του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
Δυο πρόσφατα γεγονότα έφεραν τη Ρωσία και τις σχέσεις της με την Δύση στο κέντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας. Το ενα είναι η παρακινδυνευμένη διατύπωση του Τραμπ, για το αν θα τρέξει να βοηθήσει την Δύση σε περίπτωση ρήξης της με την Ρωσία. Και το άλλο υπήρξε η δίωρη συνέντευξη του πρώην αστέρα του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού FOX News, Τάκερ Κάρλσον, με τον Πρόεδρο Πούτιν που μεταδόθηκε από το Twitter (σήμερα πλέον Μ). Και στις δύο περιπτώσεις προκλήθηκαν προβληματισμοί κι έγιναν πολλές συζητήσεις. Με αποτέλεσμα να φανεί καθαρά πως οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις συνεχίζουν να παίζουν νευραλγικό ρόλο για τις πιθανότητες εξασφάλισης ειρήνης στον πλανήτη.
Ο Τραμπ μιλώντας σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Β. Καρολίνα, κοντά στο Ράλλευ όπου υπάρχει το εξαιρετικό πανεπιστήμιο Ντιούκ, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της (εκτός των ΗΠΑ) Δύσης. Επέμεινε πως οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής δεν είναι δυνατόν να μην εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην Συμμαχία (ΝΑΤΟ) και να περιμένουν την αμυντική της ασπίδα εφ’ όσον υπάρξει ανάγκη. Σημείωσε πως σαν Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τότε τους συμμάχους οι οποίοι και είχαν αντσποκριθεί. "Ο Γεν. Γραμματέας Στόλτενμπεργκ", σημείωσε "είχε ενθουσιασθεί με το ύψος των χρημάτων που είχσν αρχίσει να εισρέουν". Ετσι και τώρα, συνέχισε, δεν θα τρέξω σαν Αμερική να βοήθήσω σε μιά κρίση αν δεν εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Οι αντίπαλοι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις ΗΠΑ ερμήνευσαν τα λόγια αυτά σαν πρόθεσή του να εγκαταλείψει τους, ευρωπαίους κυρίως, συμμάχους σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας!! Ο Στόλτενμπεργκ όμως δήλωσε: "οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των ΗΠΑ". Δεν διέψευσε όμως τα λόγια του Τράμπ, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τότε των ευρωπαίων απέναντι στη Συμμαχία. Αλλως οι ευρωπαίοι θα είναι ελεύθεροι να στηρίζονται στις ΗΠΑ για την άμυνά τους, ενώ οι ίδιοι θα τους ασκούν κριτική για μιλιταρισμό, άξεστες κοινωνικές και πνευματικές αδυναμίες (λχ οι Γάλλοι) και θα δαπανούν κυρίως για κοινωνικές παροχές και για τον αγροτικό τομέα. Το μήνυμα του Τράμπ είναι πως η "τζάμπα μαγκιά" τελείωσε...
Στην συνέντευξη του Πούτιν η αντίδραση υπήρξε εξ ίσου απαξιωτική. Στην ιστορική διαδρομή που ο Ρώσος Πρόεδρος αποτύπωσε σχεδόν κανείς στη Δύση, απ’ ότι τουλάχιστον μπόρεσα προσωπικά να σταχυολογήσω, δεν θεμελίωσε κάποιον αντίλογο. Σχεδόν παντού επικρίθηκε ο Κάρλσον γιατί δεν διέκοψε τον Πούτιν προσφέροντας κάποια αντίθετη άποψη! Στο ζήτημα όμως της ανεξέλεγκτης, και κατά παράβαση προφορικών συμφωνιών, επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή οι αντιδράσεις υπήρξαν απόλυτες. Το Kennan Institute μαλιστα του Woodrow Wilson Center, σε ειδικό του δημοσίευμα αποκάλεσε τις απόψεις αυτές ψευδείς κι ανιστόρητες. Η αλήθεια όμως δεν είναι έτσι. Πέραν των απόψεων από παληά πολλών ηγετικών προσωπικοτήτων της Δύσης (Κίσσινγκερ, Δρ Οουεν, Αρχηγού CIA Μπέρνς κα - βλ σχετ βιβλίο μου,"Από την Ενταση στον Πόλεμο", Αρμός, 2023) ο διάσημος Ρώσος αναλυτής Φιοντόρ Λουκιάνοφ υπήρξε σαφής. Μιλώντας στο βιβλίο του Δημ. Τριανταφυλλίδη, "ΡΩΣΙΑ: PRO ET CONTRA". Επίκεντρο, 2023, τονίζει: "..η Ρωσία αντιδρούσε ...θυμίζοντας πως οι διαβεβαιώσεις όλων των ηγετών της Ευρώπης, της Θάτσερ, του Κολ του Μιτεράν προς τον Γκορμπατσόφ ...ήταν πως το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς και δεν θα απειλεί την Ρωσία." (σελ. 13).
Για ειρήνη με την Ρωσία, είναι ανάγκη η Δύση να αναγνωρίσει τις ανησυχίες της Μόσχας για την εθνική της ασφάλεια...