Πολλές αυστριακές εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση. Πώς κρίνετε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση των παραγωγικών επενδύσεων;
Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία από το 2010, οι αυστριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κατάφεραν γενικά να παραμείνουν πιστές στους πελάτες και τους επιχειρηματικούς εταίρους τους.
Οι περιστάσεις απαιτούσαν μερική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Ωστόσο, ορισμένες αυστριακές εταιρείες κατάφεραν να διευρύνουν με επιτυχία τις δραστηριότητές τους. Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις παραγωγής στον τομέα των υλικών συσκευασίας ήταν σε θέση να επωφεληθούν από τις αυξανόμενες προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών να εξάγουν τα προϊόντα τους. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι ελληνικές εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να βασίζονται στις εξαγωγές.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε αυξημένη συνεργασία στον τομέα των υποδομών. Η ιδιωτικοποίηση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης προσέλκυσε αυστριακές επενδύσεις.
Η αυστριακή εταιρεία Rail Cargo προχώρησε σε κοινοπραξία με την ελληνική εταιρεία Gold Air. Υπέβαλαν αίτηση από κοινού και έλαβαν άδεια, προκειμένου να λειτουργήσουν ως η πρώτη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία στην Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, λόγω του αναπτυσσόμενου ελληνικού τουριστικού τομέα, η Austrian Airlines πραγματοποιεί σήμερα 82 πτήσεις προς 17 προορισμούς στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι Αυστριακοί τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα.
Σε ποιους άλλους τομείς εκδηλώνεται ενδιαφέρον εκ μέρους της Αυστρίας για επενδύσεις στην Ελλάδα;
Σίγουρα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. Οι Έλληνες αγρότες καλλιεργούν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων άριστης ποιότητας. Επενδύοντας σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα, θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Ένας εξίσου σημαντικός τομέας, ο οποίος είναι καθοριστικός για τις αυστριακές επενδύσεις, αφορά στην ανακύκλωση αποβλήτων. Στο συγκεκριμένο τομέα οι αυστριακές εταιρείες κατέχουν κορυφαία θέση και πάντα είναι έτοιμες να εκδηλώσουν έντονο ενδιαφέρον.
Ποια είναι η γενική αίσθηση που έχετε αποκομίσει από το σημερινό οικονομικό και πολιτικό κλίμα στη χώρα;
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει προβεί σε μείζονες προσπάθειες με στόχο να υπερκεράσει τις οικονομικές προκλήσεις που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών φέρνουν τελικά καρπούς και πολλοί μακροοικονομικοί δείκτες, όπως ο συντελεστής ανάπτυξης, καθώς και το μειωμένο ποσοστό ανεργίας, παρουσιάζουν θετικές τάσεις.
Ειδικά μετά την έξοδο από το οικονομικό πρόγραμμα, -και ως προς αυτό θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα-, είναι αισθητή μια θετική δυναμική. Στην προσπάθεια να υπάρξει προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία.
Ιδιαίτερα η σταθερότητα στο πλαίσιο της φορολογίας, η φιλική προς τις επιχειρήσεις δημόσια διοίκηση, τα ρυθμιστικά μέτρα που αντικατοπτρίζουν τις σημερινές απαιτήσεις και μια σταθερή κοινωνική εταιρική σχέση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης μιας σειράς νομοθετικών μέτρων με στόχο τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για τους επενδυτές. Είμαι αισιόδοξη για το γεγονός ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί και θα επιτευχθεί ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.
Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ χαρακτηρίστηκε ως διπλωματική επιτυχία καίριας σημασίας. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την άποψη αυτή και συγκεκριμένα πώς βλέπει η Αυστρία την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων;
Πράγματι, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί σημαντική διπλωματική επιτυχία, η οποία τερματίζει τη μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Όπως επανέλαβαν τόσο ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Sebastian Kurz, όσο και η Αυστριακή ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών, Karin Kneissl, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την περιοχή και θα επιφέρει περαιτέρω πρόοδο.
Η Αυστρία εκδηλώνει ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζοντας από την αρχή την προοπτική της ΕΕ για τις χώρες αυτές, γεγονός που κατέστησε προτεραιότητα και στο πλαίσιο της τρέχουσας αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η ένταξη των έξι υποψήφιων χωρών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης αποτελεί στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, τη δημοκρατία, την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
Επομένως, η κίνηση αυτή είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της ευρύτερης περιοχής και λειτουργεί ως μετασχηματιστική και κινητήριος δύναμη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, η αυστριακή Προεδρία επικεντρώθηκε στην επίτευξη συγκεκριμένης προόδου στη διαδικασία προσχώρησης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, προωθώντας πρόσθετα μέτρα ενσωμάτωσης.
Το κεντρικό σύνθημα της αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι «Μια Ευρώπη που προστατεύει», τονίζοντας παράλληλα την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης. Αν θα έπρεπε να αποτιμήσετε τις εργασίες της Προεδρίας αυτούς τους μήνες, ποια πιστεύετε ότι ήταν η συμβολή της και τι θα έπρεπε να αλλάξει;
Κατά τη γνώμη μου, η αυστριακή Προεδρία μέχρι στιγμής είναι επιτυχημένη. Η Αυστρία κατόρθωσε να θέσει τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της στην ευρωπαϊκή ατζέντα στον τομέα της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης, της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και της διατήρησης της προοπτικής ένταξης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην πολιτική ατζέντα.
Στην πραγματικότητα, υπήρξε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας τόσο στην Αυστρία, όσο και σε άλλα κράτη μέλη.
Μεταξύ των κορυφαίων σημείων της Προεδρίας ήταν οι άτυπες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 19-20 Σεπτεμβρίου και 14 άτυπες υπουργικές συναντήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, των εσωτερικών υποθέσεων, των εξωτερικών υποθέσεων, της οικονομίας και των οικονομικών, της γεωργίας και της αλιείας, καθώς και μια άτυπη υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες με θέμα τη συνεργασία για την ανάπτυξη.
Οι εν λόγω συναντήσεις έχουν επιτύχει ανοικτή συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα και συνέβαλαν στη διευκόλυνση λήψης αποφάσεων. Συνεπώς, πρόκειται για μια πραγματική προεδρία που εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά.
Επίσης, η Αυστρία συνεισέφερε σε ένα άκρως σημαντικό τεχνικό ζήτημα. Μαζί με τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του «Presidency Portal for Informal Events», ενός ηλεκτρονικού εργαλείου διαχείρισης για την προετοιμασία των συνεδριάσεων, το οποίο θα αξιοποιηθεί και από τις προσεχείς προεδρίες.
Πιο πρόσφατα, η ΕΕ κατόρθωσε να βρει πολιτική συναίνεση σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit με κανόνες αποδεκτούς τόσο για την ΕΕ των 27, όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, Sebastian Kurz και η αυστριακή κυβέρνηση ανέκαθεν υποστήριζαν με σθένος την επίτευξη συμφωνίας μέσω της οποίας η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι.
Ο Καγκελάριος Kurz τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι φιλοευρωπαϊκή, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με την ομάδα του Visegrad, αποφασίζοντας να αποσύρει την Αυστρία από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Πιστεύετε ότι μετά από μια τέτοια ενέργεια ο Καγκελάριος επιθυμεί ακόμη να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας ως «γεφυρωτή» της Ευρώπης;
Η οικοδόμηση γεφυρών και η διευκόλυνση του διαλόγου υπήρξαν θεμελιώδεις για την αυστριακή εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και της μόνιμης ουδετερότητάς της, η Αυστρία χρησίμευσε ως πλατφόρμα διεθνούς διαλόγου ήδη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Από το 1979 και μετά, η Βιέννη φιλοξένησε μία από τις επίσημες έδρες των Ηνωμένων Εθνών και περισσότερες από 40 έδρες διεθνών οργανισμών, γεγονός που οδήγησε στην ανάδυσή της ως κόμβο για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.
Επιπροσθέτως, έχει φιλοξενηθεί εδώ και δεκαετίες ως χώρος διεθνούς διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στο Ιράν και των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η Αυστρία είναι και παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην πολυμέρεια.
Η ίδια η έννοια της οικοδόμησης γεφυρών περιλαμβάνει το άνοιγμα για διάλογο και καλές σχέσεις με όλους τους εταίρους. Ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος, Sebastian Kurz, έχει επανειλημμένως επιδιώξει την ενίσχυση του ρόλου της Αυστρίας ως γεφυρωτή ιδίως στη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Δεδομένου ότι οι επόμενες και πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές απέχουν μόνο μερικούς μήνες, πώς θα σχολιάζατε την ταχεία άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη;
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει πολυεπίπεδες προκλήσεις, οι οποίες έπληξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Ως εκ τούτου, είναι πρωταρχικής σημασίας να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και των κρατών μελών μεταξύ τους.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Αυστρία φιλοδοξεί να φέρει ξανά κοντά τους πολίτες και την ΕΕ, για παράδειγμα διευκολύνοντας τον διάλογο πολιτών ή διοργανώνοντας διασκέψεις υψηλού επιπέδου για την αρχή της επικουρικότητας, όπως στις 15-16 Νοεμβρίου στο Bregenz.
Υπό το πρίσμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών, η αυστριακή Προεδρία επικεντρώνεται σε μια ΕΕ που ακούει τους πολίτες της, λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους, προσπαθεί να εξεύρει κοινές απαντήσεις σε προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλα τα κράτη μέλη, ενώ ταυτόχρονα αφήνει χώρο για τα θέματα που μπορούν να επιλυθούν αποτελεσματικότερα σε επίπεδο κρατών μελών ή περιφερειών.