Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Διαφορετικά τα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών κομμάτων για την ελληνική συμφωνία

Μπορεί οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη να χαιρέτησαν τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, αλλά τα συμπεράσματα που εξήγαγαν για το μέλλον της ΕΕ από το ελληνικό ζήτημα ήταν διαφορετικά.

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, χαιρέτησε επίσης τη συμφωνία για την ελληνική κρίση, λέγοντας ότι απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες και δύσκολες επιλογές και από τις δύο πλευρές.
Ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, χαιρέτησε επίσης τη συμφωνία για την ελληνική κρίση, λέγοντας ότι απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες και δύσκολες επιλογές και από τις δύο πλευρές.

του Σαράντη Μιχαλόπουλου*


Το κεντροδεξιό ΕΛΚ, η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εστίασε στο γεγονός ότι διατηρήθηκε η αρχή ότι οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να τηρούνται, χωρίς να ασκεί καμία κριτική στον τρόπο που διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι άσκησαν κριτική για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις, απορρίπτοντας την διακυβερνητική μέθοδο όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία και πρότειναν την σταδιακή υιοθέτηση της κοινοτικής μεθόδου, που εστιάζει σε αποφάσεις με βάση την πλειοψηφία.

Βέμπερ: Δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισε ότι πρόκειται για την αρχή και όχι το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν καταστρέψει κατά πολύ την εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων για την Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες. Για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, θα πρέπει να δείξει μια σαφή βούληση να ακολουθήσει βαθιές και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή συμφωνία δεν είναι η κατάληξη, είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδρομής που έχουμε μπροστά μας», είπε.

«Η συμβιβαστική θέση που υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν τελικά επιτυχής. Αυτό είναι καλή είδηση για την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε ο Manfred Weber, πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Οι ευρωπαϊκές αρχές παραμένουν αμετάβλητες. Οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται. Το γεγονός ότι οι όροι εκτενώς διατηρήθηκαν αποτελεί βασικό σημείο για την Ομάδα του ΕΛΚ», κατέληξε.

Πιτέλα: Νέα πυρά κατά Σόιμπλε

Ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, χαιρέτησε επίσης τη συμφωνία για την ελληνική κρίση, λέγοντας ότι απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες και δύσκολες επιλογές και από τις δύο πλευρές.

«Για να γίνει αυτή η συμφωνία ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μέτρα που ευνοούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που προβλέπονται από τη συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν», είπε.

«Επιτέλους, η αδιανόητη επιλογή του Grexit έχει μπει στην άκρη, όπως σταθερά πάλεψαν για αυτό η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής και ολόκληρη η ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια», τόνισε.

Εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι απορρίφθηκαν οι «επικίνδυνες και ανεύθυνες προθέσεις του να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

Και κατέληξε: «Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελληνική κρίση θα πρέπει να είναι ένα μάθημα από το οποίο όλοι πρέπει να διδαχθούν: Η Ευρώπη, όπως είναι δομημένη πλέον, πρέπει να αλλάξει. Εφ' όσον ο εθνικός εγωισμός θα έχει το όπλο του βέτο πάνω από το κοινό συμφέρον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναποτελεσματική και ανίκανη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Αυτή η διακυβερνητική Ευρώπη πρέπει να έρθει στο τέλος της, δίνοντας τη θέση της σε μια κοινοτική μέθοδο, προκειμένου να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη και πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κριτική για τον τρόπο των διαπραγματεύσεων

«Είναι σημαντικό που φτάσαμε σε συμφωνία το πρωί. Ένα Grexit θα ήταν μια καταστροφή για τον ελληνικό λαό και για το μέλλον της ΕΕ», υπογράμμισε από την πλευρά του σε δήλωσή του ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φέρχοφσταντ.

Ωστόσο, επεσήμανε, ο τρόπος που επετεύχθη η συμφωνία δεν είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να λειτουργεί η ΕΕ, αποδίδοντας όπως και ο Πιτέλα μεγάλο μέρος της κωλυσιεργίας στην διακυβερνητική μέθοδο και την ομοφωνία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να τίθεται υπό ομηρία από ακραίους από τα αριστερά και τα δεξιά. Η ομοφωνία παραλύει την Ένωσή μας και βάζει το ένα έθνος εναντίον του άλλου. Πρέπει να μάθουμε από αυτό το ελληνικό θρίλερ» τόνισε ο κ. Φέρχοφσταντ.

«Μια νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση δεν είναι βιώσιμη. Ας αλλάξουμε την Ευρώπη τώρα για να μην ξανασυμβεί αυτό» κατέληξε.

* Πρώτη δημοσίευση στη euractiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βελτίωση εκ των έσω- Η σημασία της ατομικής ευθύνης

Από: EBR

"Αυτό που μου δίνει κουράγιο πάνω απ’ όλα είναι η αναντίρρητη ικανότητα του ανθρώπου να ανυψώνει με συνειδητή προσπάθεια τη ζωή του"

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron