Μπροστά σε ένα εκλεκτό ακροατήριο έγινε στην Τράπεζας της Ελλάδος, η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή κ. Γιώργου Καλαμωτουσάκη, που φέρει τον τίτλο: «History of Economic Ideas, from Aristotle to Thosrstein Veiblen», Εκδόσεις Διάνοια.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Νικόλαος Δ.Φίλιππας, ο οικονομολόγος-δημοσιογράφος Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, η ομότιμη καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Νάνσυ Παπαλεξανδρή και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας, στο βιβλίο του, ο Γιώργος Καλαμωτουσάκης παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο 27 φιλόσοφους και οικονομολόγους, οι οποίοι από την αρχαιότητα έως σήμερα διαμόρφωσαν την πορεία της οικονομικής σκέψης, ερμηνεύοντας ταυτοχρόνως οικονομικές συμπεριφορές και πρακτικές. Είναι δε σημαντικό να υπογραμμισθεί, είπε ο καθηγητής, ο ρόλος της ελληνικής αρχαιότητας στην σύλληψη του οικονομικού γίγνεσθαι ως στοιχείου ορθού λόγου και ηθικής.
Από την πλευρά της, η ομότιμη καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Νάνσυ Παπαλεξανδρή, υπογράμμισε με έμφαση την πίστη του συγγραφέα ότι η θεωρητική γνώση είναι το θεμέλιο της κριτικής σκέψης, η οποία διευκολύνει τη λήψη έγκυρων αποφάσεων σε θέματα τόσο του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, όσο και της προσωπικής ολοκλήρωσης.
Υπό αυτή την έννοια η ομιλήτρια τόνισε σε ποιο βαθμό οι σημερινοί νέοι πρέπει να έχουν ισχυρή θεωρητική κατάρτιση, ώστε να ανεβαίνουν στις υψηλές βαθμίδες ηγεσίας.
«Συνεπώς, το βιβλίο του Γιώργου Καλαμωτουσάκη, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση νέων φοιτητών και πτυχιούχων που θέλουν να αξιοποιήσουν επαγγελματικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να διαχειριστούν τη ζωή τους, σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η κυρία Νάνσυ Παπαλεξανδρή.
Και με την τοποθέτηση αυτή, σε μεγάλο βαθμό συμφώνησε και ο οικονομολόγος-δημοσιογράφος Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος, επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
«Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου του Γιώργου Καλαμωτουσάκη, είπε, είναι ότι μεταξύ άλλων παρουσιάζει σημαντικούς αλλά άγνωστους στο ευρύ κοινό οικονομικούς και πολιτικούς στοχαστές, οι οποίοι έπαιξαν τεράστιο ρόλο μετά τη βιομηχανική επανάσταση στην οικονομική πορεία της ανθρωπότητας και ίσως σήμερα που η διεθνής οικονομία μετασχηματίζεται, η γνώση του έργου τους να είναι ακόμα πιο σημαντική.
Οι Bastiat, Say, Nassau, Senior, Clark, Jevons, von Wieker, Bernstein, Hobson, Davenport και Veblen, μεταξύ άλλων, είναι από τις κορυφαίες μορφές της οικονομικής θεωρητικής σκέψης και το έργο τους επέτρεψε να ανιχνευθούν και να ερμηνευθούν τάσεις και γεγονότα, τα οποία είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον, δηλαδή στο υπόλοιπο του 21ο αιώνα, να μας επιτρέψουν να αποφύγουμε σοβαρά λάθη, τα οποία σημάδεψαν την ιστορία του 20ου αιώνα και κυρίως τις αιματηρές συγκρούσεις που έγιναν στη διάρκεια του.Υπό αυτή την έννοια το βιβλίο του Γ. Καλαμωτουσάκη είναι δραματικά επίκαιρο στις μέρες μας», είπε ο Αθ. Παπανδρόπουλος.
Αναφερόμενος στην παρατήρηση αυτή και κλείνοντας την εκδήλωση, ο καθηγητής-συγγραφέας Γιώργος Καλαμωτουσάκης, αφού είπε ότι το βιβλίο του είναι το περιεχόμενο 13 διαλέξεων που έκανε στο New York College, υπογράμμισε:
«Η οικονομική θεωρία κει σκέψη, με αφετηρία της την συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στη διαμόρφωση των δημοκρατικών αξιών και της Δημοκρατικής Πολιτείας, γνώρισε τεράστια πρακτική και θεωρητική εξέλιξη. Παράλληλα όμως, η βαθύτατη διορθωτική οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930, οδήγησε τις πολιτικές και ακαδημαϊκές ηγεσίες να υιοθετήσουν την επαναστατική θεωρία της «Γενικής Θεωρίας Απασχόλησης, Επιτοκίου και Χρήματος» του John Maynard Keynes, η οποία συνιστούσε εκτεταμένες δαπάνες του Δημοσίου που θα χρη¬ματοδοτούνται με τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού του Κράτους. Στόχος βέβαια ήταν η ανάταξη της οικονομίας που θα οδηγούσε σε αυξημένο ρυθμό οικονομικής αναπτύξεως και πλήρη απασχόληση.
Πράγματι η Κευσιανή οικονομική πολιτική ήταν εν γένει επιτυχής για μια τριακονταετία, αλλά η υπερβολική αύξηση της ζητήσεως στη δεκαετία του 1960 και η χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που την συνόδευσε, οδήγησαν σε μια περίοδο αυξημένων πληθωριστικών προσδοκιών. Κατά αυτών των δυσμενών επιπτώσεων και της εκτεταμένης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής προειδοποίησε ένας άλλος μεγάλος οικονομολόγος και στοχαστής, ο Milton Friedman, γενεσιουργός της Μονεταριστικής Σχολής του Σικάγου.
Όμως το φάντασμα του σταθεροπληθωρισμού - πληθωρισμός μετ’ ανεργίας - στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οδήγησε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τον «Χρυσό Κανόνα» «Gold Standard» και να θέσουν το Δολλάριο σε καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης. Έκτοτε οι οικονομολόγοι διαιρέθηκαν σε μονεταριστές και δημοσιονομιστές (Monetarists and Fiscalists), μια διαμάχη που συνεχίζεται ηχηρά μέχρι σήμερα.
Στο μεταξύ πλήθος λαμπρών οικονομολόγων προστέθηκαν στο «Βασίλειο» των σπουδαίων στοχαστών της οικονομικής επιστήμης, οι απόψεις των οποίων είναι συχνά αντιφατικές και καθιστούν την επιλογή ιδιαίτερα δύσκολη. Πήρα τελικά την δύσκολη απόφαση να μην συμπεριλάβω κανέναν από τους σημαντικούς αυτούς οικονομολόγους στην μελέτη και ανάλυση στο υπό ανά χείρας σας βιβλίο. Αναμφίβολα, η ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συμβολή ενός εκάστου εξ αυτών στην οικονομική θεωρία, θα μελετηθεί από ικανούς συγγραφείς και αναλυτές σε προσεχείς εκδόσεις βιβλίων, δημοσιεύσεων και αξιολογήσεων».
Με αυτά τα λόγια ο συγγραφέας έκλεισε την εκδήλωση, την οποίαν και χαιρέτησαν κορυφαίες προσωπικότητες της οικονομικής ζωής της χώρας.