Ύστερα από την ιδεολογική διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους του γαλλικού εθνικιστικού στρατοπέδου, ο Ζαν Μαρί Λεπέν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές ζητώντας να τον αντικαταστήσει η 24χρονη εγγονή του, Μαριόν.
Η άνοδος Σαρκοζί περικυκλώνει σημαντικά τη Λεπέν. Είναι αρχικά αναγκασμένη να στραφεί προς το κέντρο για να μην γίνουν άλλες διαρροές προς τους κεντροδεξιούς του Σαρκοζί.
του
Σαράντη Μιχαλόπουλου*
Ύστερα από την ιδεολογική διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους του γαλλικού εθνικιστικού στρατοπέδου, ο Ζαν Μαρί Λεπέν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές ζητώντας να τον αντικαταστήσει η 24χρονη εγγονή του, Μαριόν.
Η Μαριόν Λεπέν έχει δώσει δείγματα ότι βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου σε σύγκριση με την κόρη του και επικεφαλής του κόμματος, Μαρίν Λεπέν.
Αρχικά η Μαρίν Λεπέν είναι σαφές ότι μπλοφάρει με το φερόμενο «βελούδινο διαζύγιο» με τον πατέρα της. Έρχεται όλως τυχαίως λίγο μετά την εκλογική της αποτυχία στις τοπικές εκλογές στη Γαλλία που έβγαλαν νικητή τον κεντροδεξιό Νικολά Σαρκοζί. Η άνοδος Σαρκοζί περικυκλώνει σημαντικά τη Λεπέν. Είναι αρχικά αναγκασμένη να στραφεί προς το κέντρο για να μην γίνουν άλλες διαρροές προς τους κεντροδεξιούς του Σαρκοζί.
Εξαπολύοντας επίθεση στον πατέρα της θέλει να δώσει ένα τέλος σε κάθε δεσμό με ακραίους εθνικιστικούς/ναζιστικούς συμβολισμούς και να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων στους κεντροδεξιούς του Σαρκοζί. Πιο συγκεκριμένα, θέλει να αποτρέψει την επιστροφή της πλειονότητας των ψηφοφόρων της στον φυσικό τους χώρο που είναι η κεντροδεξιά.
Η στρατηγική της οικογένειας Λεπέν ήταν εμφανής εδώ και καιρό. Κατά διαστήματα ο πατέρας Λεπέν έκανε προκλητικές ανακοινώσεις και εν συνεχεία, η κόρη Λεπέν απαντούσε μετριοπαθώς καθιστώντας σαφείς τις ιδεολογικές αποστάσεις της από τον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου.
Από εδώ και στο εξής η Λεπέν θα κινείται περισσότερο προς το κέντρο διατηρώντας, ωστόσο, στους κόλπους του κόμματός της την ακροδεξιά πτέρυγα, εκπροσωπούμενη πλέον από την εγγονή.
Επίσης είναι μπλοκαρισμένη η συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα την εξόντωνε στο εσωτερικό, με τους εναπομείναντες δεξιούς να μεταναστεύουν αυτόματα στην κεντροδεξιά του Σαρκοζί.
Ευρωβουλή
Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ίδια να σχηματίσει πλέον την πολυπόθητη αντιευρωπαϊκή ομάδα στην Ευρωβουλή. Για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα στην Ευρωβουλή απαιτούνται 22 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον 7 κράτη μέλη. Μια συνεργασία με την ελληνική Χρυσή Αυγή, αριθμητικά τουλάχιστον, θα την εξυπηρετούσε.
Η Μαρίν Λεπέν ισχυρίζεται εδώ και καιρό δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και ότι το κόμμα της έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία μαζί της. Η Χρυσή Αυγή από την άλλη τονίζει ότι υπάρχει ήδη επικοινωνία μεταξύ των δύο και πως η δημιουργία της μεγάλης αντιευρωπαϊκής ευρωομάδας είναι ζήτημα χρόνου. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Πηγή της ιταλικής Λίγκας του Βορρά επιβεβαίωσε στο Στρασβούργο ότι όντως υπάρχει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί σε έναν τέτοιο αντιευρωπαϊκό συνασπισμό όσο είναι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά αντίθετα μόνο σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησής τους από αυτή.
Άλλοι ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου λένε ότι οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν μπερδέψει τους ευγενικούς τρόπους για συζήτηση στην Ευρωβουλή με τις πολιτικές συνεργασίες.
Δύσκολα μπορεί κανείς να εικάσει τι ακριβώς γίνεται και ποιος μπλοφάρει.
Σίγουρα η Χρυσή Αυγή αναζητά απεγνωσμένα μια εξωτερική νομιμοποίηση δεδομένης της κατάστασής της στο εσωτερικό της χώρας. Μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Λεπέν σίγουρα θα ενίσχυε το επιχείρημα της ΧΑ ότι συνάπτει συνεργασίες στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται δηλαδή πολιτικά από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, και στο εσωτερικό διώκεται.
Από την άλλη πλευρά, η Λεπέν φαίνεται να μην θέλει να έχει καμία επαφή με το πατρικό παρελθόν της. Η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει επίσημα λίγο πριν τις Ευρωεκλογές ότι ιδεολογικά βρίσκεται πιο κοντά στον Ζαν-Μαρί Λεπέν χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «σημαντικό πολιτικό παράγοντα στην Ευρώπη».
* Twitter: @SarantisMich