Της Siddarth Shrikanth
Την Πέμπτη, όταν θα μιλήσει ο Μάριο Ντράγκι, η αγορά θα κρέμεται από τα χείλη του. Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης έχουν κάνει ισχυρό ράλι από τότε που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε να εννοηθεί τον περασμένο μήνα πως θα υπάρξει ένας νέος γύρος μέτρων χαλάρωσης, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός και η φθίνουσα οικονομία.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων -πιθανότατα ακόμα και αυτή την εβδομάδα- και σε μια αναβίωση των αγορών ομολόγων, της γνωστής ποσοτικής χαλάρωσης, αργότερα φέτος. Αν δεν υπάρξει μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο, τότε κρίσιμης σημασίας θα είναι το forward guidance του κ. Ντράγκι: αναμένεται ευρύτατα να προσθέσει τις λέξεις «ή χαμηλότερα» στην πρόβλεψη της ΕΚΤ πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδά τους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Οτιδήποτε λιγότερο θα μπορούσε να απογοητεύσει τις αγορές, σύμφωνα με τον Marchel Alexandrovich, senior European economist της Jefferies. «Ο κόσμος διαπραγματεύεται υποθέτοντας πως θα υπάρξει περισσότερη ποσοτική χαλάρωση πριν το τέλος του έτους και ίσως προτρέχουν λίγο», είπε.
Οι traders συναλλάγματος έχουν επίσης θέσει ψηλά τον πήχη για τον κ. Ντράγκι, σύμφωνα με αναλυτές της Nomura. «Νομίζουμε πως το ευρώ θα εμφανίζει αδυναμία μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ωστόσο ο κίνδυνος απογοήτευσης είναι σχετικά υψηλός και μια σπασμωδική ανάκαμψη είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα», ανέφεραν.
Εντούτοις, οι επενδυτές φαίνονται πεπεισμένοι πως η ΕΚΤ θα βγάλει τα μεγάλα όπλα αργότερα φέτος. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, πάνω από το 60% των fund managers αναμένουν πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν περισσότερες αγορές ομολόγων. Αυτή η πεποίθηση πιθανόν να συνεχίσει να επιβαρύνει τις αποδόσεις των ομολόγων.
«Δεν νομίζω πως ο Ντράγκι θα κλείσει την πόρτα στο οτιδήποτε», δήλωσε ο κ. Alexandrovich. «Ό,τι και αν συμβεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου, έρχεται περισσότερη χαλάρωση».
Tommy Stubbington
Θα συνεχίσουν τα οικονομικά δεδομένα να «τρολάρουν» τη Fed;
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει στραφεί προς μια πιο ήπια κατεύθυνση τον τελευταίο μήνα, και από εκεί που έδινε σήμα πως τα επιτόκια θα μπουν στον «πάγο», τώρα αφήνει να εννοηθεί πως ίσως βρίσκεται στα χαρτιά της επερχόμενης συνεδρίασης η πρώτη μείωση επιτοκίων της τελευταίας δεκαετίας. Το πρόβλημα είναι πως τα οικονομικά δεδομένα αμφισβητούν την άποψη αυτή από τότε που η Fed άλλαξε στάση.
Τα στοιχεία του περασμένου μήνα για την ανεργία, τα οποία ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιουλίου, διέψευσαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο δομικός πληθωρισμός στη συνέχεια επιταχύνθηκε και την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν απρόσμενα καλά, υποδηλώνοντας πως οι μηχανές της οικονομίας εξακολουθούν να δουλεύουν δυνατά.
«Οι λιανικές πωλήσεις τσάκισαν», δήλωσε ο Tom Porcelli, chief US economist της RBC Capital Markets. «Με άλλα λόγια, η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και εν μέσω πολύ ισχυρών οικονομικών θεμελιωδών».
Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν πως η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στις 31 Ιουλίου -μια πεποίθηση που ενισχύθηκε από την κατάθεση του Jerome Powel ενώπιον του Κογκρέσου στις αρχές του μήνα-, όμως αν τα δεδομένα παραμείνουν ισχυρά την επόμενη εβδομάδα, ίσως μπορεί να εμφανιστούν κάποιες αμφιβολίες. Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις των επόμενων πέντε ημερών είναι οι δείκτες PMI υπηρεσιών και μεταποίησης του Markit, οι πωλήσεις κατοικιών, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Η εβδομάδα κλείνει με την πρώτη εκτίμηση για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη του β’ τριμήνου.
Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με το απρόσμενα καλό α’ τρίμηνο, όμως αν τα δεδομένα είναι και πάλι καλά, τότε μπορεί να ενθαρρυνθούν τα «γεράκια» της Fed και να αναγκαστούν οι επενδυτές να επανεκτιμήσουν την άποψή τους πως έρχονται αρκετές μειώσεις επιτοκίων.
«Μειώνοντας τώρα τα επιτόκια, η Fed διακινδυνεύει να ξεμείνει από όπλα, αν η οικονομία πράγματι επιβραδυνθεί και διολισθήσει σε ύφεση», υποστηρίζει ο Chris Rupkey, chief financial economist της MUFG.
«Κρατήστε τις μειώσεις επιτοκίων για μια δύσκολη μέρα, είναι αυτό που λένε οι καταναλωτές στη Fed. Δεν τις χρειαζόμαστε. Η Fed λέει πως ακούει, ας δούμε αν είναι πράγματι έτσι».
Robin Wigglesworth
Θα βελτιωθεί το παγκόσμιο οικονομικό outlook;
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να εκδώσει την Τρίτη μια επικαιροποίηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Outlook, δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την απαισιόδοξη εκτίμηση του Απριλίου για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Στην τελευταία του δημοσίευση, το ΔΝΤ τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις επιβαρύνουν την ανάπτυξη και είπε πως η νομισματική πολιτική παραμένει κάπως περιοριστική, ενώ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το 2019 και 2020. Έκτοτε, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εξακολουθούν να μην έχουν επιλυθεί, και οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει νέα μέτωπα εμπορικού πολέμου με το Μεξικό, την Ινδία και την ΕΕ -όμως η Fed στράφηκε στη σηματοδότηση της έναρξης ενός κύκλου μείωσης επιτοκίων.
«Οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς τη νομισματική χαλάρωση, με στόχο την προστασία από μια παγκόσμια επιβράδυνση που θα προκληθεί από τις εμπορικές εντάσεις», σύμφωνα με αναλυτές της BlackRock. «Αυτή η πρωτοβουλία πολιτικής θα βοηθήσει ώστε να επεκταθεί ο κύκλος της οικονομικής ανάπτυξης».
Πριν από τρεις μήνες, το ΔΝΤ εναπόθεσε τις ελπίδες για μια ανάκαμψη σε μια «αβέβαιη» ώθηση από τις αναδυόμενες αγορές, αναμένοντας ένα τέλος στις συνθήκες κρίσης στην Αργεντινή και στην Τουρκία και μια σταθεροποίηση στον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας.
Η οικονομία της Αργεντινής έχει πράγματι βελτιωθεί, ενώ η Τουρκία βγήκε από τρεις μήνες συρρίκνωσης τον Μάιο. Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, παρά το ότι ενισχύθηκε από την εσωτερική κατανάλωση.
Έχοντας να «χωνέψουν» ανάμεικτα σήματα, οι αναλυτές δεν αναμένουν να υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή στην επικαιροποίηση του ΔΝΤ τον Ιούλιο. Η πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg παραπέμπει σε παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% το 2019 -όσο και η προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ.
*Αναδημοσίευση από euro2day.gr