Αυτή η απείθεια συνέβη παρά τις απειλές της Επιτροπής για κυρώσεις και την πρωτοφανή απόφασή της να κατηγορήσει την Βαρσοβία ότι «θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία». Η Βαρσοβία από την άλλη πλευρά κατηγόρησε την Επιτροπή για υπερβολική ανάμειξη και καταπάτηση της κυριαρχίας της Πολωνίας.
Οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα αυτό το καλοκαίρι, χωρίς καμία επιτυχία. Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, η κυβέρνηση της Πολωνίας θα αναλάβει τον πολιτικό έλεγχο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.
Η Κομισιόν που θα πρέπει να τοποθετηθεί επισήμως απέναντι στην στάση της Πολωνίας να αγνοήσει την προθεσμία του προηγούμενου μήνα ώστε να ξεκινήσει τις αλλαγές των ρυθμίσεων για το δικαστήριο, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τα επόμενα βήματά της.
Μια επιλογή είναι να προτείνει δράση ενάντια στην Πολωνία η οποία τουλάχιστον θα συγκρατήσει έστω και συμβολικά τις αρχές των ευρωπαϊκών Συνθηκών και θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να πάρουν θέση σε πιθανές κυρώσεις. Όμως η Πολωνία συμμαχώντας με την Ουγγαρία θα εμποδίσουν οποιαδήποτε ενέργεια.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ούτως ή άλλως απρόθυμες να αναμειχθούν για εκφοβισμό διαταράσσοντας τις σχέσεις τους με τη Βαρσοβία. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker άφησε ήδη να εννοηθεί ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις θα ήταν χωρίς νόημα «επειδή ήδη κάποια κράτη μέλη δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να αναμειχθούν». Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit τα κράτη μέλη δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμμαχία τους με ακόμη μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα.
Από τότε που ανήλθε στην εξουσία, ένα χρόνο πριν, το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» πέρασε νόμους που του εξασφάλισαν τον έλεγχο των δημοσίων ΜΜΕ, του εισαγγελέα, ενώ προχώρησε σε εκκαθαρίσεις αντιπάλων του στις δημόσιες επιχειρήσεις. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι η πολωνική κυβέρνηση αντιγράφει την «αντί-φιλελεύθερη δημοκρατία» του Viktor Orban στην Ουγγαρία.