Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Η Ελλάδα πρώτη στην Ε.Ε. στην ανακύκλωση smartphones

Μια σημαντική πρωτιά πετυχαίνει η Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται, πανευρωπαϊκά, ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Ενώ σήμερα μόνο το 10% των Ευρωπαίων ανακυκλώνει το παλιό του κινητό, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φθάνει το 18% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27.
Ενώ σήμερα μόνο το 10% των Ευρωπαίων ανακυκλώνει το παλιό του κινητό, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φθάνει το 18% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27.

της Νατάσας Φραγκούλη

Μια σημαντική πρωτιά πετυχαίνει η Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται, πανευρωπαϊκά, ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων. Ενώ σήμερα μόνο το 10% των Ευρωπαίων ανακυκλώνει το παλιό του κινητό, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φθάνει το 18% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα (18%), η Αυστρία (17%) και η Τσεχία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης των παλιών smartphones. H Δανία (14%) και η Πολωνία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ακολουθούν, όλες με ποσοστά κοντά στο 12%.

Εκτός από το 10% των Ευρωπαίων, που ανακύκλωσε το παλιό του smartphone, το 17% απαντά ότι το έδωσε ή το πούλησε σε κάποιον εκτός του νοικοκυριού και το 2% το πέταξε χωρίς να το ανακυκλώσει. Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισοί, το 49%, απαντούν ότι διατηρούν τα παλιά τους smartphones στο σπίτι (πιθανότατα ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι).

H Ελλάδα καταφέρνει να πετύχει σημαντικές επιδόσεις και στην ανακύκλωση παλιών laptops και tablets. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών, που ανακυκλώνουν τους παλιούς φορητούς υπολογιστές ή τα tablet εντοπίζεται στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία (18%), με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (17%) και την Κροατία να έπεται (15%).

Μένουν στα συρτάρια

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι παλιοί φορητοί υπολογιστές και τα tablet διατηρούνται επίσης στο σπίτι, χωρίς να χρησιμοποιούνται (33%), ενώ μόνο το 10%, τους ανακυκλώνει, με το 11% να τα χαρίζει ή να τα πουλά και το 1% να τα πετά.

“Η αυξανόμενη χρήση εξοπλισμού ΤΠΕ έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη ποσότητα απορριμμάτων από παλιές συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα, smartphone και επιτραπέζιους υπολογιστές. Αυτό εγείρει το ερώτημα τι συμβαίνει με τις συσκευές ΤΠΕ που δεν απαιτούνται πλέον”, σχολιάζει η Eurostat.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά στους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με έναν στους πέντε πολίτες στην Ε.Ε. (19%) να τους κρατά στο σπίτι του, ενώ μόλις το 13% τους ανακυκλώνει και το 8% να απαντά ότι τους χαρίζει ή τους πουλάει και το 2% ότι τους πετάει.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (29%), που ανακυκλώνουν παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές, με την Ολλανδία να ακολουθεί (27%), ενώ η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστρία βρίσκονται κοντά στο 20%.

Η Ολλανδία (15%) και η Ρουμανία (13%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων, που έδωσαν ή πούλησαν τον παλιό επιτραπέζιο υπολογιστή τους σε κάποιον άλλο.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Τί σημαίνει “υπεύθυνες επενδύσεις” για τις ασφαλιστικές εταιρείες;

Από: EBR

Ρητορικό το ερώτημα, για όσους/ες συναισθάνονται τη βαθύτατα κοινωνική αποστολή της ασφάλισης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

To φιάσκο μεγατόνων στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις

To φιάσκο μεγατόνων στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ το κόστος της δυτικής βοήθειας υπολογίζεται ως τώρα σε περίπου 380 δισ. δολάρια

Οικονομία

Πάνω από $5,5 τρισ. το κόστος της έλλειψης δεξιοτήτων πληροφορικής

Πάνω από $5,5 τρισ. το κόστος της έλλειψης δεξιοτήτων πληροφορικής

Αντιμέτωπες με το εκρηκτικό και διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα της έλλειψης ταλέντων με δεξιότητες πληροφορικής βρίσκονται οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron