Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Τα ? των πολιτών αισιοδοξούν για τις επαναστατικές τεχνολογίες

Η έλλειψη εμπιστοσύνης και τα πολιτισμικά εμπόδια αναδεικνύονται ως οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2025

Σε μια εποχή που οι επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες αναδιαμορφώνουν το μέλλον της υγείας, της γεωργίας και της διατροφής, οι πολίτες δείχνουν να είναι αισιόδοξοι για το πώς οι επαναστατικές τεχνολογίες μπορούν να επιδράσουν στη ζωή τους.
Σε μια εποχή που οι επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες αναδιαμορφώνουν το μέλλον της υγείας, της γεωργίας και της διατροφής, οι πολίτες δείχνουν να είναι αισιόδοξοι για το πώς οι επαναστατικές τεχνολογίες μπορούν να επιδράσουν στη ζωή τους.

Σε μια εποχή που οι επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες αναδιαμορφώνουν το μέλλον της υγείας, της γεωργίας και της διατροφής, οι πολίτες δείχνουν να είναι αισιόδοξοι για το πώς οι επαναστατικές τεχνολογίες μπορούν να επιδράσουν στη ζωή τους. Σύμφωνα με έρευνα της Bayer, σε συνεργασία με την Boston Consulting Group, για τη στάση της κοινωνίας απέναντι στις επαναστατικές τεχνολογίες, το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνει θετικό για την κατεύθυνση της επιστήμης.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που σχετίζεται με άλλους τομείς, όπως η οικονομία (39%) ή η πολιτική (31%). Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα (86%) και η Νιγηρία (94%), εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξες από χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Γαλλία (53%) και η Γερμανία (54%).

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη προς τις υγειονομικές αρχές αποτελεί ένα ακόμη σημείο διαφοροποίησης. Στη Δύση, το 62% των συμμετεχόντων δηλώνουν εμπιστοσύνη στις υγειονομικές αρχές, ενώ σε χώρες όπως η Κίνα και η Νιγηρία, τα ποσοστά αυτά φτάνουν το 73% και το 86% αντίστοιχα.

Η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την έρευνα, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Αποτελεί μεν μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις για το μέλλον, αλλά η κοινωνική αποδοχή της δεν είναι εξίσου ισχυρή παντού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις το 50% των συμμετεχόντων δηλώνουν θετικοί στη χρήση της από γιατρούς, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη εγκρίνει 950 ιατρικές συσκευές βασισμένες στην ΤΝ από τον FDA.

Η επιφυλακτικότητα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με τα οφέλη και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας.

Θετική υποδοχή των NGTs

Αισιοδοξία επικρατεί όσον αφορά τις νέες γονιδιακές τεχνικές (NGTs), ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. Το 56% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζουν θετική στάση απέναντι στις NGTs, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή. Στην Ευρώπη, το 47% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική στάση, ενώ μόνο το 12% δηλώνει αρνητικό, παρά τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η γνώση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αποδοχή των νέων τεχνολογιών. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικείωση των πολιτών με μια καινοτόμο τεχνολογία, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας. Αντίθετα, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αντίληψη των επιστημονικών εξελίξεων.

Κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

Ιδιαίτερα θετική είναι η στάση του κοινού απέναντι στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες. Το 78% των Millennials και το 70% των Boomers δηλώνουν αισιόδοξοι για τις δυνατότητες αυτών των θεραπειών, ενώ το 59% συμφωνεί ότι αξίζει να αναπτυχθούν ακόμη και αν είναι αρχικά προσβάσιμες μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό ασθενών.

«Η αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων απαιτεί πολύ περισσότερα από την ανάπτυξη καινοτομίας. Προϋποθέτει βασικά την κοινωνική αποδοχή, η οποία ξεκινά με την κατανόηση των προσδοκιών και των ανησυχιών της κοινωνίας» αναφέρει η Bayer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εμπρηστής, Δολοφόνος, Σαμποτέρ, Κατάσκοπος

Από: EBR

Υπό αυτόν τον τίτλο, ο Andrei Soldatov και η Irina Boragan, περιγράφουν πώς και γιατί ο υβριδικός πόλεμος του Πούτιν κατά της Δύσης, παρά τις παραχωρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, δεν πρόκειται να σταματήσει

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη παίρνει τ’ όπλο της

Η Ευρώπη παίρνει τ’ όπλο της

Παρότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα πιθανολογούσε ότι θα χρειαζόταν να συνεχισθεί και σήμερα η σύνοδος κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες, τελικώς κατόρθωσε να την κλείσει αργά χθες το βράδυ

Οικονομία

2025: Αβεβαιότητα στο Διεθνές Περιβάλλον και ανθεκτικότητα της Ελληνικής Οικονομίας

2025: Αβεβαιότητα στο Διεθνές Περιβάλλον και ανθεκτικότητα της Ελληνικής Οικονομίας

Οι προοπτικές για την εξέλιξη της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2025 είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron