Στη διενέργεια ψηφοφορίας για την μείωση των κονδυλίων προενταξιακής βοήθειας για την Τουρκία κατά 50 εκατ. ευρώ το 2018 πρόκειται να προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα
«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε την Τουρκία να παρασύρεται μακριά από τα πρότυπα της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Mureşan, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να χορηγεί χρήματα στην Τουρκία με τη μορφή των προενταξιακών κονδυλίων. Προειδοποίησε, ακόμη, ότι «Το μήνυμα που στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον κ. Ερντογάν και το καθεστώς του στην Άγκυρα είναι ότι τα οφέλη που θα λάβουν εξαρτώνται πλήρως από τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα της ΕΕ».
του
Σαράντη Μιχαλόπουλου
Όπως αναφέρει στη EURACTIV ο εισηγητής του ΕΚ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Siegfried Mureşan, θα διατεθούν πρόσθετα 30 εκατ. εκατομμύρια ευρώ σε αποθεματικό.
Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Mureşan, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), προχώρησε περαιτέρω, υποδεικνύοντας ότι η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, υποστηρίζεται οικονομικά από επιπρόσθετες περικοπές των προενταξιακών κονδυλίων για την τουρκική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στη EURACTIV στο Στρασβούργο, ο κ. Mureşan εξήγησε τις βασικές προτεραιότητες για το 2018, με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια να βρίσκονται στο επίκεντρο για τον επόμενο προϋπολογισμό.
Σαφές πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία
Την περασμένη Πέμπτη (19 Οκτωβρίου), τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τα προενταξιακά κονδύλια στην Τουρκία.
Η Τουρκία «απομακρύνεται βήμα-βήμα από αυτό που θεωρούμε ως προϋπόθεση για την ένταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι οι ηγέτες αποφάσισαν ότι περισσότεροι από τους προενταξιακούς πόρους θα διατεθούν στην τουρκική κοινωνία των πολιτών.
Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε μείωση των προενταξιακών κονδυλίων κατά 20 εκατ. ευρώ για το 2018, αλλά για το Κοινοβούλιο κάτι τέτοιο δεν επαρκεί.
Οι νομοθέτες της ΕΕ επιθυμούν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και η πρότασή τους θα μπορούσε να στερήσει την Τουρκία από τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε την Τουρκία να παρασύρεται μακριά από τα πρότυπα της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Mureşan, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να χορηγεί χρήματα στην Τουρκία με τη μορφή των προενταξιακών κονδυλίων.
Προειδοποίησε, ακόμη, ότι «Το μήνυμα που στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον κ. Ερντογάν και το καθεστώς του στην Άγκυρα είναι ότι τα οφέλη που θα λάβουν εξαρτώνται πλήρως από τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα της ΕΕ».
Η κατάθεση χρημάτων σε αποθεματικό σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα είναι έτοιμα να διατεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία πληροί τα κριτήρια. Στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφώνεται, επιπλέον των 50 εκατ. ευρώ θα χαθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία της Τουρκίας και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν ανάγκη, όπως οι αγρότες […] θα ήταν υποκρισία να υποστηρίξουμε τις ‘’δημοκρατικές’’ μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ρουμάνος πολιτικός.
Το πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή με συνολικό προϋπολογισμό 3 δις ευρώ λήγει στο τέλος του έτους και επί του παρόντος δεν έχει αποφασιστεί, αν θα συνεχιστεί.
Από την πλευρά του, ο κ. Mureşan κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει σε αυτά τα χρήματα να επηρεάσουν οποιοδήποτε τρέχον έργο της ΕΕ ή έργα σε άλλες περιοχές, όπως στην Ανατολική Ευρώπη ή τα Δυτικά Βαλκάνια.
Άλλες προτεραιότητες
Το επόμενο έτος, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα υποστηριχθούν από τον προϋπολογισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, τις υποδομές, τις ΜΜΕ και το πρόγραμμα Erasmus.
Οι συγκεκριμένοι τομείς καθιστούν την οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική και περισσότερο προσανατολισμένη στο μέλλον, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο.
«Το Erasmus δεν αφορά μόνο στην ανταλλαγή φοιτητών […] αλλά καθιστά τους νέους πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας της ΕΕ. Περισσότερο από το 65% των εργοδοτών εκτιμούν σπουδαστές με διεθνή εμπειρία», ανέφερε ο εισηγητής του ΕΛΚ.
Όσον αφορά την ασφάλεια, θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες της ΕΕ που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, όπως η Europeol, η EASO, ο Frontex και η Eurojust.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο σύνολο πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τους εμπόρους ναρκωτικών, όπλων και το trafficking.
«Πρέπει να εξοπλίσουμε τα θεσμικά όργανα με σωστό προσωπικό και προϋπολογισμό».
Επιπλέον, το Κοινοβούλιο επιθυμεί στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Mureşan, θέλει εξίσου το ΝΑΤΟ και η αμυντική βιομηχανία.
Τέλος, το 2018 ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα υποστηρίξει τις χώρες διέλευσης, οι οποίες έχουν μικρό πληθυσμό, αλλά εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως ο Λίβανος.
«Η φιλοξενία ενός εκατομμυρίου προσφύγων ασκεί πιέσεις στις κοινότητες σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, την υποδομή αποβλήτων και το νερό -τομείς που θα πρέπει, επίσης, να υποστηριχθούν», κατέληξε.