Μονόδρομος η εκλογική συμπόρευση και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές κάλπες «τον Οκτώβριο», δηλώνει ο υπουργός. Ο καλύτερος τρόπος συνεργασίας θα βρεθεί όταν έλθει η ώρα, δεν συμφωνώ με τα περί «υλικών προς κατεδάφιση»
Της
Μαρίνας Μάνη
Μονόδρομος η εκλογική συμπόρευση και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές κάλπες «τον Οκτώβριο», δηλώνει ο υπουργός.
Ο καλύτερος τρόπος συνεργασίας θα βρεθεί όταν έλθει η ώρα, δεν συμφωνώ με τα περί «υλικών προς κατεδάφιση». Σύντομα όλο το Δημόσιο θα διακινεί ηλεκτρονικά τα έγγραφά του και οι υπάλληλοι θα τα υπογράφουν ψηφιακά.
«Η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου θα πρέπει να εκφραστεί και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να υποστεί στρατηγική ήττα το επικίνδυνο κράμα δεξιάς-ακροδεξιάς».
Αυτό τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, αντιστρέφοντας το γνωστό σύνθημα κύκλων της αντιπολίτευσης περί επιχειρούμενης στρατηγικής ήττας της Αριστεράς.
Επιρρίπτει ευθύνη στη Φ. Γεννηματά για τις επιλογές του ΚΙΝΑΛ, τονίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει στην ανεργία «το ρεύμα των επαγγελματιών πατριδοκάπηλων που είχε ως κύριο εκφραστή τον κ. Σαμαρά» και παρουσιάζει το επερχόμενο νέο, ψηφιακό, πρόσωπο του Δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις αλλά και προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου στις ευρωεκλογές. Υπάρχει πιθανότητα παρόμοιας συμπόρευσης και στις εθνικές εκλογές;
Το επικίνδυνο κράμα δεξιάς-ακροδεξιάς πρέπει να υποστεί στρατηγική ήττα και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη.
Άρα, η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου θα πρέπει να εκφραστεί και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ εκφράζεται ήδη μέσω πολλών συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο συντονισμός των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας. Μια τέτοια συμμαχία μπορεί να μειώσει τις ανισότητες που μας κληροδοτήθηκαν από την περίοδο 2010-2014.
Ο εκλογικός νόμος δεν ευνοεί έναν εκλογικό συνασπισμό για κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, καθώς χάνεται το μπόνους των 50 εδρών. Ποιa θα μπορούσε να είναι η φόρμουλα συνεργασίας;
Η ζωή και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Μάνη, έχουν αποδείξει ότι σε θέματα συγκρότησης συμμαχιών είμαστε αρκετά έμπειροι. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί ο καλύτερος τρόπος συνεργασίας όταν έρθει η ώρα.
Ο... όλος ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για μία τέτοια εκλογική συμπόρευση; Διατυπώθηκαν ήδη ενστάσεις για την προσέγγιση με «υλικά από κατεδάφιση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος εδώ και χρόνια. Δεν συμφωνώ με όσα μπορεί να λέγονται για «υλικά από κατεδάφιση». Δεν είναι, άλλωστε, αυτή η συλλογική μας θέση. Σήμερα είναι η κατάλληλη ώρα για τις δυνάμεις που εντάσσονται στο ευρύτερο προοδευτικό αριστερό φάσμα να ανοίξουν ένα πεδίο διαλόγου, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμφωνούν στο τi έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.
Γιατί δεν αναζητήσατε προοδευτικές συγκλίσεις στη διάρκεια της κυβερνητικής τετραετίας; Γιατί τώρα;
Συγκλίσεις αναζητήσαμε, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ειλικρινές και διαρκές, έρχεται μάλιστα από το 2011. Ωστόσο, κάποιες δυνάμεις, με πρόσχημα τη συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ, αρνούνταν τη συζήτηση αυτή. Είναι εκείνες οι δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, που ταυτίστηκαν με τον Πάνο Καμμένο στο Μακεδονικό και στην πρώτη του προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.
Λέτε, και το σημείωσε και ο πρωθυπουργός προ ημερών, ότι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Και παρότι το βάρος πέφτει σε εσάς, ως τη μεγαλύτερη δύναμη, θα προχωρήσετε χωρίς ηγεμονισμούς. Δηλαδή;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκ των πραγμάτων τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου, μια και είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Βαδίζουμε στον δρόμο της δημιουργίας ευρύτερων συσπειρώσεων και συγκλίσεων με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Στόχος μας να διαμορφώνουμε εκείνες τις συμμαχίες που θα καταστήσουν πλειοψηφικό το πρόγραμμα της αριστερής διακυβέρνησης και της Δίκαιης Ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις που δεν εκφράζονταν μέχρι πρότινος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλιση αυτή αποτελεί μονόδρομο για τον χώρο. Το απέδειξε και το αποτέλεσμα της επιλογής της κυρίας Γεννηματά να συμπράξει στο «αντι-σύριζα μέτωπο» και σήμερα βλέπει το ΚΙΝΑΛ να φυλλορροεί.
Εθνικές εκλογές πότε θα γίνουν; Υπάρχει δυνατότητα εξάντλησης της τετραετίας;
Εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Πλέον, το πολιτικό τοπίο είναι καθαρό, η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα:
• Έχουμε κλείσει το μνημόνιο,
• Έχουμε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό με 154 βουλευτές,
• Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς τον Πάνο Καμμένο,
• Περάσαμε από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών,
• Και έχουμε μπροστά μας τα θετικά μέτρα για τους πολλούς.
Το δίλημμα που θα τεθεί τον Οκτώβριο στους πολίτες είναι αν θέλουν τη συνέχιση μιας πολιτικής που μείωσε την ανεργία κατά 9 μονάδες, δημιούργησε 380 χιλιάδες θέσεις εργασίας, προχωρά σε προσλήψεις στους κρίσιμους τομείς ή αν θα επιτρέψουν την επιστροφή ενός προγράμματος ανεργίας, ύφεσης και διαφθοράς.
Τι σας μένει από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Η Ελλάδα πέτυχε την επίλυση ενός εθνικού ζητήματος που απασχόλησε την ελληνική διπλωματία για πολλές δεκαετίες, κέρδισε τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, όπως έχουν υποστηρίξει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών ετών, καθώς και την παραδοχή από μέρους των γειτόνων μας πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία.
Τους τελευταίους μήνες αποκαλύφθηκε ο ρόλος των «μακεδονομάχων», που ενώ σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων ήταν στη γραμμή της σύνθετης ονομασίας, είχαν χτίσει καριέρες πάνω στο Μακεδονικό. Αυτό το ρεύμα των επαγγελματιών πατριδοκάπηλων, που είχε ως κύριο εκφραστή τον κ. Σαμαρά, βγαίνει στην ανεργία.
Ανοίξαμε τον δρόμο για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνανάπτυξη των λαών των Βαλκανίων, μακριά από τους γνωστούς αλυτρωτισμούς. Πλέον, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας για να αξιοποιήσουμε τα θετικά που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Προχωράτε μια σειρά από έργα, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα κ.ά. Ποιες αλλαγές φέρνει στη ζωή μας η εφαρμογή μιας ψηφιακής πολιτικής;
Το 2019 είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών στην καθημερινότητά μας, όσον αφορά την ψηφιοποίηση. Σύντομα, όλο το Δημόσιο θα διακινεί ηλεκτρονικά τα έγγραφά του και οι υπάλληλοι θα τα υπογράφουν ψηφιακά. Πολίτες και επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες και θα λαμβάνουν τα δικαιολογητικά που επιθυμούν μέσα από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.
Αγρότες θα δέχονται γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα με πληροφορίες για την υγρασία στο χωράφι τους, για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την παραγωγή τους. Επίσης, οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους ισολογισμούς τους, οι οδηγοί θα βλέπουν μέσα από μια εφαρμογή πού υπάρχει ελεύθερη θέση στάθμευσης στο κέντρο της «έξυπνης» πόλης τους, η τηλεϊατρική θα βγάλει τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών από την απομόνωση.
Στόχος μας είναι η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη, η συμμετοχή όλων στη νέα εποχή. Με εκπαίδευση των πολλών στις νέες τεχνολογίες και ίσες δυνατότητες πρόσβασης στα οφέλη που αυτές φέρνουν. Με ενίσχυση καινοτόμων προσπαθειών και εκμετάλλευσή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η Ελλάδα αλλάζει. Όσα δεν έγιναν για χρόνια, ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα.