Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Οι τρεις πιο περιζήτητες δεξιότητες της επόμενης 5ετίας - Στην κορυφή το ΑΙ

Νέες απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο δημιουργεί η τεχνολογική εξέλιξη με τους εργαζόμενους να αναζητούν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024

Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και το μέλλον της εργασίας “καλεί” τους εργαζόμενους να αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δεξιότητες.
Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και το μέλλον της εργασίας “καλεί” τους εργαζόμενους να αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δεξιότητες.

Ειδικά η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης δείχνει να αλλάζει άρδην το σκηνικό στους χώρους εργασίας, με τις σχετικές δεξιότητες να γίνονται περιζήτητες.

Οι συμμετέχοντες σε έρευνα του kariera.gr ανέδειξαν τις τρεις πιο περιζήτητες δεξιότητες - κατά τη γνώμη τους - για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακτήσει τον εργασιακό κλάδο, αφού το 51% των ερωτηθέντων επισήμανε ότι θα κληθεί να επιμορφωθεί στο AI/Machine Learning. Το 28% χαρακτηρίζει το Data Analysis ως μια περιζήτητη δεξιότητα, ενώ το 15% επιλέγει το Project Management, ως ένα από τα πιο επιθυμητά hard skills της επόμενης πενταετίας.

Η έρευνα του kariera.gr αναδεικνύει τις τάσεις γύρω από τις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι, ώστε να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους επιτυχία. Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και το μέλλον της εργασίας “καλεί” τους εργαζόμενους να αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δεξιότητες.

Το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι τόσο οι τεχνικές δεξιότητες, όσο και οι ήπιες (technical & soft skills), είναι εξίσου απαραίτητες για την επαγγελματική εξέλιξη ενός εργαζομένου, ενώ το 14% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι πρέπει να αναπτύσσουν μόνο ήπιες δεξιότητες. Μόνο το 12% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι τεχνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Έλλειψη χρόνου


Ωστόσο, αρκετοί εργαζόμενοι δεν αναπτύσσουν νέες δεξιότητες στο εργασιακό τους περιβάλλον. Επικρατέστερη απάντηση στην ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό ήταν η έλλειψη χρόνου (45%) και αμέσως επόμενη η έλλειψη πόρων (28%). Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των εργαζομένων, που δεν βρίσκουν κίνητρο για να επιδιώξουν την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (21%), ενώ το 6% δηλώνει ότι έχει περιορισμένη πρόσβαση σε τέτοιου είδους γνώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα του kariera.gr, οι ήπιες δεξιότητες είναι εκείνες που συνήθως χρειάζεται να διαθέτει ένας εργαζόμενος και ποικίλουν ανάλογα το επάγγελμα. Το 43% υπογραμμίζει ότι μία από τις σημαντικότερες ήπιες δεξιότητες, που πρέπει να διαθέτει ένας εργαζόμενος, είναι η προσαρμοστικότητα.

Την ίδια στιγμή, το 30% θεωρεί ως απαραίτητη δεξιότητα την κριτική σκέψη για να ξεχωρίσει ένας εργαζόμενος στο εργασιακό του περιβάλλον. Το 23% θεωρεί σημαντική την επικοινωνία, ενώ μόλις το 4% κρίνει ως πιο αναγκαία την ηγεσία.

Η έρευνα ανέδειξε πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη δεξιοτήτων όχι ως μια εφάπαξ δράση, αλλά ως μια εν εξελίξει διαδικασία. Το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να επενδύουν διαρκώς στην κατάρτιση τους, ενώ 30% θεωρούν ότι πρέπει να ασχολούνται με τις δεξιότητές τους κάθε χρόνο. Το 16% απάντησε ότι πρέπει να ασχολούνται κάθε εξάμηνο, ενώ μόνο ένα 5% θεωρεί ότι πρέπει να αναπτύσσουν δεξιότητες μόνο όταν αυτό απαιτηθεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αποκρύπτειν δια των αποκαλύψεων

Από: EBR

Από το κινηματογραφικό έργο «Ο Ατσίδας» παρέμεινε και διεδόθη το περίφημο «στρίβειν δια του αρραβώνος»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

8 στους 10 Έλληνες ζητούν κρατική προστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα

8 στους 10 Έλληνες ζητούν κρατική προστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα

Ανήσυχοι για θέματα κυβερνοασφάλειας δηλώνουν οι Έλληνες, ζητώντας μάλιστα μεγαλύτερη κρατική προστασία έναντι του ψηφιακού εγκλήματος

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron