Αμέσως μετά την ανακήρυξή της ως νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι έδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους της, ότι οι φήμες που τη θέλουν να τραβάει το δικό της δρόμο είναι αληθινές
Η Τερέζα Μέι έδειξε αλληλεγγύη απέναντι στον Κάμερον στην καμπάνια υπέρ της Παραμονής, όμως έμεινε στο παρασκήνιο εκείνη την πυρετώδη περίοδο. Η νέα πρωθυπουργός, όπως λέγεται εκ των έσω, πάντοτε είχε μια αρκετά σκεπτικιστική προσέγγιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
του
Peter N. Kramer
Αυτό άλλωστε είχε δείξει ήδη ως Υπουργός Εσωτερικών, κατέχοντας ένα από τα δυσκολότερα χαρτοφυλάκια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τελευταία 6 χρόνια. Κανείς από τους προκατόχους της δεν κατάφερε να παραμείνει σε αυτή τη θέση, για τόσο καιρό. Ήταν μια επιπλέον απόδειξη της εξαιρετικής σχέσης συνεργασίας της με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Η Μέι, αφού έλαβε το χρίσμα της πρωθυπουργίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους σημαντικότερους συναδέλφους της - ηγέτες της ηπείρου, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολλάντ. Τους εξήγησε ότι η Βρετανία θα «χρειαζόταν χρόνο για να προετοιμάσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου». Στο ερώτημα σχετικά με το αν θα ενεργοποιούταν μέχρι το τέλος του έτους το Άρθρο 50, που αφορά στη διαδικασία της αποχώρησης, η απάντηση ήταν: «όχι, ωστόσο αυτή είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουμε».
Η Τερέζα Μέι έδειξε αλληλεγγύη απέναντι στον Κάμερον στην καμπάνια υπέρ της Παραμονής, όμως έμεινε στο παρασκήνιο εκείνη την πυρετώδη περίοδο. Η νέα πρωθυπουργός, όπως λέγεται εκ των έσω, πάντοτε είχε μια αρκετά σκεπτικιστική προσέγγιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο διόρισε εξέχουσες προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια υπέρ της Εξόδου, σε καίριες υπουργικές θέσεις. Ο Φίλιπ Χάμοντ αντικατέστησε τον Τζώρτζ Όσμπορν ως υπουργός Οικονομικών, και ο Μπόρις Τζόνσον με τη σειρά του, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις διορίστηκε νέος υπουργός υπεύθυνος για την Έξοδο από την ΕΕ (Υπουργός για το Μπρέξιτ), την ίδια στιγμή που ο Λίαμ Φοξ διορίστηκε νέος υπουργός για το Διεθνές Εμπόριο.
Ο υπουργός Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «οριοθετεί το πεδίο εφαρμογής δεκάδων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου εκτός της ΕΕ…έχουμε ήδη έναν αριθμό κρατών που λένε ότι: θα επιθυμούσαμε πολύ να συνάψουμε μια εμπορική συμφωνία με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, χωρίς να χρειάζεται να διαπραγματευτούμε και με τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ». Μία εξ’ αυτών των υποψηφίων χωρών είναι η Αυστραλία. Ο Πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ προσκάλεσε για μια τέτοια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια συζήτησής του με την Κα. Μέι.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είχε τόσο ευχάριστα όσο και δυσάρεστα νέα για την Πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον: «δεν πρόκειται να ενεργοποιήσω το Άρθρο 50 έως ότου να θεωρήσω ότι έχουμε μια ενιαία προσέγγιση και κοινές επιδιώξεις, στη λογική της ενότητας, ως Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις». Παρόλα αυτά, η Κα. Μέι δεν επιθυμεί άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Είχαν την ευκαιρία τους το 2014…».