Οι μέχρι χθες πολέμιοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έγιναν εσχάτως οι Ηρακλείς του Στέμματος που λέγαμε παλιά
Με μια κρίσιμη μάζα του του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυτές τις θέσεις, είναι φυσικό επακόλουθο να αφήσουν να περάσει με αστερίσκους και υποσημειώσεις, που δεν διαβάζει κανείς, τόσο η ταυτότητα όσο και η γλώσσα, Και τα επιχειρήματα περί αναγνώρισης, που στο παρελθόν ούτε οι Σκοπιανοί δεν είχαν θέσει, δεν αποτελούν ούτε καν φύλλο συκής, για να καλύψουν τις πραγματικές τους μύχιες σκέψεις
Του
Τάσου Παπαδόπουλου
Ποιος θα το περίμενε. Να επαίρονται με δημόσιες δηλώσεις τους για την είσοδο στο ΝΑΤΟ του βορείου γείτονά μας, που θα εμποδίσει, όπως μας λένε, την διείσδυση της Μόσχας στην περιοχή. Οι μέχρι χθες πολέμιοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έγιναν εσχάτως οι Ηρακλείς του Στέμματος που λέγαμε παλιά.
Και να ήταν μόνο αυτό. Ο μέχρι χθες υπουργός Άμυνας, που περιφέρεται τώρα και διαλαλεί τον πόνο του, ως απατημένος σύζυγος, στο τελευταίο ταξίδι του στην στις ΗΠΑ τα έδωσε όλα. Από βάσεις μέχρι κάθε λογής διευκολύνσεις.
Κι όταν υπερέβη τα εσκαμμένα για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Α. Τσίπρας αντί να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση, έδιωξε τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας Ν. Κοτζιά.
Όμως ακούσαμε κι άλλα τρελά, όπως τα περί αντιιμπεριαλιστικής συμφωνίας από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που είπε : «Είναι αντιιμπεριαλιστική, διότι όταν γίνεται μια συμφωνία, η οποία δημιουργεί ρωγμές σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις, στους ανταγωνισμούς τους, και εκεί δημιουργείται μια νησίδα συνύπαρξης φιλίας και συνανάπτυξης, αυτό είναι ρωγμή στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών προθέσεων».
Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου. Και να ήταν μόνο αυτά. Στην επέτειο του πολυτεχνείου τον περασμένο Νοέμβριο και ενώ τα είχαν δώσει όλα δια του Π. Καμμένου στους «Αμερικανούς φονιάδες των λαών», μια ομάδα βουλευτών και μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος, πιάστηκαν, αλλά μπρατσέτα και πορεύτηκαν στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Είναι να τρίβεις τα μάτια σου και να μην πιστεύεις αυτά που βλέπεις.
Ακούσαμε επίσης από την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι είναι υπερήφανη που το 2008 την εποχή της διπλωματικής μάχης του Βουκουρεστίου, υπέγραψε μαζί με Τσακαλώτο, Γαβρόγλου, Καρανίκα και λοιπούς, κείμενο με το οποίο ζητούσαν την αναγνώριση του Βορείου γείτονά μας με το όνομα σκέτο Μακεδονία.
Με μια κρίσιμη μάζα του του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυτές τις θέσεις, είναι φυσικό επακόλουθο να αφήσουν να περάσει με αστερίσκους και υποσημειώσεις, που δεν διαβάζει κανείς, τόσο η ταυτότητα όσο και η γλώσσα, Και τα επιχειρήματα περί αναγνώρισης, που στο παρελθόν ούτε οι Σκοπιανοί δεν είχαν θέσει, δεν αποτελούν ούτε καν φύλλο συκής, για να καλύψουν τις πραγματικές τους μύχιες σκέψεις.
Αλλά να πάμε και στο άλλο μείζον θέμα των ευεργετικών μέτρων που μας είπαν ότι θα πάρουν και γι’ αυτό χρειάζεται να συνεχίσουν να κυβερνούν με την μπάσταρδη πλειοψηφία των «προθύμων- τυχοδιωκτών» που εξασφάλισαν.
Οι τροϊκανοί που δεν έφυγαν μια και μέσω της ενισχυμένης πλειοψηφίας μας επισκέπτονται για αυστηρό έλεγχο κάθε τρεις και λίγο, ήρθαν άκουσαν και απήλθαν χωρίς να βγει ούτε μια στάλα λευκός καπνός από την στεγνή καπνοδόχο.
Τουτέστιν είπαν όχι, στα όσα υποτίθεται ότι μπορεί ελεύθερα να διαχειριστεί σήμερα η παρούσα κυβέρνηση και αφορούν από τον κατώτατο μισθό, και τις 120 δόσεις, μέχρι το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Αυτά σε πρώτη φάση για να μην πάμε σε περισσότερα όπως τα «κόκκινα» δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις. Στην κατά τα άλλα ελεύθερη για δράση ελληνική κυβέρνηση επισημάνθηκε επίσης η απραξία στο θέμα των 16 προαπαιτούμενων που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν όχι τις φανφάρες και τις μεγαλοστομίες των Τσίπρα-Καμμένου του περασμένου Αυγούστου στο Ζάππειο, άλλα όσους σοβαρούς επικριτές των έργων και των ημερών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων Αττικής που λέγαμε παλιά.
Η απουσία επενδυτικής δράσης, που δεν καλύπτεται από κάποιες αποκρατικοποιήσεις ή επεκτάσεις υπάρχουσας δραστηριότητας, είναι το μείζον για την καχεκτική οικονομία μας, μια και δεν είδαμε τους ιδιώτες να συνωστίζονται μετά την πολυδιαφημισμένη έξοδο από τα μνημόνια.
Η αλήθεια για αυτό το θέμα είναι ότι το τριετές ιδιαίτερα επώδυνο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015, έληξε τον Αύγουστο του 2018. Δεν βγήκε η χώρα νωρίτερα μια και δεν είχε την ικανότητα να σταθεί στα πόδια της.
Οι δανειστές διευκόλυναν τον Τσίπρα για την λήξη αυτή, δένοντας πριν χειροπόδαρα την χώρα, και παράλληλα βγάζοντας από πάνω τους τον βραχνά της χρηματοδότησης με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που οι ίδιοι εξασφάλιζαν για την δική τους δανειοδότηση.
Ίσως η συμφωνία των Πρεσπών να μας σώσει και οικονομικά. Το επισημάνει και ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Π. Μοσχοβισί με το tweet, που έσπευσε να αναρτήσει, εκφράζοντας την ικανοποίησή λέγοντας ότι «η συμφωνία ενισχύει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδος».
Άκουσον, άκουσον… Αγνοεί ο κ. Επίτροπος ότι οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Σκοπίων είναι ήδη, εδώ και καιρό, άριστες. Πολλές σημαντικές επιχειρήσεις από την Ελλάδα δραστηριοποιούνται στα Σκόπια και ο μισός και πλέον πληθυσμός του Βορείου γείτονά μας, ακόμη και ο Ζάεφ, κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική.
Βλέποντας και ακούγοντας όλα αυτά, διαπιστώνει κανείς, αφενός ότι το δούλεμα πάει σύννεφο και αφετέρου ότι όλα αυτά απαξιώνουν την πολιτική στα μάτια των σκεπτόμενων πολιτών…