*Σε επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρως-Καν, υπογράμμισε χωρίς περιστροφές στους συνομιλητές του ότι η Ευρώπη έχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις τράπεζές της. Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο, η Ευρώπη –όπως και η Ιαπωνία στο παρελθόν– διατρέχει τον κίνδυνο να δει «τράπεζες-ζόμπι» να καρκινοβατούν επί χρόνια και τελικά να δημιουργούν προβληματικές επιχειρήσεις από αδυναμία να τις πιστοδοτήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Ντ.Στρως-Καν επεσήμανε ότι, για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο λόγος τιμής προς καταχωρημένη λογιστική αξία (price-to-book ratio) είναι κάτω από την μονάδα «με άμεση συνέπεια οι επενδυτές να πιστεύουν ότι οι δανειστές είναι πιο αποδοτικοί νεκροί παρά ζωντανοί». Επισημαίνουμε ότι στην Αμερική, όπου υπήρξε ταχύτατη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο σχετικός δείκτης ξεπερνά αισθητά την μονάδα. Η κατάσταση αυτή, υποστηρίζει ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κάνει πλέον επείγουσα την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη και υπαγορεύει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αναζήτηση μηχανισμών μείωσης των επιτοκίων του ενδοτραπεζικού δανεισμού στην περιφέρεια.
*Εντυπωσιακή καμπάνια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων εκτελεί για λογαριασμό του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός σοσιαλδημοκράτης κ. Μάρτιν Σουλτζ, ο οποίος φιλοδοξεί να βρεθεί στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να συμβεί, καθ’ όσον είθισται στην θέση αυτή να εναλλάσσονται κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί πολιτικοί. Έτσι, ο Πορτογάλος κ. Μ.Μπαρόζο είχε διαδεχθεί τον Ιταλό κ. Ρ.Πρόντι, ο οποίος με την σειρά του είχε αναλάβει καθήκοντα μετά την παραίτηση του Λουξεμβούργιου χριστιανοδημοκράτη κ. Ζακ Σαντέρ. Παρόμοιοι συσχετισμοί ισχύουν και για τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
*Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η βασική αιτία που εκτίναξε τα spreads των ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας ήταν οι δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών και κάποιων αξιωματούχων της ΕΕ, οι οποίες μόνον αβεβαιότητες δημιούργησαν στις αγορές –ευνοώντας έτσι κερδοσκοπικά παιχνίδια, με τα γνωστά αποτελέσματα. Γι αυτό και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση πως η σιωπή είναι χρυσός.
*«Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους από τον Απρίλιο του 2014 και μετά», υποστηρίζουν κορυφαίοι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στηρίζουν δε την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, η Ελλάδα στερείται πειστικής διακυβέρνησης, αλλά και επιχειρήσεων που να παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι τεχνοκράτες θέτουν το ερώτημα γιατί να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές όταν ο Έλληνες μεγαλο-αποταμιευτές στέλνουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδος. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι η κρίση ρευστότητας στην ελληνική αγορά έχει και σοβαρά ενδογενή αίτια.
Αυτά τα τελευταία θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β.Σόϊμπλε αναφορικά με την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Περιττεύει, βεβαίως, να επισημάνουμε ότι η δημιουργία της τράπεζας αυτής δεν θα είναι άμοιρη των γερμανικών προβλέψεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ (15/07/2013)
Ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες Peter Kramer και ο σύμβουλος έκδοσης του EBR Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος, μαζί με ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων, παρουσιάζουν, αναλύουν, σχολιάζουν την πίσω από τα φώτα της ράμπας ευρωπαϊκή πραγματικότητα
Εντυπωσιακή καμπάνια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων εκτελεί για λογαριασμό του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός σοσιαλδημοκράτης κ. Μάρτιν Σουλτζ, ο οποίος φιλοδοξεί να βρεθεί στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να συμβεί, καθ’ όσον είθισται στην θέση αυτή να εναλλάσσονται κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί πολιτικοί. Έτσι, ο Πορτογάλος κ. Μ.Μπαρόζο είχε διαδεχθεί τον Ιταλό κ. Ρ.Πρόντι, ο οποίος με την σειρά του είχε αναλάβει καθήκοντα μετά την παραίτηση του Λουξεμβούργιου χριστιανοδημοκράτη κ. Ζακ Σαντέρ. Παρόμοιοι συσχετισμοί ισχύουν και για τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.