Το 2015 είναι αναμφισβήτητα ένα έτος κρίσιμο και για την Ισπανία. Τελικά η Ισπανία θα γυρίσει σελίδα; Ουδείς μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα.
Άνοδο παρουσιάζουν τόσο οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, όσο και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι. Και αυτό ακριβώς είναι και το νέο δεδομένο.
της
Μύρνας Νικολαΐδου
Το 2015 είναι αναμφισβήτητα ένα έτος κρίσιμο και για την Ισπανία. Οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να καθορίσουν πολλά και το βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το εξής: Τελικά η Ισπανία θα γυρίσει σελίδα; Ουδείς μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα.
Το Podemos μπορεί να έκανε μια θεαματική εμφάνιση στην ισπανική πολιτική σκηνή. Εξακολουθεί να διατηρεί ένα ελαφρές προβάδισμα. Καταγράφει όμως πτωτικές τάσεις. Αντιθέτως, άνοδο παρουσιάζουν τόσο οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, όσο και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι. Και αυτό ακριβώς είναι και το νέο δεδομένο. Η ανοδική τάση του Ραχόι προκαλεί έκπληξη, κυρίως μετά την ήττα στις πρόσφατες εκλογές στην Ανδαλουσία. Και δεν είναι μόνο αυτό που προκαλεί εντύπωση. Το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας εξακολουθεί να διεκδικεί επί σχεδόν ίσοις όροις την επανεκλογή του, παρά το πολιτικό κόστος που έχει επωμισθεί από τα μέτρα λιτότητας που το ίδιο έχει επιβάλλει. Ποίος άλλωστε θα ξεχάσει τις μαζικές κινητοποιήσεις των Ισπανών «Αγανακτισμένων», που πήραν τελικά πολιτική μορφή, με το Podemos;
Εύλογα λοιπόν γεννάται το εξής ερώτημα. Τι μπορεί εν τέλει να ανακόψει την ανοδική πορεία του Ραχόι; Μήπως τελικά η ανατροπή του θα έρθει από το εσωτερικό του κόμματός του; Το όνομα κλειδί στην περίπτωση αυτή είναι ένα και ακούει στο όνομα Λουίς Μπαρθένας. Πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, ο Μπαρθένας έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς, που συγκλονίζει εδώ και καιρό το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, όχι μόνο έχει παραδεχθεί την ύπαρξη «μαύρων» ταμείων, αλλά έχει κατηγορήσει και τον ίδιο τον Ραχόι ότι το γνώριζε. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του, ενώ δεν έχει διστάσει να ζητήσει και «συγνώμη» από τους Ισπανούς. Το θέμα είναι εάν τελικά όντως οι Ισπανοί θα τον συγχωρήσουν. Γιατί όσο πλησιάζουν οι εκλογές, το θέμα θα παίρνει, όπως είναι φυσικό, όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ραχόι θα βρίσκεται σε αμυντική θέση, κάτι που μπορεί να πλήξει σημαντικά την προεκλογική του εκστρατεία.
Όσο για το εάν και κατά πόσο συνδέονται οι ελληνικές εξελίξεις με τις ισπανικές εκλογές; Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί επί του παρόντος και κυρίως εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιήσει το θέμα το ίδιο το Podemos. «Κρατάμε μια απόσταση γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι διαφορετική» έχει άλλωστε δηλώσει ο Ινίγκο Ερεχόν, ένας από τους ηγέτες του Podemos. Μπορεί λοιπόν η στάση του Podemos στο ζήτημα αυτό να παραμένει αδιευκρίνιστη. Ένα, όμως είναι σίγουρο και ακούει στο όνομα Λουίς Μπαρθένας. Και μένει να αποδειχθεί αν τελικά αυτός θα είναι και ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ραχόι.