της Alexandra Brzozowski
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υγειονομική κρίση δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στη EURACTIV.com, σε συνέντευξή του.
«Χρειαζόμαστε και τα δύο ταυτόχρονα: καταπολέμηση του COVID-19, αλλά και αντιμετώπιση των άλλων απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», τόνισε, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος με την άνοδο της Κίνας και μια πιο αποφασιστική Ρωσία.
Από την αρχή της επιδημίας COVID-19 στην Ευρώπη, η Κίνα ασκεί «κεκαλυμμένη διπλωματία», ενώ η Ρωσία προσπάθησε να αλλάξει την αφήγηση της χώρας σε ολόκληρο το μπλοκ.
Ερωτηθείς εάν αυτός είναι λόγος ανησυχίας για το ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει «να λάβουν υπόψιν σοβαρά κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η υγειονομική κρίση για να μεταφερθούν ψευδείς αφηγήσεις, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα».
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει μια σοβαρή ύφεση μετά τη λήξη της πανδημίας και αυτό μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ερωτηθείς εάν το ΝΑΤΟ θα είναι πρόθυμο να επανεξετάσει τον στόχο 2% αμυντικών δαπανών για τις εθνικές συνεισφορές, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι προς το παρόν «όλοι επικεντρώνονται στο πώς να σώσουν ζωές και αυτό είναι το κύριο καθήκον».
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούνται είναι επίσης σχετικές με την αντιμετώπιση μιας κρίσης στην υγεία, γι ‘αυτόν τον λόγο οι αμυντικές δαπάνες μπορούν «να παρέχουν στην κοινωνία των πολιτών μια αυξημένη ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρίσεις όπως αυτές» στις οποίες «το στρατιωτικό προσωπικό βοηθά το υγειονομικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή συνεχώς «.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η βοήθεια στην εδραίωση της εθνικής ανθεκτικότητας μεταξύ των κρατών μελών καθώς εξέρχονται από την κρίση του κορωνοϊού είναι ευθύνη του ΝΑΤΟ.
«Η ανθεκτικότητα είναι βασικό καθήκον για το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα είναι κάτι που κατοχυρώνεται στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε τους Συμμάχους μας ανθεκτικούς και έναντι, για παράδειγμα, απειλών για την υγεία», κατέληξε.
*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.gr