του N. Peter Kramer
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Von der Leyen, χτύπησε τον εγωισμό των κρατών μελών της ΕΕ: αδυνατώντας να ανταποκριθούν εξ αρχής στην πανδημία - όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ως προς την κατανομή ιατρικών προμηθειών - υπαρκτά ζητήματα ζωής ή θανάτου: «Όταν η Ευρώπη πραγματικά χρειαζόταν να αποδείξει ότι δεν είναι μια ένωση μόνο για τα εύκολα, πολλοί αρνήθηκαν να δώσουν τη βοήθειά τους». Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Von der Leyen έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και όχι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ, τους οποίους και κατηγόρησε!
Στο Συμβούλιο, η Von der Leyen δήλωσε ότι η Επιτροπή θα αναπτύξει μια συντονισμένη «στρατηγική εξόδου» για την άρση των μέτρων της καραντίνας στις χώρες της ΕΕ. «Πρέπει να συντονίσουμε τις αποφάσεις μας όταν, σε συγκεκριμένη στιγμή, θα θελήσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα». «Πίσω στην κανονικότητα»; Ποιο λογικό άτομο περιμένει ότι, μετά την κρίση (και κανείς δεν ξέρει πότε), η ΕΕ και οι χώρες πρόκειται, έτσι απλά, «να επιστρέψουν στην κανονικότητα»;
Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ανακοινώσει πακέτα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εταιρειών, εργαζομένων και συστημάτων υγείας στις χώρες τους, με μέτρα που εκτιμώνται να αποτελούν περίπου το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Για παράδειγμα, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ και συμφώνησε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερα από 150 δισ. ευρώ από τους νέους πόρους. Ο Πρόεδρος Macron υποσχέθηκε αύξηση των αμοιβών και μια μεγάλη επένδυση στα γαλλικά νοσοκομεία. «Αυτή είναι η ώρα περισσότερο των κρατών μελών και λιγότερο της ΕΕ», δήλωσε ο Mario Draghi, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους «Financial Times».
Εννέα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ζήτησαν από το Συμβούλιο να καλύψει το ευρωπαϊκό χρέος με ευρωομόλογα (τώρα αποκαλούμενο «Coronabonds») για τη χρηματοδότηση της μάχης κατά του κορονοϊού: το Συμβούλιο δεν συμφώνησε με αυτό. Ένα προληπτικό πιστωτικό όριο που εκδόθηκε από το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) απορρίφθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Conte: ένα σχέδιο διάσωσης του ΕΜΣ δεν θα γίνει αποδεκτό από τους Ιταλούς, δήλωσε, θα φέρει πίσω τις αναμνήσεις του ταπεινωτικού και αυθάδη τρόπου με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την Ελλάδα την περίοδο οικονομικής κρίσης.
Τελικά, το Συμβούλιο δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποφασίσει, όπως αναφέρει η κοινή δήλωση: «Καλούμε το Eurogroup να μας παρουσιάσει προτάσεις εντός δύο εβδομάδων...»