Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η Ιταλία της ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό άρμα

Μέσα από την φορολογική της επανάσταση, η ιταλική οικονομία ήδη μπαίνει σε φάση ανάπτυξης με πίστη στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα βοηθά όσους δημιουργούν πλούτο και ενισχύει τις πιθανότητες να πληρώνει ο καθένας αυτά που οφείλει.
Ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα βοηθά όσους δημιουργούν πλούτο και ενισχύει τις πιθανότητες να πληρώνει ο καθένας αυτά που οφείλει.

του Matteo Renzi*        


Ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα βοηθά όσους δημιουργούν πλούτο και ενισχύει τις πιθανότητες να πληρώνει ο καθένας αυτά που οφείλει
              
Παρά κάποιες σειρήνες της απαισιοδοξίας, το 2015 θα είναι η χρονιά που η Ευρώπη θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση. 

Θα πορεύεται, ωστόσο, σε έναν κόσμο συγκρούσεων και νέων μορφών τρομοκρατίας. Όλα αυτά, όμως, δεν ακυρώνουν την αισιοδοξία μας, ούτε κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας στο αύριο. 

Με πίστη και αποφασιστικότητα είμαστε πεπεισμένοι ότι η αλλαγή είναι εφικτή –αλλά εναπόκειται, βέβαια, στους πολιτικούς να δείξουν τον δρόμο. 

Αυτό είναι βασικό. Μετά από πολλά χρόνια απόλυτης κυριαρχίας μιας τεχνοκρατικής προσέγγισης, η οποία δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα, χρειάζεται πλέον αλλαγή οπτικής. 

Απ’ όταν ανέλαβε, τον Φεβρουάριο του 2014, η νέα ιταλική κυβέρνηση –αποτελούμενη από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών– έθεσε αυτόν τον στόχο για την ίδια. 

Έχουμε σαφή στρατηγική και γνωρίζουμε πώς να φέρουμε αποτελέσματα. Θα επιταχύνουμε την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, ξεκινώντας από τις συνταγματικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να γίνει η Ιταλία πιο απλή, πιο ευκίνητη και πιο ανταγωνιστική, ικανή να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις κοινωνικές μεταβολές. 

Αυτό περιλαμβάνει και έναν εκλογικό νόμο που θα οδηγεί σε ξεκάθαρο νικητή, σταθερή κυβέρνηση και αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία. 

Επίσης, μία νέα συνταγματική αρχιτεκτονική, με ένα ενιαίο νομοθετικό σώμα, μαζί με έναν μηχανισμό εξισορρόπησης της εξουσίας μεταξύ κεντρικών και τοπικών αρχών. 

Σε συναντήσεις με τους διεθνείς εταίρους μας αναφέρεται συχνά ότι αυτό αποτελεί μία προτεραιότητα και ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, θα πιέσουμε στην κατεύθυνση των κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Γνωρίζουμε τις διαρθρωτικές δυσκολίες που κρατούν πίσω την Ιταλία: πάνω απ’ όλα, ένα υψηλό δημόσιο χρέος που έχει συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες και ένα σύστημα διοίκησης που είναι συγχρόνως παρεμβατικό και μη αποδοτικό. 

Ήμαστε σε ύφεση για χρόνια. το 2014 σταματήσαμε μεν τον κατήφορο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Στόχος μας είναι να έχουμε και πάλι ανάπτυξη. 

Προκειμένου να το πετύχουμε, η στρατηγική μας επεκτείνεται σε αρκετά μέτωπα. Ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε μία νέα δημόσια διοίκηση, που χάρη στην ψηφιοποίηση θα μπορεί να βοηθά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα. 

Λάβαμε επείγοντα μέτρα για να επιταχύνουμε την εκδίκαση αστικών υποθέσεων και δίνουμε έμφαση στην μείωση του χρόνου της ακροαματικής διαδικασίας στο μισό, το οποίο επίσης θα έχει οικονομικό αντίκτυπο. 

Γνωρίζουμε ότι αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές. Το 2014 αρχίσαμε να προσελκύουμε και πάλι τα κεφάλαιά τους. 

Το 2015, εν μέρει χάρη στις μεταρρυθμίσεις αυτές, η Ιταλία θα είναι ακόμα πιο ελκυστική. Όσον αφορά το φορολογικό μας σύστημα, 30 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν τα εκκαθαριστικά τους συμπληρωμένα. 

Ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα βοηθά όσους δημιουργούν πλούτο και ενισχύει τις πιθανότητες να πληρώνει καθένας αυτά που οφείλει. 

Θα συνεχίσουμε τις περικοπές φόρων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Έχουμε δεσμευτεί να παράσχουμε φορολογική ελάφρυνση της τάξης των 80 εκατ. ευρώ μηνιαίως σε 11 εκατομμύρια εργαζόμενους και να περιορίσουμε περαιτέρω τους φόρους για τις επιχειρήσεις, έχοντας ήδη μειώσει κάποιους φορολογικούς συντελεστές κατά 10% μέσα στο 2014. 

Χρηματοδοτούμε αυτά τα μέτρα με αποφασιστικές, στοχευμένες μειώσεις σε άχρηστες και μη παραγωγικές δημόσιες δαπάνες, χωρίς να αγγίξουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά με επαναπροσδιορισμό των δαπανών, προκειμένου οι τελευταίες να μετατραπούν σε κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, αποτελεί επείγουσα πρόκληση για την Ιταλία και όλη την Ευρώπη. Στην Ιταλία ξεκινήσαμε μία εκτεταμένη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. 

Βασίζεται σε ενιαία μόνιμη σύμβαση με αυξανόμενα δικαιώματα, στην διεύρυνση της προστασίας για όσους χάνουν την δουλειά τους (ιδίως γυναίκες) και στην παροχή κινήτρων προς τις εταιρείες να προβούν σε προσλήψεις. Για την Ιταλία αυτή είναι μία τολμηρή, θεμελιώδης αλλαγή.

Τελευταίο, αλλά εξ ίσου σημαντικό: το 2015 φέρνει ήδη επανάσταση και στην εκπαίδευση. Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, τα ιταλικά σχολεία θα είναι πολύ διαφορετικά, ως αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης με δασκάλους, γονείς και μαθητές. 

Πρόκειται για μία επένδυση στο μέλλον. Η Ιταλία του αύριο εξαρτάται από το σχολείο του σήμερα. Με σκοπό να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ιταλία αλλάζει στην πράξη, ότι είναι μία χώρα υγιής, ικανή να αποτελέσει πρότυπο, έχουμε την Διεθνή Έκθεση 2015 στο Μιλάνο. 

Πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και εκατομμύρια επισκεπτών να στραφούν προς τις ικανότητες της Ιταλίας. 

Θα είναι, όμως, και μία ευκαιρία να κινητοποιηθούν δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους και να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επιθυμούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και θα το καταφέρουμε. Η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας με σταθερή πεποίθηση. 

Η κατάσταση σήμερα είναι στάσιμη. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα διανείμει 300 δισεκατ. ευρώ για να την αλλάξει. 

Θα εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει και θα ζητήσουμε από το τραπεζικό σύστημα να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη διοχετεύοντας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τα διαθέσιμα 200 δισεκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Όμως, η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από οικονομικά μεγέθη. Μπορεί και πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το οποίο οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. 

Ο κόσμος χρειάζεται μιαν Ευρώπη που πιστεύει στις αξίες της, στις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, με πρώτη την αφοσίωσή της στην ειρήνη. 

Μία Ευρώπη που, πάνω και πέραν της οικονομικής της ισχύος, συνιστά έναν παίκτη με αποφασιστικό ρόλο στην παγκόσμια τάξη, κατά την διάρκεια μίας εξαιρετικά ευαίσθητης περιόδου που απαιτεί να αναλάβουμε όλοι μεγαλύτερες ευθύνες. 

Το 2015 αυτό ακριβώς θα κάνουμε στην Ευρώπη. Έχουμε 365 ημέρες. Ας μην χάνουμε ούτε μία.

* Πρωθυπουργός της Ιταλίας 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίωσης -57 νεκροί από πτώση ζαρντινιέρας

Από: EBR

Σε μια εξωτική χώρα πολύ μακριά από δω, το υπουργείο Κήπων και Ανθοστολισμού αποφάσισε να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της ακαλαισθησίας ενός κεντρικού κρατικού κτηρίου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron