Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Γιούνκερ: Να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων που άλλοι Ευρωπαίοι υποτιμούν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο εγγυητής της ειρήνης και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η ΕΕ εγγυάται την ειρήνη, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την έναρξη της τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την Κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωκοινοβούλιο

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις Ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν. Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».
Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις Ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν. Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρθηκε στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος…Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

«Όχι στους υπερφίαλους εθνικισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «έχουμε γυρίσει τη σελίδα της οικονομικής κρίσης που μας έπληξε σκληρά. Έχουμε ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων απασχόλησης σε απόλυτους αριθμούς περισσότερες από ότι ο πληθυσμός του Βελγίου».

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί  λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Μαζί με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δημοκρατία συνιστά την ‘υπόστασή’ μας και προσδιορίζει την Ένωσή μας. Ας μην είμαστε αφελείς: υπάρχουν άτομα που θέλουν να διαταράξουν τις ευρωπαϊκές εκλογές και τα εργαλεία που διαθέτουν είναι πολύ προηγμένα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να συνεργαστούμε όλοι χωρίς χρονοτριβή ώστε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας μας. Η σημερινή δέσμη μέτρων για τη διεξαγωγή των εκλογών αποτελεί μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια αυτή».

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα, πρόσθεσε: «Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από εκλογές και δημοψηφίσματα που έγιναν πρόσφατα. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για τις επερχόμενες εκλογές, από την αδιαφανή πολιτική διαφήμιση έως την παράνομη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα από ξένους παράγοντες. Επιθυμία μου είναι οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν ελεύθερα όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Αυτό θα εξασφαλιστεί μόνο αν τεθεί τέλος στη διαδικτυακή αναρχία όσον αφορά τους εκλογικούς κανόνες».

«Ηράκλειες» οι προσπάθειες της Ελλάδας 

Επιπλέον, ο πρόεδρος Γιούνκερ χαιρέτισε τις «Ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας.

Τόνισε ότι η χώρα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να σταθεί εκ νέου στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις Ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν. Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο σημερινός κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, ενώ τάχθηκε κατά των εμπορικών πολέμων και των μονομερών ενεργειών. «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει περισσότερο την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ. Θα πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η κοινοτική κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και δεν την υποκαθιστά.

«Ποτέ δεν θα γίνουμε φρούριο, ούτε θα γυρίσουμε την πλάτη στον υπόλοιπο κόσμο και σε όσους δυστυχούν», υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.

«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε. Η Ένωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να καταστεί περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική μέχρι το 2020.

«Στο μεταναστευτικό η Ευρώπη σημείωσε περισσότερη πρόοδο από ότι πιστεύει ο κόσμος. Μειώθηκαν οι πρόσφυγες στη Μεσόγειο ενώ διασώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι κάποια κράτη-μέλη δεν επιδεικνύουν την αναγκαία αλληλεγγύη.

«Η ΕΕ υπέβαλε διάφορες προτάσεις για τη μετανάστευση και κάλεσε την αυστριακή προεδρία να πάρει μέτρα. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη».

Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε: «Η Ευρώπη και η Αφρική έχουν πολλά κοινά συμφέροντα: θέλουμε και οι δύο μια ισχυρότερη Αφρική – με ποιοτικές θέσεις εργασίας για τη νεολαία της, καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα και ειρήνη και ασφάλεια για όλους. Στα χρόνια αυτά αρχίσαμε να οικοδομούμε μια πραγματική εταιρική σχέση με την Αφρική. Είμαστε ήδη ισχυροί πολιτικοί εταίροι, το επόμενο βήμα είναι να καταστούμε πραγματικοί οικονομικοί εταίροι και να εμβαθύνουμε τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις. Θέλουμε να δώσουμε στους νέους ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Η τόνωση υπεύθυνων επενδύσεων στην Αφρική είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».

Ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νέβεν Μίμιτσα, ανέφερε σχετικά: «Αυτή η συμμαχία αφορά την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και διερευνά τις τεράστιες ευκαιρίες που μπορούν να παραγάγουν οφέλη για τις οικονομίες τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής. Πρόκειται για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μας και τη στήριξη κάθε αφρικανικής πρωτοβουλίας, όπως η αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος

Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος».

«Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο κ. Γιούνκερ.

«Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία», πρόσθεσε.

«Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

*Αναδημοσίευση από EurActiv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το 9% των εσόδων τους επενδύουν οι εταιρείες σε ψηφιακές τεχνολογίες

Από: EBR

Αυξημένες συνεχίζουν να βαίνουν οι δαπάνες των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δημήτρης Τσιόδρας: Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο

Δημήτρης Τσιόδρας: Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο

«Η Ευρώπη πρέπει να πάψει επιτέλους να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας

Οικονομία

Οι ΜμΕ αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων

Οι ΜμΕ αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων

Αν και η πλειονότητα των ΜμΕ αναγνωρίζει την ανάγκη υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας τους αντιμετωπίζει εμπόδια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron