Το σύνθημα της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αυτή τη φορά ψηφίζω) φαίνεται ότι έπιασε τόπο, αφού το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η σημαντική αύξηση του ποσοστού των εκλογέων που αποφάσισαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Το 51% είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1999 και μετά.
Τα αποτελέσματα δημιουργούν μεικτά συναισθήματα. Οι αντιευρωπαϊστικές δυνάμεις κέρδισαν πόντους και εντυπώσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Τα θηριώδη ποσοστά του Όρμπαν (52,33%) αλλά και του PiS στην Πολωνία (43,10%), μαζί με τη νίκη της Λε Πεν στη Γαλλία (23,53%) και του Σαλβίνι στην Ιταλία (33,64%) δημιουργούν μια παράσταση νίκης σημαντική, για τις δυνάμεις που ξεκάθαρα αντιστρατεύονται την κοινή Ευρωπαϊκή πορεία.
Τα στοιχεία του κειμένου έχουν ανανεωθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα αποτελέσματα.
Κράτησαν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις
Ωστόσο, κοιτώντας καλύτερα συνολικά στατιστικά, όπως παρουσιάζονται από τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα δούμε ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών δεν είναι οι αντιευρωπαϊστές, αλλά οι φιλελεύθεροι (ALDE) και οι πράσινοι (Greens/EFA) που αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των εδρών τους αλλά και τη θέση τους στη σειρά κατάταξης των ευρωπαϊκών κομμάτων. Το ALDE φαίνεται να κερδίζει περίπου 40 επιπλέον έδρες, ενώ οι πράσινοι ανεβαίνουν από την 6η στην 4η θέση μεταξύ των κομμάτων.
Απώλειες για ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και αριστερά
Σημαντικές απώλειες καταγράφει το ΕΛΚ, αν και διατηρεί εύκολα την πρώτη θέση. Οι σοσιαλιστές, αν και κατάφεραν σημαντικές πρωτιές στην Ολλανδία (19%), την Πορτογαλία (33,52%), την Ισπανία (32,84%) και άλλες μικρότερες χώρες ωστόσο συνολικά βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται κυρίως λόγω των σημαντικών απωλειών τους σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. Στους χαμένους και η Αριστερά με 10-14 λιγότερες έδρες.
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη αφού χρειάζονται τουλάχιστον 3 ομάδες για να επιτευχθεί πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο η οποία θα εκλέξει στη συνέχεια τον Πρόεδρό της, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τους Επιτρόπους, όπως αυτοί θα προταθούν από τα κράτη μέλη.
Είναι δεδομένο ότι δε μπορεί να σχηματιστεί πλειοψηφία χωρίς το ΕΛΚ, αλλά και οι άλλοι συνδυασμοί παρουσιάζουν δυσκολίες, καθώς οι σοσιαλιστές είχαν ήδη διαρρήξει τη συνεργασία τους με το ΕΛΚ στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου και θα χρειαστεί υπερβάλουσα προσπάθεια για να συνεργαστούν και πάλι.
Ερωτηματικό είναι οι ευρωβουλευτές του Όρμπαν, οι οποίοι τυπικά ανήκουν στο ΕΛΚ, αλλά κανείς δεν ξέρει τις προθέσεις τους, πολύ περισσότερο μετά τις σημερινές δηλώσεις του υποψήφιου του ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
*Αναδημοσίευση από euractiv.gr