Μετάφραση: Ειρήνη Σωτηροπούλου
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Χάριτσης τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 αποτελούν την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η αδράνεια του ευρωπαϊκού συστήματος στο σύνολό του στην αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων, όπως οι πολιτικές λιτότητας και η προσφυγική κρίση, άνοιξε το δρόμο για την ανάδυση και ενίσχυση εξτρεμιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων.
«Αυτό που ευαγγελίζονται τώρα είναι μια ισχυρή θέση στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο τα επόμενα χρόνια», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι μόνο ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο θα μπορέσει να σταματήσει τις φιλοδοξίες αυτές.
«Το συγκεκριμένο προοδευτικό μέτωπο θα επικεντρωθεί στην ανάγκη της Ευρώπης να ανακτήσει εκ νέου μια σοβαρή πολιτική υπέρ της ανάπτυξης, να αποκαταστήσει την αλληλεγγύη, μια θεμελιώδης αξία για την ΕΕ και να την μετατρέψει σε πολιτική για τους πρόσφυγες», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, για την έγκριση του 12ώρου, ο Έλληνας πολιτικός σημείωσε ότι κατ’ ουσίαν επιβεβαίωσε ότι «σε περιόδους κρίσης, ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική μπορεί να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
«Από τη μία πλευρά, μιλούν για κλειστά σύνορα. μιλούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε εθνικό επίπεδο, σαν να ήταν μόνο ένα ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό πρόβλημα και όχι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα[…] Και, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε αυτήν την ασύλληπτη απόφαση για το 12ωρο, η οποία καταδεικνύει ακριβώς ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να διεισδύει στους ανθρώπους της εργατικής τάξης».
«Ωστόσο, αυτό δείχνει, επίσης, τις αντιφάσεις μιας τέτοιας πολιτικής, διότι τελικά έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα εκείνων που υποτίθεται ότι προσπαθεί να εκπροσωπήσει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν ένα προοδευτικό μέτωπο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απάντησε: «Από τη γαλλική πλευρά, επιχειρείται η εισαγωγή μιας προοδευτικής ατζέντας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά, στη Γαλλία, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για παρεμβάσεις στην εργασία, συλλογικές διαπραγματεύσεις και πολιτικές που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως προοδευτικές».
Αναφορικά με τα ελληνικά ζητήματα σημείωσε: «Θέλουμε μια χώρα όπως ήταν στην αρχή της κρίσης, που ήμασταν τα μαύρα πρόβατα της ΕΕ ή μια χώρα που επιλύει σημαντικά διπλωματικά ζητήματα, όπως η πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και κατέχει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή;».
Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η λήξη του μνημονίου στις 20 Αυγούστου αποτελεί ορόσημο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας σε σύγκριση με τελευταία οκτώ χρόνια.
Πρόσθεσε ότι για να εξασφαλιστεί η συνέχεια και να αποφευχθούν οι εκπλήξεις, μόνο ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους, καθώς και έναν κατάλογο συγκεκριμένων δράσεων ανά υπουργείο και χαιρετίστηκε θερμά από το Eurogroup τον περασμένο μήνα.
«Πρόκειται για μια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την ελληνική κοινωνία και τους παράγοντες της οικονομίας για την επόμενη μέρα», δήλωσε.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να σχεδιάσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή τη φορά να καταστεί βιώσιμη».
«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν θα επιστρέψουμε στις πρακτικές και τις πολιτικές που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, αλλά και υπονομεύουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Ερωτηθείς για τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, για παράδειγμα με την απλούστευση των διαδικασιών δημιουργίας επιχειρήσεων και αδειοδότησης.
Επιπλέον, θα υποβληθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν επί σειρά ετών, όπως το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού ή ταχύτερες δικαστικές διαδικασίες.
«Θέλουμε επίσης να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις και να ασχοληθούμε με την απασχόληση, αλλά και να αναλάβουμε δράση σχετικά με το κράτος πρόνοιας, έτσι ώστε το νέο μας παραγωγικό μοντέλο να είναι σε θέση να εδραιωθεί σε σταθερό έδαφος».
Ο κ. Χαρίτσης εξήγησε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα θα εξετάσει την υπέρμετρη φορολόγηση και τις κοινωνικές εισφορές.
«Πρέπει, επίσης, να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, για να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία».
Ερωτηθείς εάν οι εκλογές της ΕΕ το επόμενο έτος, όπως και οι εθνικές εκλογές, θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας, απάντησε: «Είμαστε σαφείς: εθνική προτεραιότητα είναι η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι μετά την απόφαση του Eurogroup ανοίγει ο δρόμος μέχρι το 2033, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.
«Υπάρχουν σοβαρές διαρθρωτικές συνθήκες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».
«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το πολιτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία να εκμεταλλευτεί την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και να θέσει σταθερά θεμέλια για την ανάπτυξη της χώρας […] Αυτό απαιτεί συναίνεση και μια λογική για επίτευξη της μέγιστης δυνατής συμφωνίας σε βασικά ζητήματα, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτή τη διάθεση από την αντιπολίτευση», κατέληξε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.