Όσο και αν ο κορωνοϊός έχει «σκεπάσει» τα πάντα, το 2021 συνεχίζει να είναι για τη Μεγάλη Βρετανία το τελευταίο βήμα, η μεταβατική περίοδός για το Brexit, που θα έρθει οριστικά και αμετάκλητα στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Έτσι, θέλοντας και μη το ενδιαφέρον για το Brexit επιστρέφει. Βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο και ο χρόνος που απομένει είναι πλέον λιγότερος από αυτόν που έφυγε.
Είναι έτοιμοι όμως οι Βρετανοί να τραβήξουν οριστικά πίσω τους την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Για να είσαι έτοιμος για κάτι, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις τι είναι αυτό. Ο κοροναϊός όμως εισέβαλε κατά τρόπο τραγικό στη ζωή των Βρετανών κι έτσι η ενημέρωση που είχαν όλο αυτό το διάστημα για την εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχεια ήταν ελάχιστη.
Επιπλέον όπως αναφέρει ο Τζο Μάρσαλ, ερευνητής του βραβευμένου βρετανικού think tank, Institute for Government, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια μακρά λίστα ζητημάτων, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, γεγονός που καθιστά την ενημέρωσή τους για την επόμενη ημέρα ακόμα δυσκολότερη.
Πώς λοιπόν να προετοιμαστούν οι πολίτες για κάτι που δεν έχει ακόμα πάρει την τελική του μορφή;
«Μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων, υπάρχουν ακόμα θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των βρετανικών και ευρωπαϊκών θέσεων. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είναι απίθανο να έχει στο άμεσο μέλλον μια σαφή εικόνα για το πώς θα είναι οι νέες συνθήκες», σημειώνει ο Μάρσαλ.
Για παράδειγμα, ο καθορισμός των εμπορικών δασμών ή το πόσο εύκολα θα διαμοιράζονται τα ψηφιακά δεδομένα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζητήματα που θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις.
Η μάχη των επιχειρήσεων
Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν πολλές δυνάμεις στη μάχη κατά του κοροναϊού κι έτσι δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν επαρκώς στην κούρσα της προετοιμασίας για το Brexit.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν προσωπικό, που αρχικά ήταν αφοσιωμένο στην προσαρμογή της εταιρείας στο Brexit, σε άλλα τμήματα ή ακόμα και να αναστείλουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων «brexit» τμημάτων ή να απολύσουν το προσωπικό τους. Συχνό ήταν επίσης το φαινόμενο απορρόφησης χρηματικών αποθεμάτων που προγραμματίζονταν για τις ανάγκες του Brexit, σε άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις που εκτάκτως δημιούργησε η πανδημία.
Επιπλέον οι κανονισμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης που συνεχίζουν να ισχύουν και ενδεχομένως στο μέλλον να ενταθούν προσθέτουν ένα επιπλέον εμπόδιο σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανέτοιμες 3 στις 4 επιχειρήσεις
Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Institute of Directors (IoD) που δημοσίευσε ο Guardian, μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες για την μετάβαση στη νέα εποχή.
Σχεδόν οι μισοί από τους 1000 διευθυντές που απάντησαν στην έρευνα του IoD δηλώνουν αδυναμία να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που θα ισχύσουν μετά την 31η Δεκεμβρίου, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις δηλώνει πως θα η εταιρία του μπορέσουν να κάνουν προσαρμογές μόνο όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί όλες οι λεπτομέρειες.
Η περιγραφή του Τζόναθαν Γκέλνταρτ, γενικού διευθυντή του IoD απεικονίζει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη βρετανική επιχειρηματικότητα:
«Με τόσα πολλά να συμβαίνουν, πολλοί διευθυντές αισθάνονται ότι το να προσπαθείς να προετοιμαστείς κατάλληλα για το Brexit, είναι σαν να προσπαθείς να χτυπήσεις κινούμενο στόχο. Το να πηδάς ξαφνικά προς οτιδήποτε προκύπτει είναι ο εφιάλτης πολλών επιχειρήσεων».
*πρώτη δημοσίευση: www.tovima.gr