Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Σαρλ Μισέλ: Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αισιοδοξεί ότι τελικά η γενιά του, παρά τη δραματική υγειονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, θα βγει πιο δυνατή από αυτήν

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

Ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρώην πρωθυπουργός της χώρας του κ. Σάρλ Μισέλ, 44 ετών, μιλώντας στο γαλλόφωνο βελγικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της διάλυσης της Ευρώπης, που θα ήταν  όνειδος για τη γενιά του.
Ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρώην πρωθυπουργός της χώρας του κ. Σάρλ Μισέλ, 44 ετών, μιλώντας στο γαλλόφωνο βελγικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της διάλυσης της Ευρώπης, που θα ήταν όνειδος για τη γενιά του.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου 

Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές των ευρωπαϊκών πραγμάτων, που υποστηρίζουν ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να σταθεί μοιραία για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ως εκ τούτου να πλήξει αυτή την ίδια την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως έτσι η μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο .Η κρίση να γίνει καταλύτης για περισσότερη και σαφώς καλύτερη Ευρώπη; Ιδιαίτερα δε σήμερα που η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη και σύμμαχος της Ευρώπης, περί αλλά τυρβάζει και σαφώς βρίσκεται σε πολιτική παρακμή. Έχοντας στο παθητικό της και κάπου 24τρις δολάρια χρέος?

Ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρώην πρωθυπουργός της χώρας του κ. Σάρλ Μισέλ, 44 ετών, μιλώντας στο γαλλόφωνο βελγικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της διάλυσης της Ευρώπης, που θα ήταν όνειδος για τη γενιά του. Αντιθέτως πιστεύει ότι η σημερινή κρίση θα προσφέρει νέα επιχειρήματα συνέχισης της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης θα φέρει στο προσκήνιο νέες ευρωπαϊκές πολιτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της έρευνας και της ιατρικο-βιολογικής τεχνολογίας και παρά τα όσα συμβαίνουν σήμερα με το κλείσιμο των συνόρων κλπ., θα τονώσει την ενδοευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αποδεχόμενος ότι η ΕΕ κατελήφθη εξ απήνης, αλλά στη συνέχεια χρειάστηκε να καταπολεμήσει εθνικούς εγωισμούς, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι είναι έτοιμο προς εφαρμογή ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, ικανό να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτων αναγκών, όχι μόνον στην υγεία, αλλά και στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διαθέσει 750 δις. ευρώ συνάδει με τα αιτήματα του Κοινοβουλίου, τα μέτρα της Επιτροπής, τις δράσεις των κρατών μελών, καθώς και άλλες πιθανές πρωτοβουλίες, όπως η κινητοποίηση άλλων 500 δις. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή από το λεγόμενο μηχανισμό διάσωσης. Μιλάμε για μια παρέμβαση η οποία, στο σύνολό της, αφορά σχεδόν δύο τρις. Ευρώ. «Δεν έχουμε ξαναδεί μεγαλύτερη επίδειξη της δύναμης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – μεγαλύτερη και από το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο μας επέτρεψε να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη από τα ερείπια του Β΄ ΠΠ», τόνισε ο κ Σαρλ Μισέλ.

Σημειώνουμε ότι το συνολικό ποσό που σε πρώτη φάση η ΕΕ διαθέτει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αντιπροσωπεύει ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από δέκα φορές το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αν στο ποσό αυτό προστεθούν μόνον οι εθνικές γαλλογερμανικές παρεμβάσεις, τότε φθάνουμε στα 4,3 Τρις ευρώ ,νούμερο αστρονομικό!!

Ασφαλώς δε, στο ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι απελευθερωμένες πλέον από τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές ρυθμίσεις εθνικές κρατικές δαπάνες. Δαπάνες βέβαια που θα εκτινάξουν στα ύψη τα εθνικά δημόσια χρέη και εν τέλει θα θέσουν στο τραπέζι το πρόβλημα μιας εκ βάθρων αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Και αυτό βέβαια θα συμβεί σε μια Ευρώπη αισθητά αλλαγμένη από τη δραματική και υψηλού κόστους σε ανθρώπινες ζωές κρίση του κορωνοϊού. Μια κρίση που όπως είπαμε και στην αρχή, μπορεί να διαψεύσει πλήρως τις κασσάνδρες του αντιευρωπαϊσμού και μικρόψυχης αντίληψης.

Όσο για την Ελλάδα, ευτυχώς που βρίσκεται στην ΕΕ, γιατί διαφορετικά ίσως οι ιστορικοί να έψαχναν να την βρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ακατάβλητος καπιταλισμός

Από: EBR

Πολλοί αντιπαθούν τον καπιταλισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο απάτης ΦΠΑ στην Ευρώπη - κατασχέθηκαν 520 εκατ. ευρώ

Κατασχέθηκαν περίπου σαράντα εντάλματα σύλληψης και περιουσιακά στοιχεία 520 εκατομμυρίων ευρώ

Οικονομία

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Αρ. Παντελιάδης: Οι τιμές δεν θα ξαναπέσουν, μόνη λύση η αύξηση μισθών

Η λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron