του N. Peter Kramer
Το «ουγγρικό ερώτημα» αναζωπυρώνει το διχασμό της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης; Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ισχύει. Σε συνέντευξή του στο «Politico», δήλωσε: «Δεν μπορέσαμε να εξομαλύνουμε τη σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, διότι οι Ούγγροι δρουν αλόγιστα». Κατηγορεί στη συνέντευξη τη διάδοχό του, Ursula Von der Leyen, και ορισμένες χώρες της ΕΕ ότι δεν κατέκριναν ρητά την Ουγγαρία, όταν εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την τελευταία έκτακτη νομοθεσία της χώρας για τα μέτρα του κορονοϊού.
«Σκεφτόμουν ότι τώρα που η νέα νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ στην Ουγγαρία, οι κυβερνήσεις και η Επιτροπή θα πουν τα πράγματα ως έχουν». Αναφερόμενος στην Ουγγαρία, συνεχίζει ο Juncker, «Δεν θα είχε άμεση επιρροή, αλλά θα καθιστούσε πιο σαφείς τις δράσεις στο προσκήνιο. Όσον αφορά το γράμμα του νόμου, δεν είναι τα πολλά, αλλά τα ξεκάθαρα λόγια που μετρούν.»
Δεν υπάρχουν κορωνο- ομόλογα για τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup. Αυτά «δεν δίνουν λύση στην τρέχουσα κρίση», δήλωσε ο Juncker. Είναι «ενάντια στο να προσποιείται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την κρίση από τα κορωνο- ομόλογα», αλλά επαίνεσε τον συμβιβασμό των υπουργών Οικονομικών, την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, την πρόταση της Επιτροπής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα μερικής ανεργίας και την απόρριψη νόμων για κρατικές ενισχύσεις και του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Και φυσικά, στη συνέντευξη δεν παρέλειψε να κάνει μια χαρακτηριστική παρατήρησή του. «Έχουν επιτευχθεί πολλά σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αυτή ήταν γρήγορη αντίδραση εν συγκρίσει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Ίσως μπορούμε να εκτιμήσουμε τα σοφά του λόγια περισσότερο από ό, τι όταν είχε τη θέση.