Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος: η παιδεία είναι η πρώτη ύλη της ανάπτυξης

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα, την οποία δέσποζε η παιδεία ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο να βλέπει κανείς νέους που χαίρονται γιατί σπούδασαν και κυρίως έμαθαν να σκέπτονται γόνιμα και κριτικά

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023

Ήταν ιδιαίτερα σημαντική, η φετεινή 30η τελετή αποφοίτησης του Ελληνο-αμερικανικού πανεπιστημίου στην οποίαν τιμήθηκαν και δυο σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος
Ήταν ιδιαίτερα σημαντική, η φετεινή 30η τελετή αποφοίτησης του Ελληνο-αμερικανικού πανεπιστημίου στην οποίαν τιμήθηκαν και δυο σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα, την οποία δέσποζε η παιδεία ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο να βλέπει κανείς νέους που χαίρονται γιατί σπούδασαν και κυρίως έμαθαν να σκέπτονται γόνιμα και κριτικά.

Ήταν εντυπωσιακή όμως και η ομιλία του προέδρου του Hellenic American University (HAU) κ.Λεωνίδα-Φοίβου Κόσκου, ο οποίος ξεχείλιζε από αγάπη προς την εκπαίδευση, την δημιουργία, την ελεύθερη σκέψη αλλά και τη γοητεία της αυτό-ανάπτυξης.

Με μοναδικό τρόπο, ο κ.Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, μίλησε για την απόρριψη τυφλών δογμάτων εξουσίας και άρα υποταγής, καταδίκασε την παπαγαλία και είπε ότι η παιδεία σε όλο της το βάθος αποτελεί και το κλειδί για μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και ορθολογικής αντιμετώπισης εξελίξεων όπως η είσοδος της τεχνικής νοημοσύνης σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό και σε μια εποχή όπου γίνεται ευρεία συζήτηση για έναν νέο Διαφωτισμό, ο Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, με ιδιαίτερο πάθος αναφέρθηκε στην σημασία του ελληνικού φρονήματος και της σημασίας του στην ανάπτυξη του ορθού λόγου και του ανθρωπισμού.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η αναφορά του προέδρου του HAU στη σημασία της δημιουργίας μιας «επιχειρούσας κοινωνίας» μέσα στην οποίαν η αξία του ατομικού θα συμπλέκεται με το συλλογικό για τη γενική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική άνοδο. Στη βάση αυτών των παρατηρήσεων, ο Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος επιβεβαίωσε και διαπιστώσεις του γράφοντος το παρόν σημείωμα.

Μελέτες για τις επιδράσεις της εκπαίδευσης επιβεβαιώνουν ότι οι μορφωμένοι άνθρωποι είναι πραγματικά πιο διαφωτισμένοι. Δίνουν μεγαλύτερη αξία στη φαντασία, στην ανεξαρτησία την προσωπική δημιουργία και στον ελεύθερο λόγο. Είναι πιο πιθανό να ψηφίζουν, να συνεισφέρουν εθελοντικά, να εκφράζουν πολιτικές απόψεις και να ανήκουν σε πολιτικές ενώσεις όπως συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και θρησκευτικές και κοινοτικές οργανώσεις. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμπιστεύονται τους συμπολίτες τους - ένα βασικό συστατικό στο πολύτιμο ελιξίριο που ονομάζεται κοινωνικό κεφάλαιο, το οποίο δίνει στους ανθρώπους την αυτοπεποί¬θηση να κλείνουν συμφωνίες, να κάνουν επενδύσεις και να υπακούν στον νόμο χωρίς να φοβούνται ότι είναι κορόιδα που θα τους εκμεταλλευτούν οι πάντες.

«....Με την έλευση της σύγχρονης εποχής», παρατηρεί ο θεωρητικός της εκπαίδευσης Τζορτζ Κάουντς, «.....η τυ¬πική εκπαίδευση απέκτησε σπουδαιότητα πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε είχε δει ως τότε ο κόσμος. Το σχολείο, που ήταν μια μικρή υπηρεσία στις περισσότερες κοινωνίες του παρελθόντος και επηρέαζε άμεσα τη ζωή μόνο ενός μικρού μέρους του πληθυσμού, επεκτάθηκε οριζόντια και κατακόρυφα μέχρι να πάρει τη σημερινή θέση του ως ένας από τους ισχυρότερους θε¬σμούς της κοινωνίας μαζί με το κράτος, την Εκκλησία, την οικογένεια και την ιδιοκτησία.....». Σήμερα η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στις περισσότερες χώρες και αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα από τα 170 μέλη των Ηνωμένων Εθνών που υπέγραψαν (το 1966) το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα.

Αυτές τις πτυχές έφεραν στο προσκήνιο με το ξεκίνημα της τελετής, οι ανακηρυχθέντες σε διδάκτορες του HAU κ.κ.Ελευθέριος Σκιαδάς και Eric Donnaild Smaw. Ο πρώτος, που είναι σήμερα γενικός διευθυντής της αρχαιότερης ελληνικής εφημερίδος της «Εστίας», μίλησε για το ρόλο της Αθήνας στην παιδεία και τον πολιτισμό και ο δεύτερος, πανεπιστημιακός, φιλόσοφος, αναφέρθηκε στον αναβρασμό που γνωρίζουν οι κοινωνίες μας και πως η εκπαίδευση μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιο δίκαιες, ποικιλόμορφες και συμπεριληπτικές κοινότητες.

«...Δρ Smaw, μας εμπνέετε και μας βοηθάτε να αναγνωρίσουμε - και να συζητήσουμε - τα ζητήματα που διαμορφώνουν τις ζωές μας, τις κοινότητές μας και τις κοινωνίες μας μέσα από το πρίσμα της λογικής. Μας παρακινείτε να ενστερνιστούμε την αφοσίωση σας στην κοινωνική αλλαγή και να εργαστούμε όλοι μαζί για να διαμορφώσουμε μια πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική και πιο δημοκρατική κοινωνία. To Hellenic American University τιμά με ιδιαίτερη υπερηφάνεια την ευρεία δημόσια προσφορά σας. την καινοτόμο διδασκαλία σας και την εμπνευσμένη εκπαιδευτική σας καθοδήγηση και σας απονέμει τον τίτλο του Διδάκτορα των Ανθρωπιστικών Επιστημών, τιμής ένεκεν....», είπε ο κ.Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, δίνοντας μια βαθύτερη διάσταση στην τελετή.

Μια τελετή στην οποίαν εξόχως ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες των αριστούχων πτυχιούχων Αγγελικής Γεωργάκη και Σοφία Βότσιου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αποκρύπτειν δια των αποκαλύψεων

Από: EBR

Από το κινηματογραφικό έργο «Ο Ατσίδας» παρέμεινε και διεδόθη το περίφημο «στρίβειν δια του αρραβώνος»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες μεταβαλλόμενες συνθήκες

Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες μεταβαλλόμενες συνθήκες

Οι πρόσφατες δεκαετίες έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron