του N. Peter Kramer
Η ενίσχυση των βασικών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων, μετά το Brexit, θα είναι ακόμη πιο σημαντική με δεδομένο τις συνθήκες του COVID-19, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με αναφορές των «TheCityUK» και «economiesuisse». Οι δύο οργανισμοί συνεργάστηκαν για λογαριασμό του χρηματοοικονομικού κλάδου και συναφών επαγγελματικών υπηρεσιών της Βρετανίας και της Ελβετίας, των πρώτου και τρίτου μεγαλύτερων καθαρών εξαγωγέων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως. (Οι ΗΠΑ είναι στη δεύτερη θέση). Η νέα εμπορική σχέση πρέπει να φροντίσει να γίνει πρότυπο για την επόμενη γενιά εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών, καλύπτοντας πολιτικά ζητήματα του 21ου αιώνα, όπως τα δεδομένα και η κυβερνοασφάλεια.
Στην έκδοσή τους με τίτλο: «Ισχυροποίηση μελλοντικής σχέσης χρηματοοικονομικών και συναφών επαγγελματικών υπηρεσιών Βρετανίας -Ελβετίας», οι «TheCityUK» και «Economiesuisse» κάνουν λόγο για μια εμπορική σχέση βασισμένη στην αμοιβαία αναγνώριση της νομοθεσίας, και όχι στις ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας. H Βρετανία και η Ελβετία καλούνται, διαθέτοντας τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης, να οικοδομήσουν στενότερους στρατηγικούς δεσμούς, βασιζόμενες στην κοινή τους στρατηγική και θεώρηση, ως προς τον χρηματοπιστωτικό κανονισμό, για τον καλύτερο συντονισμό των κοινών στόχων στα πλαίσια καθορισμού ενός παγκόσμιου κανονιστικού προτύπου.
Το συντομότερο δυνατό, και πριν από τη λήξη της βρετανικής μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία και η Ελβετία πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμευση για υποστήριξη και τήρηση παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κανονιστικών προτύπων, καθώς και μια κοινή θεώρηση για την υποστήριξη της αυξημένης απελευθέρωσης του εμπορίου υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μνημόνιο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει έναν κατευθυντήριο άξονα προς μια διμερή ειδική συμφωνία, ή ένα σύνολο συμφωνιών, αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές και σχετικές υπηρεσίες, περιλαμβάνοντας απαιτήσεις και ορισμένο χρονικό περιθώριο για τις εποπτικές αρχές, ώστε να συνάψουν μια τέτοιου είδους συμφωνία.
Η αμοιβαία αναγνώριση του κανονισμού πρέπει να αποτελεί σημαντικό σκοπό. Δεδομένης της συγκρισιμότητας της ελβετικής και της βρετανικής θεώρησης για το κανονιστικό πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών αγορών- και των γενικότερων εποπτικών πλαισίων, η αρχή της ισότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όπως εφαρμόζεται από την Ε.Ε., δεν θα ήταν πρόσφορη για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Βρετανίας. Αντιθέτως, η πρόσβαση στην αγορά, για να επιτρέπεται η διασυνοριακή παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πρέπει να αναπτυχθεί βάσει της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης των διαφόρων σχετικών κανονισμών, χρησιμοποιώντας τους εθνικούς κανονισμούς, παρά έναν αυτούσιο κανονισμό, και βάσει συγκρίσιμων στοιχείων.
Δεδομένων των κοινών συμφερόντων Ελβετίας- Βρετανίας και του προφίλ του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να επιτύχει γρήγορα και να είναι κερδοφόρα και για τις δύο χώρες.