Ο επίτροπος Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όμως έθεσε τρεις προϋποθέσεις, ανάμεσά τους την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
”Τα κόμματα δεν ήταν κοντά στους πολίτες, γι’ αυτό και έχασαν την εμπιστοσύνη των πολιτών”, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στην Ελλάδα και ο δρόμος που απομένει, δηλαδή το τελευταίο έτος του προγράμματος, δεν θα καλυφθεί μόνο του, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Ο κ. Μοσκοβισί χαιρέτισε την έκδοση του νέου 5ετούς ομόλογου, σημείωσε ωστόσο ότι όλα πρέπει να γίνουν με υπευθυνότητα και λογική.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όμως έθεσε τρεις προϋποθέσεις: την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τη διαμόρφωση οδικού χάρτη σε συνεργασία με τους εταίρους θεσμούς ώστε τα επόμενα βήματα να γίνουν συντεταγμένα, και τέλος την τήρηση των δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους μετά το Μνημόνιο.
Εστιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις, ο επίτροπος επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην προσπάθεια και να υλοποιήσει τις αλλαγές που έχουν ήδη νομοθετηθεί. «Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ψήφιση και στη εφαρμογή ενός μέτρου.
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να ζήσουν στην καθημερινότητά τους τις θετικές επιδράσεις των μεταρρυθμίσεων, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στην πολιτική σκηνή και στην οικονομία.
«Πρέπει να μείνουμε πάνω στο ποδήλατο και να κάνουμε πετάλι» γιατί αλλιώς θα πέσουμε, είπε ενδεικτικά.
Όσον αφορά τη δεύτερη προϋπόθεση, ο επίτροπος είπε ότι το τελευταίο έτος του προγράμματος θα πρέπει να χαρακτηριστεί από συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ώστε όλα τα βήματα να γίνουν σε ένα κλίμα συνεννόησης κι όχι να προσαρμοζόμαστε βιαστικά στην τρικυμία των εξελίξεων.
Για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι η Κομισιόν δεν είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης, καθώς δεν προσφέρει χρήματα στο πρόγραμμα, όμως διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες θα φροντίσουν για την τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κρίνει τα συμφωνημένα μέτρα ως ανεπαρκή, προειδοποιώντας πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο κ. Μοσκοβισί αρκέστηκε να σχολιάσει πως θεωρεί το Ταμείο αναπόσπαστο εταίρο στο πρόγραμμα, και ότι το θέμα του χρέους θα συζητηθεί περαιτέρω στο μέλλον.
Πιστεύω πως φτάνει η ώρα που θα κλείσουμε το κεφάλαιο της λιτότητας για την Ελλάδα, κατέληξε ο επίτροπος.
Τέλος, ερωτηθείς από την EurActiv.gr για το πώς βλέπει ο ίδιος το μέλλον του σοσιαλισμού στην Γαλλία και την Ευρώπη, μετά την νίκη Μακρόν στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές, ο επίτροπος απάντησε πως η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να χτιστεί από την αρχή.
«Πιστεύω σε όλα τα κόμματα και ο ρόλος μου είναι και να συνεργάζομαι με όλα», είπε ο κ. Μοσκοβισί. «Πιστεύω σε ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο μπορούμε να οδηγηθούμε μέσα από την ενότητα και την συνεργασία. Τα κόμματα δεν ήταν κοντά στους πολίτες, γι’ αυτό και έχασαν την εμπιστοσύνη των πολιτών», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας την πορεία της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D), είπε πως το κόμμα καλείται να ανακαλύψει τον εαυτό του και να προσπαθήσει να επανατοποθετηθεί δυναμικά στην κεντροαριστερά ενόψει και των Ευρωεκλογών του 2019.