Σε άμεση διαδικτυακή επαφή που είχαμε μαζί του, τον ρωτήσαμε τί σημαίνει για την Γαλλία και την Ευρώπη η εκλογή Μακρόν και κατά πόσον το γεγονός αυτό θα τον οδηγήσει σε επαναθεώρηση της απόφασής του να απέχει από τα πολιτικά πράγματα. «Η εκλογή Εμμανουέλ Μακρόν», μάς απάντησε ο κ. ντε Βιλπέν, «είναι κορυφαίο γεγονός και για την Δύση. Φέρνει στο πολιτικό προσκήνιο της Δύσης έναν νέον άνθρωπο κάτω των σαράντα ετών, που πιστεύει ακράδαντα στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, έχει μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες και αντιλαμβάνεται την οικονομία και τις λειτουργικές της εξελίξεις με τα μάτια και το πνεύμα τού αύριο και όχι τού χθες».
Απαντώντας στο ερώτημά μας πώς σκέπτεται ο νέος Γάλλος πρόεδρος να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της τρομοκρατίας, ο κ. ντε Βιλπέν τόνισε: «Η μάχη θα είναι σκληρή και αποφασιστική. Η Γαλλία έχει χρέος να διαφυλάξει την νεωτερικότητα και να καταπολεμήσει την βία. Έχει επίσης χρέος να ηγηθεί ενός νέου Διαφωτισμού, προσαρμοσμένου σε μία εποχή που αλλάζει».
Ως προς τον ρόλο της Γαλλίας σε μία Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει, ο κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν προβλέπει ενδυνάμωση του γαλλο-γερμανικού άξονα, με αναβάθμιση των χωρών της Μεσογείου. « Πιστεύω ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει τις ικανότητες, τις γνώσεις και τα σοβαρά επιχειρήματα ώστε να συμβάλλει σε μία στροφή της γερμανικής οικονομικής αντίληψης για την Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να σέρνεται την ώρα που το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται εις βάρος της».
Ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Όπως και να έχουν τα πράγματα, ελπίζω ο νέος πρόεδρος να καλύψει τα σημαντικά ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί στην γαλλική κοινωνία και να συμβάλλει έτσι στην καλύτερη δυνατή συνοχή της».
Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει τον προσεχή Ιούνιο την σοβαρή πρόκληση των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες ο ίδιος ουσιαστικά δεν αντιπροσωπεύεται από ισχυρό κόμμα. Θα χρειαστεί έτσι να κάνει πολλές συναινετικές κινήσεις, γιατί, για να κυβερνήσει πιο αποτελεσματικά, θα πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και στην παρούσα φάση η τελευταία μόνον από κομματικές διασπάσεις θα μπορέσει να προέλθει.