Στην παρούσα συνέντευξη, ο Θάνος Νιφόρος αναλύει τον κρίσιμο ρόλο των επιμελητηρίων στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και των επιχειρηματικών πολιτικών, προσφέροντας διορατικές απόψεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στον ορίζοντα.
Ο Θάνος Νιφόρος είναι Οικονομολόγος, Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων και Ιδρυτής της Acacia Investor Relations, Θεματικός Συντονιστής για τα Διμερή Επιμελητήρια της Γραμματείας Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και Υποψήφιος στο τομέα των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Άλμα Μπροστά" του Γιάννη Μπρατάκου για τις επερχόμενες εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
EBR: Κύριε Νιφόρο, ποιο είναι το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να κρατήσουμε για την ανάγκη ενός καλά ρυθμισμένου ιδιωτικού τομέα για την οικονομική ανάπτυξη;
Θάνος Νιφόρος: Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί το 90% των θέσεων εργασίας, το 75% των επενδύσεων και πάνω από το 70% της παραγωγής. Ένας καλά ρυθμισμένος ιδιωτικός τομέας είναι απαραίτητος για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αντιμετώπιση κρίσεων. Ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί την πλειονότητα των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων, επομένως η ισχυρή ρύθμιση και υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή ανάπτυξη και αποδοτικότητά του.
EBR: Ποιον ρόλο παίζουν τα επιμελητήρια σε αυτό το πλαίσιο;
ΘΝ: Τα επιμελητήρια εκπροσωπώντας και εκφράζοντας το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και κατά επέκταση του συνόλου των παραγωγικών τάξεων (εμπορικές, βιοτεχνικές, επαγγελματικές, βιομηχανικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών) και ως ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις επιχειρήσεις με τη δημόσια διοίκηση και ο επίσημος χώρος διαλόγου ανάμεσα στη πολιτεία και τις παραγωγικές τάξεις οφείλουν και μπορούν να λειτουργούν με ταχύτητα και ευελιξία, ώστε να ανταποκρίνονται και να αντιμετωπίζουν μαζί με τα μέλη τους τις μεγάλες ψηφιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις των επόμενων ετών. Μπορούν να αναβαθμίσουν τη προσφορά των υπηρεσιών τους προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο, προωθώντας την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενισχύοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω της εκπαίδευσης και για την ουσιαστικότερη πρόσβασή τους στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
EBR: Πώς μπορούν τα επιμελητήρια να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους για την ενίσχυση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος;
ΘΝ: Τα επιμελητήρια μπορούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους προωθώντας την διεθνή ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Επίσης, πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω εκπαίδευσης και την καλύτερη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προσφέροντας έτσι ολοκληρωμένη υποστήριξη στις επιχειρήσεις.
EBR: Ποιες είναι οι κρίσιμες περιοχές στις οποίες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα τα επιμελητήρια για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις;
ΘΝ:1. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση από ιδιωτικά και διεθνή κεφάλαια για την εξασφάλιση ρευστότητας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόσβαση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, σε πηγές χρηματοδότησης μέσω ιδιωτικών και διακρατικών κεφαλαίων. Μέσω συνεργασιών με επενδυτικούς φορείς, διεθνή προγράμματα και διακρατικές πρωτοβουλίες, θα εργαστώ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την προώθηση των επενδύσεων.
2. Υποστήριξη για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων νέων τεχνολογιών για αύξηση της παραγωγικότητας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αρχίσει να μεταμορφώνει δραστικά τον τομέα των υπηρεσιών, αναδιαμορφώνοντας διαδικασίες και δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις στην προσαρμογή τους στις νέες τεχνολογίες, προσφέροντας καθοδήγηση και εκπαίδευση για την ομαλή ενσωμάτωση των εργαλείων ΤΝ. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η αποφυγή κινδύνων περιθωριοποίησης των επιχειρήσεων λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.
3. Συνεχής κατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Η συνεχής εκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι καθοριστικές για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οφείλουμε να επενδύσουμε στη στήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, ενθαρρύνοντας την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. Έτσι, εξασφαλίζεται η πρόσβαση των εργαζομένων σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.
4. Δημιουργία σταθερού και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προωθεί τη βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το ΕΒΕΑ. Η δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με σαφείς κανόνες και κίνητρα για τις επενδύσεις, είναι κρίσιμη για την ευημερία των επιχειρήσεων. Οφείλουμε να στηρίξουμε την Πολιτεία για την προώθηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων και υποδομών που υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, προσφέροντας προοπτική μακροχρόνιας ανάπτυξης.
5. Ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Οφείλουμε να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα με κοινωνικό αποτύπωμα μέσω δράσεων που ενθαρρύνουν τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική προσφορά και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στοχεύοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που επωφελή την κοινωνία συνολικά. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα προσφέρει λύσεις για την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
EBR: Δεδομένων των τρεχόντων οικονομικών προκλήσεων, πώς μπορούν τα επιμελητήρια να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των επενδύσεων;
ΘΝ: Έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσω συνεχών αναβαθμίσεων και θετικών προοπτικών από τους οίκους αξιολόγησης αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιοοικονομική πειθαρχία, η επιτάχυνση των επενδύσεων είναι πρόκληση ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Για να πετύχουμε τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να έχουμε ρυθμό αύξησης των επενδύσεων πολλαπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδυτικών ταμείων μοχλεύουν όχι μόνο την ποσοτική αύξηση των επενδύσεων, αλλά και τη συνολική ανακατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας.
EBR: Ποιο είναι το όραμά σας για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό επιμελητήριο;
ΘΝ: Χρειαζόμαστε ένα επιμελητήριο που προσθέτει αξία στα μέλη του, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χρήσιμες και προσιτές υπηρεσίες, λύσεις και εργαλεία. Πρέπει να είναι πρωτοπόρος στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη. Επίσης, πρέπει να είναι αξιόπιστος σύμβουλος της πολιτείας, με τεκμηριωμένες προτάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Βιώνοντας μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών, σε ένα ανταγωνιστικό γεωπολιτικό περιβάλλον το ΕΒΕΑ μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη πιο ουσιαστικά τον αναπτυξιακό του ρόλο και να στηρίξει τα μέλη της για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής, να σταθεί αρωγός στα αιτήματα της επιχειρηματικής τάξης, να προτείνει λύσεις στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία και να παρέμβει στις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις επιχειρηματικές προκλήσεις του μέλλοντος με ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.
EBR: Ποια είναι η επίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο λιανικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όσον αναφορά τη ψηφιακή μετάβαση τους;
ΘΝ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες. Οι καταναλωτές σήμερα είναι περισσότερο τεχνολογικά ενημερωμένοι και απαιτούν προσωποποιημένες εμπειρίες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά τις επιχειρήσεις να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να κατανοούν καλύτερα τις προτιμήσεις των καταναλωτών και να προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες. Η ΤΝ έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούν τα εστιατόρια. Πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν εφαρμογές και tablet για την παρακολούθηση παραγγελιών, μειώνοντας τον χρόνο εξυπηρέτησης και τα ανθρώπινα λάθη. Αυτό ενισχύει την εμπειρία των πελατών και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναλύουν κριτικές για να βελτιώνονται συνεχώς. Η ΤΝ αναδιαμορφώνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, βελτιώνοντας την επιχειρησιακή αποδοτικότητα, την εμπειρία των πελατών, τη διαχείριση κινδύνων, την προγνωστική ανάλυση, τη παρακολούθηση της κανονιστική συμμόρφωση και τις εξατομικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η αυτοματοποίηση διεργασιών και τα chatbots βελτιώνουν διάφορες πτυχές των τραπεζών, όπως η αποδοτικότητα, ο εντοπισμός απάτης και η εξατομίκευση της εξυπηρέτησης πελατών. Συγκεκριμένα, η ΤΝ αυτοματοποιεί τις καθημερινές εργασίες, όπως η εισαγωγή δεδομένων, μειώνοντας τα ανθρώπινα λάθη και το κόστος έως και 30%, τα chatbots και οι ψηφιακοί βοηθοί με AI παρέχουν 24/7 υποστήριξη, βελτιώνοντας την ικανοποίηση των πελατών και προσφέροντας εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων, βοηθά στον ταχύτερο και ακριβέστερο εντοπισμό απάτης, μειώνοντας τις δόλιες δραστηριότητες κατά 20% και οι δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων της AI επιτρέπουν στις τράπεζες να κατανοούν τη συμπεριφορά των πελατών, βελτιώνοντας τις στρατηγικές μάρκετινγκ και την απόδοση επενδύσεων κατά 15%.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια εκθετική τεχνολογία και η δυνατότητα χρήσης αναβαθμισμένων ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Τα Εμπορικά Επιμελητήρια έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, παρέχοντας πόρους και καθοδήγηση στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, απαιτούνται και συντονισμένες πολιτικές από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη για να ενισχυθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, να καλλιεργηθούν οι ψηφιακές δεξιότητες και να διευκολυνθεί η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Η ψηφιακή μετάβαση δεν είναι απλώς τεχνολογική αλλαγή· είναι αλλαγή κουλτούρας, επιχειρηματικής σκέψης και στρατηγικής. Μέσα από την υποστήριξη των επιμελητηρίων και τις κατάλληλες πολιτικές, οι ΜμΕ μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και να πρωτοστατήσουν στην καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Συμπέρασμα: Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, τα επιμελητήρια έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και στη στήριξη των επιχειρήσεων. Λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση, διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις είναι εξοπλισμένες να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας εποχής και να αναπτυχθούν βιώσιμα.