Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για την ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2019, τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξη για την ΕΕ, παρά την άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.
Το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019, το οποίο καταγράφει τη στάση των πολιτών απέναντι στην ΕΕ τρεις μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, αποκαλύπτει ότι παρά τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, το αίσθημα ενότητας δε δείχνει να αποδυναμώνεται.
Η συνεχιζόμενη στήριξη για την ΕΕ συνοδεύεται από την πεποίθηση της ευρείας πλειοψηφίας (68%) ότι τα κράτη μέλη έχουν ωφεληθεί συνολικά από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ - ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 1983. Το 57% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί, τρεις μονάδες πάνω από το Ευρωβαρόμετρο του Σεπτεμβρίου του 2018.
Ακόμη, 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Αυτό το ποσοστό αποδοχής αποτελεί επίσης ιστορικό υψηλό, στα ίδια επίπεδα με τις μετρήσεις της πιο πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου πριν από έξι μήνες, ενώ παλιότερα συναντάται μόνο αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Στην Ελλάδα το ποσοστό βρίσκεται στο 46%, κατά μία μονάδα αυξημένο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Κατά μέσο όρο το 50% των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους. Πάντως, στο ερώτημα πώς θα ψήφιζαν αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ, το 68% των Ευρωπαίων θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής. Το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα φθάνει το 62%. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι στις ηλικίες 15-24 στην μεν ΕΕ το ποσοστό ανέρχεται στο 72%, στη δε Ελλάδα αγγίζει το 75%.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, σε σχέση με μόλις 22% στην Ελλάδα, αυξημένο ωστόσο κατά 6 μονάδες από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.
Όταν έρχεται η ώρα να κάνουν τις φωνές τους να μετρήσουν, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο ένας στους τρεις ευρωπαίους γνωρίζει ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, ενώ το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα φθάνει το 57%. Ωστόσο, το 54% των Ευρωπαίων πολιτών θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%, ενισχυμένο κατά 9 μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.
Οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν μεταβληθεί περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες. Η οικονομία και η ανάπτυξη (50%) και η ανεργία των νέων (49%) είναι τώρα στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενες από τη μετανάστευση (44%) και την κλιματική αλλαγή (43%), ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέφτει στην πέμπτη θέση με 41%.
Πληροφορίες της έρευνας
Η συλλογή στοιχείων έλαβε χώρα το διάστημα 19 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 27.973 Ευρωπαίων επί του γενικού πληθυσμού με ηλικία 15 ετών και άνω. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα. Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι μέσες τιμές για την ΕΕ έχουν υπολογιστεί στη βάση των 27 κρατών μελών, με τα αποτελέσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζονται ως πρόσθετες πληροφορίες.