Το Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο είναι ένα ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του 1930. Φόντο, το ρεμπέτικο, οι πρώτες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα αλλά και ο αγώνας μιας χώρας να επιβιώσει οικονομικά και να θεραπεύσει τα τραύματά της.
Αθήνα 1930: Η Ευρώπη ζει τον απόηχο του αμερικανικού κραχ από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο σε μια κρίσιμη περίοδο για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Την ίδια περίοδο, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, ανοίγοντας μια νέα πολιτική πληγή.
Ο Φιλότιμος Βάκχος, ως κοσμικογράφος στα Αθηναϊκά Νέα, ξέρει πολύ καλά πώς να φυλάει μυστικά αλλά και πώς να τα αποκαλύπτει. Γνωστός για τις σχέσεις του με γυναίκες και άντρες, είναι το πρόσωπο που όλοι θέλουν να έχουν φίλο, κρύβοντας συγχρόνως το τραυματικό του παρελθόν στο ορφανοτροφείο του Πειραιά. Όταν ο αμερικανός εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει δημόσια έργα και σύζυγος της αδελφικής του φίλης ζητά τις υπηρεσίες του, ο Βάκχος δεν υποπτεύεται τον κίνδυνο. Μια ομάδα επιχειρηματιών έχει βάλει στόχο τον υποδιοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και αναθέτει στον Βάκχο να συγκεντρώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για την παράνομη δράση του. Έχοντας μεγαλώσει στο ίδιο ορφανοτροφείο με τον υποδιοικητή, ο Βάκχος ξέρει καλά ότι πρόκειται για έναν ηθικά άμεμπτο άντρα, αλλά δέχεται να αναλάβει την υπόθεση.
Ξεκινώντας όμως την έρευνά του, βρίσκεται κατηγορούμενος για τον φόνο ενός δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας. Κανένας από τους ισχυρούς του φίλους δεν είναι διατεθειμένος πλέον να τον βοηθήσει. Ο Βάκχος βρίσκει τον μοναδικό του σύμμαχο στο πρόσωπο του αστυνομικού υποδιοικητή, ο οποίος τον αφήνει να δραπετεύσει με αντάλλαγμα να του φέρει πληροφορίες για ένα κύκλωμα αντρικής πορνογραφίας που χρησιμοποιεί νεαρούς πρόσφυγες μαζί με αποτυχημένους ηθοποιούς και αθλητές και τους προωθεί σε μια κλειστή λέσχη πελατών με βάση σημαδεμένες φωτογραφίες παλαιστών.
Φωτίζοντας τη νουάρ Αθήνα του 1930, ο Σκαραγκάς γράφει για την ψυχή και το σώμα μιας πόλης που προσπαθεί να υδροδοτήσει τα αχαρτογράφητα κομμάτια της από τη βίαιη και τραυματική αύξηση του πληθυσμού της με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για μια αδίστακτη και εθιστική Αθήνα: στην προσπάθειά της να εξοικειωθεί με τη νέα της επικράτεια και τις ιδιότητές της, διαδίδει μαζικά τις φαντασιώσεις και τις φοβίες ενός καινούργιου κόσμου που μπερδεύει το περιθώριο με το έγκλημα και την κινηματογραφική φαντασίωση με τον αστικό μύθο.
Ο Συγγραφέας
Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς εμφανίστηκε στα γράμματα πριν από δύο δεκαετίες με το μυθιστόρημα Επιφάνεια και τη σεναριακή του διασκευή για το Mega, υπογράφοντας μέχρι σήμερα δέκα βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γράφοντας στα ελληνικά και τα αγγλικά, βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το αμερικανικό του διήγημα How to Draw Human Figures (στο περιοδικό Copper Nickel) με το Editors’ Prize in Prose. Έχει επίσης γράψει οκτώ θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers, που ανέβηκε στη Νέα Υόρκη το 2009, και το Courage στη Ζυρίχη το 2017. Έχει τιμηθεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το έργο του Η κυρά της Ρω παρουσιάστηκε στο φημισμένο Centre for the Art of Performance του UCLA στις ΗΠΑ το 2020 με περιοδεία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης υπογράφοντας το σενάριο τεσσάρων τηλεοπτικών σειρών στο Mega και τον Alpha, αλλά και ως επιμελητής σεναρίων σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών. Γράφει για μεγάλα αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright και Literarisches Colloquium Berlin και διδάσκει δημιουργική γραφή. Στις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο ουρανός που ονειρεύτηκες, Λαχτάρα που περίσσεψε από χθες, Η κυρά της Ρω και Τρία θεατρικά.