Τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι το 60 % των Ευρωπαίων αισθάνονται ότι επωφελούνται προσωπικά από το διεθνές εμπόριο, ποσοστό υψηλότερο κατά 16 μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο πριν από 10 χρόνια, κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 71 % των απαντησάντων πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι πιο αποτελεσματική στην υπεράσπιση των εμπορικών συμφερόντων των χωρών τους απ’ ό,τι οι χώρες αυτές μεμονωμένα.
Η Επίτροπος Εμπορίου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε τα εξής: «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πριν από πέντε χρόνια, υπήρχαν πολλές επικρίσεις για το διεθνές εμπόριο και για τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή διεξήγαγε εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε την εμπορική πολιτική. Μέσα από την αύξηση της διαφάνειας, θέλαμε να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε. Οι πολίτες έχουν πιο θετικά αισθήματα για το εμπόριο σήμερα σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια. Η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι το εμπόριο τους ωφελεί άμεσα και ότι η Επιτροπή είναι διαφανής στις διαπραγματεύσεις της. Αυτό είναι πολύ θετικό σε μια περίοδο αυξανόμενου προστατευτισμού και εμπορικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο!».
Η σημερινή έκθεση καλύπτει ευρύ φάσμα πτυχών που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση, τις αντιλήψεις και τις στάσεις των Ευρωπαίων πολιτών προς το διεθνές εμπόριο· οι πτυχές αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:
· Στόχοι και προτεραιότητες της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ: το 54 % των απαντησάντων δήλωσαν ότι η κύρια προτεραιότητα της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Η υπεράσπιση των προτύπων της ΕΕ για το περιβάλλον και την υγεία έχει επίσης καταστεί σημαντική για τους Ευρωπαίους· οι μισοί από τους απαντήσαντες θεωρούν ότι αποτελεί προτεραιότητα. Πρόκειται για αύξηση 20 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2010. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ότι η εμπορική πολιτική της ΕΕ έχει ήδη λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της ΕΕ και παγκοσμίως.
·Ανάγκη για κανόνες του διεθνούς εμπορίου: τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε κανόνες για το διεθνές εμπόριο.
·Εμπιστοσύνη και διαφάνεια: έξι στους δέκα δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ ως προς την εφαρμογή της εμπορικής πολιτικής της με ανοικτό και διαφανή τρόπο.
·Εμπορικά οφέλη: το 54 % εκείνων που θεωρούν ότι το διεθνές εμπόριο είναι επωφελές γι’ αυτούς το αποδίδουν στην ευρύτερη επιλογή προϊόντων, ενώ το 36 % θεωρούν ως σημαντικότερο πλεονέκτημα τη μείωση της τιμής. Τα οφέλη αυτά φαίνεται να είναι πιο απτά για τους νεότερους απαντήσαντες και όσους έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος.
·Δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο: το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι αφελές να αναμένουν ότι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τους εμπορικούς κανόνες. Περισσότεροι από τους μισούς απαντήσαντες πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε χώρες ή επιχειρήσεις εκτός ΕΕ που δεν τηρούν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.
Τα πορίσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν, συνεπώς, τη θετική αντιστοιχία μεταξύ των προτεραιοτήτων που διατυπώνονται από τους πολίτες της ΕΕ και εκείνων που ορίζονται στη στρατηγική της ΕΕ «Εμπόριο για όλους», η οποία ακολουθείται κατά την τελευταία πενταετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τέθηκαν σε ισχύ στην ΕΕ 16 νέες εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών συμφωνιών με τον Καναδά και την Ιαπωνία. Το διεθνές εμπόριο στηρίζει σήμερα 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ, 5 εκατομμύρια περισσότερες απ’ ό,τι το 2014. Έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαφάνεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Τα μονομερή μέτρα προστατευτισμού κατέστησαν επιτακτική για την ΕΕ την ανάγκη να εντείνει και να υπερασπιστεί τους Ευρωπαίους έναντι αθέμιτων και παράνομων εμπορικών μέτρων από τρίτους. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε ισχύ περισσότερα από 130 μέτρα εμπορικής άμυνας της ΕΕ, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία 343 000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση θα χρησιμεύσουν επίσης ως σημαντική βάση για τον καθορισμό των στόχων και των πρακτικών εμπορικής πολιτικής για τα επόμενα έτη.