Οι ηγέτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ταράχτηκαν όταν δεν προσκλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε συνομιλίες με τη Ρωσία για το μέλλον της Ουκρανίας. Η σύνοδος ασφαλείας που συγκλήθηκε βιαστικά στο Παρίσι τη Δευτέρα είναι απόδειξη αυτού. Στο Παρίσι ήταν παρόντα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ της Ευρώπης: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Πολωνία.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν επίσης προσκεκλημένη. Μην ξεχνάτε ότι υπηρέτησε και ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας παλιότερα. Η περιορισμένη λίστα προσκεκλημένων δεν έγινε αποδεκτή από τα κράτη μέλη που δεν προσκλήθηκαν. Οι απουσιάζουσες χώρες πιστεύουν ότι στέλνει το λάθος μήνυμα σχετικά με την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Το ερώτημα στο Παρίσι ήταν, μπορεί η Ευρώπη, υπό την πίεση του Τραμπ, να παραμερίσει τις πολιτικές διαφορές και τις εσωτερικές οικονομικές ανησυχίες και να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο για τις δαπάνες ασφάλειας και το μέλλον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία; Το πιο ξεκάθαρο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν από την Πρωθυπουργό της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν: «Η συνάντηση ήταν ανεπίσημη και δεν ελήφθησαν επίσημες αποφάσεις, αλλά η ανάγκη για περαιτέρω δράση είναι ξεκάθαρη». Ποιος τολμά να μην εντυπωσιαστεί από αυτό;
Όσον αφορά μια ευρωπαϊκή δύναμη ειρηνευτών, η Ουάσιγκτον θέλει επειγόντως να μάθει ποιες χώρες είναι πρόθυμες να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας ως μέρος μιας ενδεχόμενης ειρηνικής συμφωνίας. Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν διαιρεμένοι. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμες να παρέχουν στρατιώτες, ενώ η Πολωνία, η Γερμανία και η Ισπανία δεν θέλουν να συζητήσουν γι’ αυτό.
Εγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία αρχίζουν τώρα σοβαρά τις συνομιλίες. Η Ρωσία είναι, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, ξανά στο τραπέζι! Με ή χωρίς την Ευρώπη.