Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Στα 3,5 δισ. η αξία των ελληνικών startups

Παρότι η αποτίμηση της αξίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων κινούνταν μόλις πριν από κάποια χρόνια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, η αλματώδης ανάπτυξή τους έχει φθάσει να γεννά μία εγχώρια βιομηχανία νέων τεχνολογικών εταιρειών αρκετών δισ. ευρώ

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Με μία πρώτη ανάγνωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση των startups εταιρειών ελληνικών συμφερόντων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα προ περίπου μιας οκταετίας, έχει φθάσει σήμερα περί τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ανέρχονταν κοντά στα 2,5 δισ.
Με μία πρώτη ανάγνωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση των startups εταιρειών ελληνικών συμφερόντων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα προ περίπου μιας οκταετίας, έχει φθάσει σήμερα περί τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ανέρχονταν κοντά στα 2,5 δισ.

της Δέσποινας Κόντη

Παρότι η αποτίμηση της αξίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων κινούνταν μόλις πριν από κάποια χρόνια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, η αλματώδης ανάπτυξή τους έχει φθάσει να γεννά μία εγχώρια βιομηχανία νέων τεχνολογικών εταιρειών αρκετών δισ. ευρώ. Εξαγορές, υψηλές χρηματοδοτήσεις, συμμετοχή μεγάλων διεθνών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο: πρόκειται ίσως για επενδυτικές κινήσεις, τις οποίες η εγχώρια βιομηχανία των startups δεν συναντούσε πολύ συχνά πριν από 8-10 χρόνια.

Αντίθετα, τελευταία, τέτοιους είδους deals, αρχίζουν να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα με μερικές startups, όπως η Persado, να θεωρούνται από τους επενδυτές οι εταιρείες που θα μπορούσαν άμεσα να εξελιχθούν σε unicorn (εταιρείες τεχνολογίας με αξία άνω του 1 δισ. δολ.).

Ετσι, με μία πρώτη ανάγνωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση των startups εταιρειών ελληνικών συμφερόντων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα προ περίπου μιας οκταετίας, έχει φθάσει σήμερα περί τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ανέρχονταν κοντά στα 2,5 δισ. Πρόκειται ουσιαστικά για εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες διατηρούν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και διαθέτουν ένα τεχνολογικό προϊόν που προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Η αξία των συγκεκριμένων εταιρειών τεχνολογίας χτίστηκε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα σε περίπου 7-8 χρόνια με μία αύξηση της τάξεως του 30% σε ετήσια βάση. Ενδεικτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, υπολογίζεται ότι πάνω από 100 εκατ. ευρώ είναι η αξία εταιρειών τεχνολογίας, όπως οι Blueground, Workable, Upstream, Viva, Persado, Beat, Softomotive, Skroutz κ.ά., ενώ σε επίπεδα κοντά ή λίγο πιο κάτω των 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται εταιρείες με ισχυρή δυναμική, μεταξύ των οποίων οι Orfium, Marine Traffic, Netdata, Instashop κ.λπ. «Κατά την άποψή μας εταιρείες όπως η Persado και η Netdata είναι εξαιρετικά προετοιμασμένες για να ανταγωνιστούν όχι μόνο παρόμοιες εταιρείες στην Ευρώπη αλλά και εταιρείες στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», αναφέρει στην «Κ» ο Scott Friend, partner του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Bain Capital Ventures που διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 5,1 δισ. δολ. και έχει επενδύσει στις δύο ελληνικές εταιρείες.

«Εχουμε συνειδητοποιήσει πως η ποιότητα των ομάδων στον τομέα μηχανικής αλλά και ανάπτυξης προϊόντων στην Ελλάδα είναι παγκοσμίου κλάσης. Και το ακατέργαστο επιχειρηματικό ταλέντο ιδρυτών σε εταιρείες όπως η Persado και η Netdata είναι μεταξύ των σημαντικότερων σε όλο το χαρτοφυλάκιό μας που περιλαμβάνει εκατοντάδες εταιρείες. Ο Αλέξης Βρατσκίδης δημιούργησε την Upstream στην Αθήνα μετατρέποντάς τη σε μία εταιρεία υψηλής αξίας που αποφέρει μεγάλα κέρδη και τώρα κάνει το ίδιο με την Persado» προσθέτει.

Αναφερόμενος στην Persado η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του marketing technology και έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 83,6 εκατ. ευρώ, τόνισε πως «αν και στην πράξη ακόμη δεν πρόκειται για unicorn (καθότι δεν έχει αντλήσει χρηματοδότηση εδώ και αρκετά χρόνια), με τον σημερινό ετήσιο ρυθμό εσόδων πολύ πάνω από τα 50 εκατ. δολ. και δαπάνη ελάχιστων μετρητών, η Persado θα μπορούσε σήμερα να θεωρηθεί unicorn εάν ζητούσε χρηματοδότηση».

Αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού ώστε να επενδύσουν σε ελληνικές startups παρατηρεί ο Χρήστος Γαστεράτος, αναλυτής του εγχώριου fund, Marathon Venture Capital που επένδυσε πρόσφατα μαζί με την Bain Capital Ventures στη Νetdata. «Το ενδιαφέρον αυτό σηματοδοτεί μία νέα φάση ωρίμανσης της βιομηχανίας των ελληνικών startups. Πλέον διατίθενται όλοι οι απαραίτητοι πόροι ώστε οι ελληνικές startups να καθίστανται πλήρως ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες η Σίλικον Βάλεϊ ήταν ο κύριος γεωγραφικός τόπος ανάπτυξης εταιρειών τεχνολογίας, πλέον αναδύονται ταχύτατα εταιρείες από την περιφέρεια όπως η Tencent από την Schenzhen της Κίνας ή η Σουηδική Spotify. «Η τελευταία μάλιστα αποτιμάται πλέον στα 50 δισ. δολ., καταρρίπτοντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέγεθος που μπορεί να φτάσει μία ευρωπαϊκή startup. Επίσης, πλέον η ευρωπαϊκή αγορά μετρά 160 unicorns από τις περίπου 10 μία δεκαετία πριν». Συνεπώς, «οι εξελίξεις των επόμενων ετών θα είναι εντυπωσιακές και για την Ελλάδα» καταλήγει. Αντίστοιχη άποψη έχει και ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream και partner της Big Pi Ventures, «η πρόοδος του οικοσυστήματος των startups στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή και οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες για το μέλλον».

Προοπτικές

«Είναι θέμα χρόνου μέχρι εμείς στην General Catalyst να επενδύσουμε σε μια τεχνολογική startup που έχει παρουσία στην Ελλάδα. Κυρίως τώρα που είμαστε πιο ενεργοί από ποτέ όσον αφορά τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του επενδυτικού κεφαλαίου General Catalyst Νίκος Μπονάτσος. Το fund διαχειρίζεται συνολικά περίπου 7,5 δισ. δολ. «Η ποιότητα των ελληνικών startups είναι η ανώτερη όλων των εποχών», σημειώνει. Το ραντάρ του στραμμένο προς την ελληνική αγορά συνεχίζει να έχει και το βρετανικό Grafton Capital. Πρόσφατα επένδυσε 20 εκατ. δολ. στην κυπριακή εταιρεία Omilia, ενώ το 2018 «πόνταρε» 21,7 εκατ. ευρώ στη Softomotive, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Microsoft. «Προβλέπω ότι η περίοδος αυτή θα θεωρηθεί μελλοντικά ως η πρώιμη εποχή του ελληνικού οικοσυστήματος, με την Omilia, τη Softomotive (που πλέον αποτελεί κομμάτι της Microsoft) και άλλες να είναι ικανές να χτίσουν αξία δισ. δολαρίων για τους μετόχους τους στα επόμενα χρόνια», εκτιμά ο Oliver Glyn Thomas, managing partner στο Grafton Capital.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το 9% των εσόδων τους επενδύουν οι εταιρείες σε ψηφιακές τεχνολογίες

Από: EBR

Αυξημένες συνεχίζουν να βαίνουν οι δαπάνες των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δημήτρης Τσιόδρας: Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο

Δημήτρης Τσιόδρας: Να πάψει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο

«Η Ευρώπη πρέπει να πάψει επιτέλους να κάνει τα στραβά μάτια στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας

Οικονομία

Οι ΜμΕ αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων

Οι ΜμΕ αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων

Αν και η πλειονότητα των ΜμΕ αναγνωρίζει την ανάγκη υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας τους αντιμετωπίζει εμπόδια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron