της Μελίνας Ζιάγκου
Ποια είναι η Νο 1 δεξιότητα που αναζητούν οι περισσότεροι εργοδότες; Η Claire Hughes Johnson, η οποία υπήρξε ανώτερο στέλεχος στη Google για 10 χρόνια, περνώντας εβδομάδες ολόκληρες παίρνοντας μέχρι και 40 ώρες συνεντεύξεις από υποψήφιους για πρόσληψη, έχει την απάντηση: αυτογνωσία.
Μπορεί να ακούγεται απλό και οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε τη βεβαιότητα ότι τη διαθέτουμε. Είναι, όμως, έτσι; Και, τελικά, μήπως έχει μια χρησιμότητα μερικές φορές να βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των άλλων;
Σίγουρα, η εμπειρία και οι δεξιότητές σας έχουν σημασία, αλλά μπορούν να αποκτηθούν. Και όταν κάποιος έχει υψηλή επίγνωση του εαυτού του, έχει μεγαλύτερο κίνητρο να μάθει επειδή είναι πιο ειλικρινής σε σχέση με το αντικείμενο στο οποίο πρέπει να εργαστεί. Επίσης, σχετίζεται καλύτερα με τους συναδέλφους και τους διευθυντές τους. Αυτό επισημαίνει το πολύπειρο στέλεχος επιχειρήσεων, συγγραφέας και λέκτορας στο τμήμα επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Επιπλέον, τονίζει, είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό, καθώς έρευνες δείχνουν ότι αν και το 95% των ανθρώπων πιστεύει ότι έχει αυτογνωσία, μόνο το 10% έως 15% το έχει στην πραγματικότητα.
Πώς «διαπιστώνεται» η αυτογνωσία
Όταν η Claire Hughes Johnson βρίσκεται σε θέση που χρειάζεται να διαπιστώσει εάν ο άνθρωπος που έχει απέναντί της διαθέτει πράγματι αυτογνωσία προσέχει πάντα δύο λέξεις: το «εγώ» και το «εμείς».
Όπως εξηγεί, όταν κάποιος χρησιμοποιεί πολύ την προσωπική αντωνυμία «εγώ» είναι «κόκκινη σημαία». Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για ένδειξη ότι η σεμνότητα και η διάθεση για συνεργασία δεν είναι… από τα δυνατά του χαρακτηριστικά. Επίσης, τα πολλά «εμείς» μπορεί να αποκρύπτουν τον ρόλο που συνομιλητής διαδραμάτισες σε μια κατάσταση. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.
«Συνήθως μαθαίνω κάτι αποκαλυπτικό όταν ρωτάω για τον συγκεκριμένο ρόλο τους. Μια θετική απάντηση θα ήταν: “Ήταν ιδέα μου, αλλά τα εύσημα πηγαίνουν σε όλη την ομάδα”», λέει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ρωτάει τους συνεντευξιαζόμενους πώς πιστεύουν ότι θα τους περιέγραφαν οι συνάδελφοί τους. Αν, σύμφωνα με τον ίδιο, λένε μόνο καλά λόγια, χρειάζεται λίγο… ψάξιμο. Δηλαδή, τι εποικοδομητικά σχόλια έχουν λάβει.
Τότε ρωτά: «Και τι έχετε κάνει για να βελτιωθείτε», ώστε να διαπιστώσει εάν τους ενδιαφέρει να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να αυτοβελτιώνονται και κατά πόσο αυτό τους ενδιαφέρει πραγματικά.
Η αξιολόγηση της αυτογνωσίας
Εάν δεν έχετε αυτογνωσία, πώς θα το καταλάβετε;
Ιδού μερικά «σήματα» που δεν πρέπει να υποτιμήσετε.
Πρώτον, δέχεστε συχνά σχόλια με τα οποία διαφωνείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια είναι απαραιτήτως σωστά, αλλά δείχνει ότι η εικόνα που έχουν σχηματίσει για εσάς οι άλλοι είναι διαφορετική από αυτήν που έχετε εσείς για τον εαυτό σας.
Δεύτερον, συχνά αισθάνεστε απογοητευμένοι και ενοχλημένοι επειδή δεν συμφωνείτε με την κατεύθυνση ή τις αποφάσεις της ομάδας σας.
Τρίτον, νιώθετε εξουθενωμένοι στο τέλος της εργάσιμης ημέρας και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια τον λόγο.
Τέταρτον, δεν μπορείτε να περιγράψετε τι είδους δουλειά κάνετε και δεν σας αρέσει να την κάνετε.
Πώς χτίζεται η αυτογνωσία
Το να αποκτήσει κανείς περισσότερη αυτογνωσία έχει να κάνει με το να κατανοήσει γιατί εργάζεται με τον τρόπο που το κάνει και τι μπορεί να συνεισφέρει στην ομάδα του. Οι παρακάνω οδηγίες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:
1. Κατανοήστε τις αξίες σας
Γνωρίζοντας τι είναι σημαντικό για εσάς, τι σας δίνει ενέργεια και τι σας τη «ρουφάει» θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε.
Με γνώμονα τα παραπάνω θα μπορείτε να εκφράσετε τις αξίες σας και να καταλάβετε πότε συγκρούονται η μία με την άλλη ή με τις αξίες κάποιου άλλου.
2. Προσδιορίστε το στιλ εργασίας σας
Αφιερώστε μερικές εβδομάδες γράφοντας τις στιγμές που νιώθετε ότι αποδίδετε τα μέγιστα στη δουλειά σας ή το αντίθετο.
Εάν δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, ρωτήστε κάποιον του οποίου την κρίση εμπιστεύεστε: «Πότε με είδες να κάνω την καλύτερη και τη λιγότερο καλή δουλειά μου;»
3. Αναλύστε τις δεξιότητες και τις δυνατότητές σας
Στη διάρκεια μιας συνέντευξης, θα πρέπει να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πάρει τη θέση να μιλήσει με σιγουριά για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του.
Απλές ερωτήσεις «μπροστά στον καθρέφτη»
Για να έχετε μια καλύτερη αίσθηση αυτογνωσίας, κάντε μερικές απλές ερωτήσεις στον εαυτό σας: Τι μπορώ να κάνω πραγματικά καλά; Ποιες δεξιότητες έχω και πάνω σε ποιες πρέπει να δουλέψω για να τις βελτιώσω.
Ποιες είναι οι δυνατότητές μου; Σε τι είμαι καλός από τη φύση μου και ικανότητες έχω αποκτήσει συν τω χρόνω;
Ο Eric Yuan, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Zoom, έχει άλλη μια σπουδαία άσκηση, είπε, μιλώντας στο CNBC η Claire Hughes Johnson: αφιερώνει 15 λεπτά σκέψης στο τέλος της ημέρας.
«Αναρωτιέμαι: Τι έκανα καλά; Έκανα κανένα λάθος; Μπορώ να βελτιωθώ αύριο; Μερικές φορές γράφω κάτι σημαντικό», λέει. «Αλλά τις περισσότερες φορές, η σκέψη είναι αρκετή».
*πρώτη δημοσίευση:Οικονομικός Ταχυδρόμος