Η νέα κυβέρνηση είναι όμως τώρα αντιμέτωπη με πλήθος δυσκολιών. Είναι άραγε έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών και τέλος στις πελατειακές σχέσεις;
Αλλά οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν άλλη γνώμη και αποφάσισαν κόντρα στις ελπίδες των συντηρητικών κομμάτων και στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των ελληνικών εκλογών 20ης Σεπτεμβρίου παρότι οι μέχρι τελευταίας στιγμής δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν σκληρή αναμέτρηση ψήφο-ψήφο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Έτσι, το 35% των Ελλήνων επέμειναν πως θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και έδειξαν να εγκρίνουν την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας διάσωσης, ύστερα από την ρήξη με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωζώνης στο δρόμο που άνοιξε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Φυσικά, επρόκειτο για μια στροφή 180 μοιρών μπρος στις υποσχέσεις για τέλος των πολιτικών λιτότητας τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ, αλλά ο Τσίπρας σεβάστηκε την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.
Υπέγραψε τη συμφωνία και αργότερα εξήγησε πως με αυτόν τον τρόπο έβαλε πάνω από τα συμφέροντα του κόμματος του αυτά της χώρας. Οι πιθανότητες χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη αποτελούσε έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρόλα αυτά, η πολυπόθητη συμφωνία με την Ευρωζώνη επετεύχθη χάρη στην πλειοψηφία που του εξασφάλισε η αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία.
Η ομάδα σκληροπυρηνικών του ΣΥΡΙΖΑ (γνωστή και ως Αριστερή Πλατφόρμα), ωστόσο, ώθησαν τον Τσίπρα να κηρύξει εκλογές με την ελπίδα να σφυρηλατήσουν μια νέα βάση εξουσίας. Έτσι, πόνταρε στα λόγια των αντιπάλων του που προέβλεπαν την πτώση του: οι εκλογές θα είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο μεγάλο βαθμό όσο ήταν αντίστοιχα και η νίκη του τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν άλλη γνώμη και αποφάσισαν κόντρα στις ελπίδες των συντηρητικών κομμάτων και στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να πατάει γερά στα πόδια του αφήνοντας κατά πολύ πίσω τους πολιτικούς αντιπάλους του. Οι δε αντιφρονούντες του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να έχουν ούτε μια έδρα στη νέα Βουλή.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε εκ νέου Πρωθυπουργός ύστερα από την ανανέωση της συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η νέα κυβέρνηση είναι όμως τώρα αντιμέτωπη με πλήθος δυσκολιών. Είναι άραγε έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών και τέλος στις πελατειακές σχέσεις;
Οι “Βρυξέλλες” παρακολουθούν: χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν χρήματα!