της
Αλεξάνδρας Παπαϊσιδώρου
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC - European Economic & Social Committee), Henri Malosse, παρευρέθηκε στην Αθήνα ενόψει συναντήσεων με θέματα που αφορούν την χρηματοοικονομική και δημοσιονομική κρίση, την ανεργία των νέων, τα υφιστάμενα προγράμματα βοήθειας καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Το European Business Review σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ ανέλυσε θέματα που αφορούν αφ’ ενός τις Ευρωεκλογές και την διαχείριση της κρίσης των χωρών του Νότου από τα κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ καθώς επίσης και την μετά κρίσης εποχή στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναδιάρθρωση του χρέους με όρους που θα ευνοούσαν την ανάκαμψη.
Αρχικά, στο ερώτημα περί ενδεχόμενης αποχής των Ευρωπαίων πολιτών στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαϊου, ο Henri Malosse δεν δίστασε να αναφέρει πως πρόκειται για μια κατώτερης των προσδοκιών διαδικασία προετοιμασίας των εκλογών με βασικό πρόβλημα την μη ύπαρξη ουσιαστικού Ευρωπαϊκού στοχασμού. Παράλληλα, ο Πρόεδρος σχολίασε την αδυναμία λήψης αποφάσεων αλλά και τους αποσταθεροποιητικούς μηχανισμούς εντός των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων καθώς και την έλλειψη ελαστικότητας στο μέτρο του καθορισμού στόχων.
Φυσικά υπάρχει όραμα, ελπίδα και δράσεις, τόνισε ο Πρόεδρος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στο πιθανώς μεγάλο ποσοστό αποχής των ευρωπαϊκών εκλογών συμπεριλαμβάνεται μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών, με βασική αιτία την οικονομική καταστροφή από την συνεχιζόμενη λιτότητα - την οποία χαρακτήρισε ως «death», σε σύγκριση με αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής από Γερμανούς πολίτες για παράδειγμα. Εν συνεχεία, όσον αφορά τις εκτιμήσεις του περί χειρισμού της κρίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή την χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη», σημειώνοντας πως τα μέτρα που πάρθηκαν θεωρούνται πολύ αυστηρά μεν, δεν βελτίωσαν δε την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και την συμμόρφωση της με την πληρωμή των φόρων αλλά και την εξάλειψη των αδυναμιών του θεσμικού και οικονομικού μοντέλου δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σειρά αντιδράσεων προς τις χώρες του Νότου.
Ακόμη, ο Henri Malosse επισήμανε την έλλειψη της ύπαρξης του μέτρου ως προς την λήψη των αποφάσεων καθώς και της οριοθέτησης των στόχων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ως παράδειγμα κρίσης την Ουγγαρία, την οποία είχε πρόσφατα επισκεφτεί, και εστίασε στον τρόπο που ξεπέρασε την δική της οικονομική κρίση επικαλούμενος την ύπαρξη ενός πάζλ που απαρτίζεται από μικρά κομμάτια και τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν σωστά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τη ανάκαμψης. Ως ‘κομμάτια’, ο Πρόεδρος όρισε τους εξής τέσσερις παράγοντες: α) το φορολογικό σύστημα β) την ενεργειακή τιμολογιακή πολιτική γ) τις ιδιωτικοποιήσεις και δ) την αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε χώρας βάσει των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων.
Εν κατακλείδι, ο Henri Malosse σημείωσε πως η επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την κρίση μπορεί να αργεί αφ’ ενός, αλλά σίγουρα μπορεί να υπάρξει με την δημιουργία οράματος και πίστης στις αρχές και στα πρότυπα της ενωμένης Ευρώπης. Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί χώρος ώστε να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες δυνατότητες που γεννιούνται στο δυναμικό κάθε χώρας, ενόσω διανύει περιόδους κρίσης, και καταλήγει πως οι Έλληνες διαθέτουν πολλές απ’ αυτές, συνοψίζοντας με την φράση: “stay Greek, stay here”.
*Ο Ηenri Malosse, μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ από το 1995 καθώς και Πρόεδρος της ΕΟΚΕ με θητεία 2,5 ετών, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας των Εργοδοτών το 2006 και είναι ο συγγραφέας σε περισσότερες από πενήντα εκθέσεις. Έχει συμμετάσχει στις πολιτικές της ΕΕ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) και υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργίας των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης. Επιπλέον συμμετείχε στη θεμελίωση Αντιπροσωπείας των γαλλικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Stay Greek, stay here”, παρότρυνε ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ, Henri Malosse, εν μέσω κρίσης
Το European Business Review σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ
Ο Henri Malosse σημείωσε πως η επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την κρίση μπορεί να αργεί αφ’ ενός, αλλά σίγουρα μπορεί να υπάρξει με την δημιουργία οράματος και πίστης στις αρχές και στα πρότυπα της ενωμένης Ευρώπης