του N. Peter Kramer
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ένας αποτυχημένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τώρα πρόεδρος του ΕΛΚ, θέλει η ΕΕ να χορηγήσει στην Ουκρανία (επίσης στη Μολδαβία και στη Γεωργία) επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας. «Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει θάρρος, αποφασιστικότητα και όραμα απέναντι σε ένα επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας», έγραψε.
Ως αντίδραση, ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, πρωθυπουργός της επίσημης υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε: «Ευχόμαστε στην Ουκρανία καλή τύχη με αυτό, αλλά για εμάς, η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε ακόμη». Μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, η οποία θα συζητήσει τη διεύρυνση, ο Κοβατσέφσκι δήλωσε στη Euractiv, ότι «η χώρα του έχει αποδείξει τη δέσμευση και την αφοσίωσή της, μέσω σκληρών αποφάσεων, αλλά η ΕΕ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε ενταξιακές συνομιλίες». Η Βόρεια Μακεδονία, όπως και η Αλβανία, είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ εδώ και 17 (!) χρόνια.
«Η Βόρεια Μακεδονία έχει λάβει πολλές δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα, μία από αυτές ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπορέσαμε να επιλύσουμε τη διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα και να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία-ορόσημο του 2018 με τη γείτονα χώρα. «Την ίδια στιγμή, η ΕΕ δεν κατάφερε να υλοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις σε περίπτωση που η Ουκρανία λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας αυτόν τον μήνα, ο Κοβατσέφσκι είπε ότι «τους αξίζει να αγωνιστούν για την ευημερία και το μέλλον τους. Το μόνο που μπορούμε να τους ευχηθούμε είναι καλή τύχη στις φιλοδοξίες τους για υποψηφιότητα, αλλά η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και όχι μόνο να υπόσχεται».