Στην Ευρωπαϊκή σοσιαλιστική πολιτική οικογένεια, οι σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τον πρόεδρο ή από άλλους εθνικούς ηγέτες με επιρροή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη EURACTIV.com.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Sergei Stanishev δήλωσε ότι το κάλεσμα για πολιτική συνεργασία σε εθνικό επίπεδο αφορά τα κόμματα που εμπλέκονται. «Το ΕΚΣ έχει μια πολύ πιο δημοκρατική διάρθρωση συγκριτικά, για παράδειγμα με το ΕΛΚ. Στην πολιτική μας οικογένεια, οι σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τον πρόεδρο ή τους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα κόμματα-μέλη λαμβάνουν αποφάσεις για τη δράση τους σε εθνικό επίπεδο αυτόνομα «όπως αρμόζει σε μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική οργάνωση».
του
Σαράντη Μιχαλόπουλου
Σε μια συνέντευξη στη «Νέα Σελίδα» την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το αριστερό κόμμα του οποίου ηγείται, ήταν έτοιμο να ανοίξει διάλογο συνεργασίας με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος.
«Θα χαιρόμασταν ειλικρινώς αν το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να βρει ξανά τον προοδευτικό προσανατολισμό του, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με το κυβερνητικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέποντας στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων» δήλωσε ο κύριος Τσίπρας. «Θα είμαστε εκεί […] όμως θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει μέχρι τότε», προειδοποίησε ο Έλληνας ηγέτης.
Ο Τσίπρας κάλεσε επίσης την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας που ηγείται της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Στην κυβέρνηση, πιστεύουν ότι ένας αριθμός σοσιαλιστών βουλευτών βρίσκονται πιο κοντά προς τα δεξιά παρά την κεντροαριστερά και θα προτιμούσαν να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία. «Πρέπει να γνωρίζουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος ή όχι» είπε ο Τσίπρας.
«Ούτε με σφαίρες»
Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι και επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα και είδε τα ποσοστά του να πέφτουν σημαντικά μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, εμφανίζεται να απορρίπτει την πρόταση.
Η πρόεδρος του Κόμματος, κυρία Γεννηματά, απάντησε ότι το κόμμα που ηγείται δεν θα γινόταν «το συμπλήρωμα κανενός» και ότι θα παραμείνει βασικός παίκτης στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. «Η αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών με ένα αποφασιστικά ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ είναι το κλειδί’, σημείωσε.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξέχον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πήγε ένα βήμα πιο πέρα αρνούμενος κάθε είδους συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε υπό την απειλή όπλου» δήλωσε.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ηγετικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ευρωβουλευτής, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τουίτερ ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι ανακόλουθη της γραμμής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.
Τα κόμματα αποφασίζουν μόνα τους
Τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα στήριξαν ανοιχτά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης. Πάντα καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή σε προσυνεδριακές συγκεντρώσεις των κεντροαριστερών κομμάτων μαζί με την κυρία Γεννηματά.
Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από τις ανερχόμενες κεντροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, τα ευρωπαϊκά κεντροαριστερά κόμματα υιοθέτησαν μια πιο υποστηρικτική προς την αριστερά ρητορική και υποσχέθηκαν να εργαστούν πιο στενά με τις «προοδευτικές» δυνάμεις του πολιτικού φάσματος.
Η EURACTIV επικοινώνησε με στελέχη των σοσιαλιστών και ρώτησε τη γνώμη τους για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου του γενικού πολιτικού προσανατολισμού της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Sergei Stanishev δήλωσε ότι το κάλεσμα για πολιτική συνεργασία σε εθνικό επίπεδο αφορά τα κόμματα που εμπλέκονται. «Το ΕΚΣ έχει μια πολύ πιο δημοκρατική διάρθρωση συγκριτικά, για παράδειγμα με το ΕΛΚ. Στην πολιτική μας οικογένεια, οι σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τον πρόεδρο ή τους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα κόμματα-μέλη λαμβάνουν αποφάσεις για τη δράση τους σε εθνικό επίπεδο αυτόνομα «όπως αρμόζει σε μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική οργάνωση».
Ο πρόεδρος Stanishev ξεκαθάρισε ότι η σοσιαλιστική οικογένεια εκφράζεται με μια φωνή όταν πρόκειται για σημαίνοντα ζητήματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και το αίτημα για περισσότερες ευκαιρίες προς τους ευρωπαίους πολίτες.
«Η ανάγκη για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη ήταν το θέμα της τελευταίας προπαρασκευαστικής συνάντησης του ΕΣΚ ενόψει της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου είχα την ευκαιρία να μιλήσω τόσο στην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά όσο και στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, που ήταν προσκεκλημένος ως παρατηρητής», δήλωσε.
Ιδεολογικό αδιέξοδο;
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εκλογή του Antonio Tajani στο αξίωμα του προέδρου οδήγησε στην κατάρρευση του λεγόμενου «Μεγάλου Συνασπισμού» ανάμεσα στο ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές, και τη γέννηση μιας «αριστερής συμμαχίας» ανάμεσα στους τελευταίους, τους αριστερούς και τους πράσινους.
Το Κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών (S&D) ήταν επίσης υποστηρικτικό προς το ενδεχόμενο μιας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα αποτελούνταν από προοδευτικά κόμματα της κεντροαριστερής πλευράς του πολιτικού φάσματος.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνεργαστεί με το δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο Gianni Pittella, ο επικεφαλής του S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντέδρασε έντονα και χαρακτήρισε την απόφαση ως «στρατηγικό λάθος».
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Pittella δήλωσε επίσης ότι οι φιλοευρωπαϊκές αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι εδώ για να πω στον Αλέξη Τσίπρα και στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής.
Η EURACTIV επικοινώνησε επίσης με τρεις εξέχοντες ευρωβουλευτές του S&D όμως όλοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ελληνική υπόθεση.