Αναδημοσιεύουμε μεγάλο μέρος της επιστολής των καθηγητών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ.κ. Μιχάλη Σακελλαρίου και Χαρ. Ψαραύτη προς τον πρύτανη του Ιδρύματος –η οποία πιστεύουμε ότι τα λέει όλα. Απλώς επισημαίνουμε ότι μόνον διανοητικώς ανάπηροι θα υποστήριζαν ότι οι φοιτητές ενός Πολυτεχνείου δεν είναι «εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα» και άρα δεν μπορούν να ψηφίζουν!!!
«Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,
Είμαστε δύο μέλη ΔΕΠ από δύο διαφορετικές Σχολές του ΕΜΠ. Μέχρι πρόσφατα δεν γνωριζόμασταν. Γνωριστήκαμε στο πλαίσιο συζήτησης σημαντικών θεμάτων του ΕΜΠ και αποφασίσαμε να σάς στείλουμε από κοινού αυτή την επιστολή επειδή συμφωνούμε στα θέματα που θέλουμε να θίξουμε.
Είμαστε σίγουροι ότι ως Πρύτανης του ΕΜΠ ξέρετε πολύ καλά ότι διοικείτε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με μεγάλη προσφορά στη χώρα. Απόφοιτοί του την οικοδόμησαν τον 19οι αιώνα, την υδροδότησαν, την ηλεκτροδότησαν αργότερα, την ανοικοδόμησαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, την ανοικοδόμησαν μετά τις καταστροφές της δεκαετίας του ’40, κατασκεύασαν τις υποδομές, την εκβιομηχάνισαν. Στην πρόσφατη Ιστορία της χώρας, το ΕΜΠ κατέχει εμβληματική θέση. Σήμερα είναι το πρώτο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας, με αξιοζήλευτες ερευνητικές επιδόσεις στην Ευρώπη.
Έναντι αυτού του παρελθόντος και παρόντος έχετε ευθύνη ως Πρύτανης. Όπως και έναντι του μέλλοντος των φοιτητών μας, του Ιδρύματος και της χώρας. Αυτή η κομβική θέση του ΕΜΠ στηρίζει εσάς, τον Πρύτανη και τα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος στην απρόσκοπτη θεσμική λειτουργία τους. Αυτός ο Τεχνολογικός και Πολιτιστικός πλούτος στηρίζει την θεσμική λειτουργία του ΕΜΠ έναντι των «συλλογικοτήτων» που βίαια την εμποδίζουν.
Την στιγμή που 38 στα 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων, έχουν δημοκρατικά εκλέξει τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος, πολλά δε έχουν εκλέξει και τα εξωτερικά μέλη, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ, μόνον αυτό σε όλη την χώρα, αδυνατεί να συνεδριάσει για να ανακηρύξει υποψηφιότητες για τις εκλογές. Όπως σεις ο ίδιος έχετε επισημάνει, εάν η διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, το ΕΜΠ θα πάψει ουσιαστικά να λειτουργεί από 1/1/2013. Ήδη, με τις συνεχείς καταλήψεις έχει αποδιοργανωθεί ο βασικός ρόλος του Ιδρύματος, ο διδακτικός, αλλά και η διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων υπολειτουργεί, με άκρα αρνητικές επιπτώσεις στις ειλημμένες από το ΕΜΠ υποχρεώσεις.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα τις παράνομες και ανάξιες για Πανεπιστημιακό χώρο ενέργειες μειονοτήτων, που ακυρώνουν συστηματικά την ελεύθερη έκφραση και την λειτουργία των θεσμικών οργάνων.
Ακυρώνουν αποφάσεις θεσμικών οργάνων του Ιδρύματος, ακυρώνουν Νόμους ψηφισμένους από την Βουλή και λοιδορούν Πανεπιστημιακούς Δασκάλους που υπέβαλαν υποψηφιότητα για να εκλεγούν από τους Συναδέλφους τους ως Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος. Εμποδίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.
Η εχθρότητα που δείχνουν απέναντι στους θεσμούς και τις δομές λειτουργίας του Πανεπιστημίου τούς εκθέτει και αποκαλύπτει την βαθύτατη άγνοια από μέρους τους του τρόπου λειτουργίας του διεθνούς Πανεπιστημιακού χώρου. Καταλύουν το σύστημα της εκπαίδευσης από το οποίο μορφώνονται επιστήμονες και επιδεικνύουν νοοτροπία και πρακτικές που δεν συνάδουν με το λειτούργημα του Πανεπιστημιακού Δασκάλου.
Πιστεύουν ότι έχουν την ηθική και ιδεολογική υπεροχή, ότι υπερασπίζονται την Δημοκρατία και το αγαθό της Παιδείας. Δημοκρατία που όμως καταλύουν, βίαια εμποδίζοντας την εκλογική διαδικασία.
Τα «κατά δήλωσή τους μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας», τα οποία υποθέτουμε ότι ξέρετε ποια είναι, μια και τους έχετε δει όσες φορές δεν έγινε Πρυτανικό Συμβούλιο, ποιοι είναι άραγε;
Είναι υπάλληλοι του Ιδρύματος; Αν ναι, από πού αντλούν αυτή την βεβαιότητα ότι μπορούν αυτοί να περιφρονούν τους Νόμους και τους θεσμούς και να καταρρακώνουν το κύρος του Ιδρύματος και να επιμένουν να επιβάλλουν την άποψή τους για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο;
Είναι φοιτητές μας; Αν ναι, από πού αντλούν το δικαίωμα της συστηματικής διάλυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην οποία απέκτησαν πρόσβαση αυτοί και οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους χάρη στις δικές τους σκληρές προσπάθειες και τις θυσίες των οικογενειών τους; Έχουν αντιληφθεί την έννοια της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας για την οποία οφείλουν να αγωνίζονται; Τί είδους «Παιδεία» υπερασπίζονται; Με αυτή τη νοοτροπία θα ασκήσουν μεθαύριο το ρόλο για τον οποίο οι φορολογούμενοι τούς παρέχουν τα μέσα από το υστέρημά τους;
Είναι και Καθηγητές; Τί ακριβώς διδάσκουν; Την a la carte περιφρόνηση των Νόμων; Την επίδειξη βαθύτατης άγνοιας της θεσμικής οργάνωσης των Πανεπιστημίων στις χώρες του πολιτισμένου κόσμου; Μήπως πιστεύουν ότι αυτοί μόνον κατέχουν την απόλυτη αλήθεια; Μήπως το 80% των συναδέλφων καθηγητών των άλλων ΑΕΙ, που ψήφισαν στις εκλογές, έχουν μειωμένη αντίληψη και δεν κατανόησαν αυτή την «αλήθεια»; Μήπως ολόκληρος ο υπόλοιπος Ευρωπαϊκός χώρος έχει άγνοια αυτής της «αλήθειας» που μόνον αυτοί οι χαρισματικοί διαλαλούν; Μήπως επιδιώκουν το έσχατο μέτρο του διορισμού των μελών κατά αρχαιότητα για να τους αποτρέψουν να αποδεχθούν ή να τους καταγγέλλουν αν τυχόν αποδεχθούν; Μήπως συγχέουν τον Πανεπιστημιακό χώρο με κομματικές οργανώσεις; Δεν είναι εναντίον του «μνημονιακού Νόμου». Είναι εναντίον οιουδήποτε Νόμου και θεσμού που θα τους εμποδίζει να ελέγχουν ασύδοτα το Πανεπιστήμιο!
Είναι εκπρόσωποι μιας παρακμιακής συμπεριφοράς. Είναι οι δυνάμεις της βαθειάς συντήρησης μιας απαράδεκτης κατάστασης και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη μιζέρια, στην διάλυση του Ιδρύματος και στο χάος.
*Είναι αυτή ακριβώς η παρακμή των Πανεπιστημίων που υποδηλώνει την παρακμή της κοινωνίας μας. Παρακμή αξιών, προτεραιοτήτων. Έλλειψη στόχων και εναρμόνισής μας με την διεθνή κοινότητα, αδυναμία κατανόησης και ανάδειξης της ποιοτικής ιδιαιτερότητάς μας.
*Αυτή η παρακμιακή πορεία επιστεγάζεται από τον ευτελισμό των Θεσμικών Οργάνων.
*Συνέπεια της παρακμής θα είναι η ολοκληρωτική εξάρτηση της χώρας από ξένη τεχνογνωσία και η πριμοδότηση ιδιωτικών ΑΕΙ μια και τα δημόσια δεν θα λειτουργούν σωστά.
Και εδώ αναδεικνύεται η τεράστια ευθύνη όσων υπηρετούν σε θεσμικές θέσεις και δίνουν τη σαφή εντύπωση ότι τείνουν ευήκοον ους στις ομάδες αυτές, λες και είναι υπόλογοι μόνο σ’ αυτές.
Ως Πρύτανης του ΕΜΠ, με τις θέσεις που πήρατε ήδη από την έναρξη του διαλόγου με βάση το σχέδιο του νέου νομικού πλαισίου, αντιδράσατε σθεναρά αμφισβητώντας και την Συνταγματικότητα του Νόμου. Δικαίωμά σας, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι συμφωνείτε ότι δεν έχετε ο ίδιος τη νόμιμη αρμοδιότητα να κρίνετε εάν ένας Νόμος είναι αντισυνταγματικός. Μοιάζει να παγιδευτήκατε στις επιθυμίες των ως άνω ομάδων. Τώρα, που λόγω της θεσμικής θέσης που κατέχετε, οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με τους Νόμους, διοικώντας ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, βρίσκεστε δέσμιος των δικών τους επιλογών.
Κατά συνέπεια, αγνοείτε τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που θέλουν να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, όπως και την Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, η οποία από το υστέρημά της πληρώνει για να υπάρχουν δημόσια ΑΕΙ και να λειτουργούν σωστά.
Αν κάνουμε λάθος στις ως άνω θέσεις, θα χαρούμε να μας διαψεύσετε. Με πράξεις όμως, όχι με θέσεις της μορφής «περιμένουμε λύση από το Υπουργείο», δηλαδή το ΕΜΠ δεν είναι αυτοδιοίκητο. Τα άλλα Ιδρύματα πώς προχώρησαν; Προχωρήστε έτσι και σεις.
Και αφού οι ηλεκτρονικές εκλογές έγιναν σε όλα σχεδόν τα ΑΕΙ, πληροφορηθήκαμε ότι Πρυτάνεις μεταξύ των οποίων και σεις, καθώς και «49 Καθηγητές του ΕΜΠ», προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων επικαλούνται και τον ενδεχόμενο αποκλεισμό μελών «μη εξοικειωμένων με νέες τεχνολογίες»! Αναρωτιόμαστε, είναι δυνατό ο Πρύτανης και Καθηγητές του πρώτου Τεχνολογικού ΑΕΙ της χώρας να επικαλούνται ένα τέτοιο επιχείρημα;
Αλλά ακόμη και αν για οποιοδήποτε λόγο η ηλεκτρονική ψηφοφορία κρίνεται ότι παρουσιάζει προβλήματα (τεχνικά, νομικά ή άλλα), αυτοί που δεν την θέλουν δεν μας εξηγούν για ποιο λόγο εμποδίζουν την ψηφοφορία δια της κάλπης. Αν η δημοκρατική τους ευαισθησία είναι πραγματική, απλά ας μην εμποδίσουν τις εκλογές δια του παραδοσιακού τρόπου. Αλλά ως φαίνεται δεν θέλουν εκλογές με κανένα τρόπο, οποιαδήποτε είναι η μέθοδος διεξαγωγής τους.
Όντας ήδη στο «παρά πέντε», απαιτούμε την άμεση σύγκληση του Πρυτανικού Συμβουλίου και την προώθηση της διαδικασίας των εκλογών, στηρίζοντας τα εσωτερικά μέλη σε αξιοκρατική επιλογή των εξωτερικών μελών. Γενικότερα, απαιτούμε το Πρυτανικό Συμβούλιο να εφαρμόσει το Νόμο και το ΕΜΠ να λειτουργήσει.
Εάν το τολμήσετε, όπως ειλικρινά ελπίζουμε, η στήριξή μας θα είναι δεδομένη.
Με τιμή,
Μιχάλης Σακελλαρίου Χαρίλαος Ψαραύτης
Καθηγητής, ΣΑΤΜ Καθηγητής, ΣΝΜΜ»