της Νατάσας Φραγκούλη
Μπορεί οι προοπτικές της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI - GenAI) να διαταράσσουν ήδη τον εργασιακό χώρο, ωστόσο, ελάχιστοι είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι εργοδότες που παρέχουν εκπαίδευση στο προσωπικό τους σε θέματα Generative AI.
Παρά το γεγονός ότι, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες, κατατάσσουν τη “μάθηση και τις δεξιότητες” ως τον κορυφαίο παράγοντα για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και ικανοποίησης των εργαζόμενων σε νέα μοντέλα εργασίας, μόνο 18% των εργοδοτών σχεδιάζει να παρέχει εκπαίδευση σε δεξιότητες, που σχετίζονται με το GenAI.
Την ίδια στιγμή, πάντως, το GenAI μπαίνει εκθετικά στους χώρους εργασίας, με τους εργαζόμενους να προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα αυτή εποχή. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, το 48% των εργαζόμενων αναμένει ότι το GenAI θα βελτιώσει την ευελιξία, ενώ το 84% των εργοδοτών χρησιμοποιεί ήδη σήμερα ή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η εμπιστοσύνη, η ενδυνάμωση και η φροντίδα των ανθρώπων, αλλά και η εκπαίδευση, με έμφαση στις ευκαιρίες που δημιουργούν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν ισχυρό εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο που χρειάζονται.
Περί ευεξίας
Η έρευνα αποκαλύπτει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το τί ζητούν σήμερα οι εργαζόμενοι, αλλά και τι απασχολεί τους εργοδότες. Η προσέλκυση και η διακράτηση ταλέντων αποτελούν τις κύριες ανησυχίες για τους εργοδότες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των εργαζόμενων είναι πιθανό να παραιτηθούν τους επόμενους 12 μήνες, με τη Gen Z (38%) και τους millennials (37%) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες.
Η παγκόσμια έρευνα της EY “2023 Work Reimagined Survey” διαπιστώνει μία απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών και των κινήτρων εργαζόμενων και εργοδοτών, με την πλειοψηφία (58%) των εργοδοτών να πιστεύουν ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μειώνει την πιθανότητα των εργαζόμενων να παραιτηθούν.
Αντίθετα, λιγότεροι από τους μισούς (47%) εργαζόμενους συμφωνούν με την άποψη αυτή, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να κινδυνεύουν να υποτιμήσουν τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ρευστότητας της αγοράς εργασίας.
Ισορροπία ισχύος
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η μεταβαλλόμενη ισορροπία ισχύος στον χώρο εργασίας, παραμένει προς όφελος των εργαζόμενων, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Την περίοδο πριν την πανδημία, το 53% του συνόλου των ερωτηθέντων πίστευαν ότι η ισορροπία ισχύος στον χώρο εργασίας ήταν υπέρ των εργοδοτών και μόλις το 24% υπέρ των εργαζόμενων.
Εν μέσω της πανδημίας, το 2022, η αναλογία αυτή είχε διαμορφωθεί σε 44% υπέρ των εργοδοτών έναντι 37% των εργαζόμενων, ενώ σήμερα η αναλογία είναι 46% έναντι 32%, αντίστοιχα.
*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr