Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη
Αλληλεγγύη σημαίνει επίσης ότι αν υπονομευθεί το κράτος δικαίου ή η ελευθερία του τύπου σε μία χώρα, τότε υπονομεύεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι «εάν προσπαθήσει κανείς να λύσει προβλήματα δημιουργώντας νέα χρέη, τότε αγνοεί τις δεσμεύσεις του και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δύναμη και τη σταθερότητα της ζώνης ευρώ»
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη.
«Η ανεκτικότητα είναι η ψυχή της Ευρώπης και βασική αξία του ευρωπαϊκού ιδεώδους», τόνισε η κ. Μέρκελ. Η ψυχή αυτή έχει όμως δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από πολλές και διαφορετικές προκλήσεις όπως το δημόσιο χρέος, η τρομοκρατία, οι πόλεμοι που γίνονται κοντά στην ήπειρό μας, η μετανάστευση, η ψηφιοποίηση ή η κλιματική αλλαγή.
Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μόνο εάν η Ευρώπη ενεργήσει ενωμένη και αν «αντιμετωπίσουμε τα συμφέροντα και τις ανάγκες των άλλων σαν να ήταν δικά μας. Η αλληλεγγύη βασίζεται στην ανοχή και αυτή είναι η δύναμη της Ευρώπης. Είναι μέρος του κοινού μας ευρωπαϊκού DNA και σημαίνει την υπέρβαση των εθνικών εγωισμών ».
Αλληλεγγύη σημαίνει επίσης ότι αν υπονομευθεί το κράτος δικαίου ή η ελευθερία του τύπου σε μία χώρα, τότε υπονομεύεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι «εάν προσπαθήσει κανείς να λύσει προβλήματα δημιουργώντας νέα χρέη, τότε αγνοεί τις δεσμεύσεις του και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δύναμη και τη σταθερότητα της ζώνης ευρώ».
Η ΕΕ να μιλά με μία φωνή στη παγκόσμια σκηνή
Για να «ακουστεί σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η Ευρώπη χρειάζεται να κρατά τα πεπρωμένα της στα δικά της χέρια, διότι οι εποχές όπου μπορούσαμε να βασιστούμε ανεπιφύλακτα στους άλλους έχουν παρέλθει», δήλωσε η κ. Μέρκελ. Δημιουργώντας έναν πραγματικό Ευρωπαϊκό στρατό, πέραν του ΝΑΤΟ, «θα δείξουμε στον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».
Υπογράμμισε επίσης πως η οικονομική επιτυχία, η έρευνα και η καινοτομία είναι ζωτικές για την Ευρώπη και κατέδειξε την ανάγκη για αξιόπιστους συνοριακούς ελέγχους από την Frontex, καθώς και για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
«Η Ευρώπη είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα έχουμε για ειρήνη, ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές. Ο εθνικισμός και ο εγωισμός δεν πρέπει να έχουν ποτέ ξανά την ευκαιρία να ανθίσουν στην Ευρώπη. Η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη είναι το μέλλον μας. Και γι’ αυτό το μέλλον αξίζει να παλέψει κανείς» κατέληξε.