συνολικώς 46%. 

ΣΥΡΙΖΑ 27%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 4,5%. Το ότι οι πολίτες έχουν τέτοια άγνοια του κινδύνου και της πραγματικότητας δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικώς στα κόμματα. 

Φέρουν και αυτά τεράστιο μερίδιο ευθύνης, διότι δημαγωγούν ασύστολα, αλλά την τελική ευθύνη φέρουν οι πολίτες. Αυτοί αποφασίζουν ποιος θα τούς κυβερνήσει.»

Αν το 2009 υπήρχε η δικαιολογία πως όσοι εψήφισαν το ΠΑΣΟΚ του κ.Γ.Παπανδρέου δεν μπορούσαν να φανταστούν τί θα επακολουθούσε, τώρα δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για να επαναλάβουν το ίδιο λάθος και να φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα όσα πέρασε ο τόπος την τελευταία πενταετία δεν δικαιολογούν άγνοια. Όλοι ξέρουν πως, αν γίνουν πρόωρες εκλογές και επικρατήσει το κόμμα του κ. Τσίπρα, η οικονομία θα οδηγηθεί σε νέα καταστροφή. 

Και δεν θα ευθύνεται γι αυτό μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως οι πολίτες που θα τον έχουν ψηφίσει. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκρύπτει τις προθέσεις του. Μιλάει ευθέως για σύγκρουση με τους δανειστές και τις αγορές!»

Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν. Όποιος τα πιστεύει αυτά, είναι άξιος της τύχης του. 

Πολλώ μάλλον αφού υπάρχει και το προηγούμενο του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος νόμιζε ότι απειλούσε τους Ευρωπαίους όταν έλεγε ότι θα έφερνε το ΔΝΤ στην Ευρώπη. 

Τελικώς, η απειλή έγινε μπούμερανγκ και έτσι φθάσαμε στο Μνημόνιο και την Τρόϊκα. Αν ερωτάτο τότε ο ελληνικός λαός αν ήταν υπέρ των απειλών που εξετόξευε ο Γ.Παπανδρέου κατά των Ευρωπαίων, είναι βέβαιο ότι θα απαντούσε “ναι”. 

Όπως το ίδιο απαντά και τώρα μεγάλο τμήμα των πολιτών στις ανάλογες απειλές που εκτοξεύει κατά των δανειστών ο κ. Τσίπρας. 

Αν δεν σκέπτονταν έτσι οι πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε καμμία ελπίδα ανόδου στην εξουσία. Και δεν θα απειλείτο η πρόωρη διάλυσις της Βουλής, με αφορμή την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.»

Με άλλα λόγια, δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που τον ψηφίζουν οι πολίτες, αφού αυτοί επιλέγουν ποιος θα τους κυβερνήσει. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος δημαγωγός που πέρασε από αυτή την χώρα. 

Το ότι οι πολίτες παρασύρονται από αυτού του είδους τους πολιτικούς είναι, εν τέλει, δική τους ευθύνη. Αν θέλουν να φέρουν στην εξουσία ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και θεωρούν ότι αυτό θα λύσει τα προβλήματά τους, ας το κάνουν. 

Αλλά θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί», αναφέρει στο κύριο άρθρο της η Εστία. Και μην μάς πουν κάποιοι, κατόπιν εορτής, ότι δεν ήξεραν, γιατί σήμερα η πραγματικότητα είναι τόσο διαφανής που δεν χωρούν παρανοήσεις. 

Εκτός και αν κάποιοι πάσχουν από σύνδρομο από βαρύ σύνδρομο ανοησίας.

Γνώμη

Στη μνήμη του Θαλή Κουτούπη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ένα από τα βιβλία του Θαλή που είχα προλογίσει, το 1987, ήταν αυτό που είχε τίτλο «Η Διαφήμιση και τα μυστικά της»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Ας ξεκινήσουμε με μια θετική αισιόδοξη θεώρηση για το θεσμικό όργανο της Ένωσης, το μόνο που εκλέγεται από το 1979 με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες

Οικονομία

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παραμένουν οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming)

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron