του Γεράσιμου Χιόνη
Πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει το momentum και να βγει κερδισμένη από τις τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία; Πώς θα αξιοποιήσει τις τεχνολογικές καινοτομίες, ώστε να καταφέρει να ηγηθεί ως μια νέα περιφερειακή δύναμη;
Σ’ αυτά τα κρίσιμης σημασίας ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι επικεφαλής τριών μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία.
Ο λόγος για τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, εκτελεστικό διευθυντή του Τιτάνα και πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Χάρη Μπρουμίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, και τον Βασίλη Ψάλτη, διευθύνοντα συμβούλο της Alpha Bank.
Ο αθεράπευτα αισιόδοξος πρόεδρος του ΣΕΒ
Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Παπαλεξόπουλος έσπευσε ευθύς εξαρχής να δηλώσει αθεράπευτα αισιόδοξος. Άλλωστε, τα πρώτα δείγματα, όπως παρατήρησε, μιλώντας στο συνέδριο «SingularityU», το οποίο διεξήχθη χθες και σήμερα στην Αθήνα, φαντάζουν κάτι παραπάνω από θετικά.
«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα, με επιταχυνόμενο ρυθμό» τόνισε, χαρακτηριστικά, προτού απαριθμήσει τα κατορθώματα της Ελλάδας στον τεχνολογικό και ψηφιακό τομέα:
-Επιτυχίες του οικοσυστήματος των start-ups
-Σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις
-Πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη
-Συνεργασία επιχειρήσεων – εκπαιδευτικής κοινότητας
-Άλματα του δημοσίου στη χρήση της τεχνολογίας, με κύριο μέτωπο το 5G
«Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν πολύτιμα κεφάλαια και δημιουργούν νέες δεξιότητες. Έχουν έναν μεγάλο πολλαπλαστιαστή στην οικονομία και την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, παραπέμποντας στην αντιστροφή του «brain drain», αλλά και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
«Έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε, αλλά η Ελλάδα μπορεί να είναι στους κερδισμένους των αλλαγών» επανέλαβε, μη παραλείποντας τέλος να καλέσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να σηκώσουν μανίκια.
Ο παράγοντας 5G
Όταν αναφερόμαστε στην ψηφιακή τεχνολογία, τότε αυτομάτως έρχεται στο μυαλό και το 5G. Ο διαγωνισμός, άλλωστε, για τη δημιουργία του υπερσύγχρονου δικτύου, πέμπτης γενιάς, αναμένεται στις αρχές του 2021. Όμως, τι πράγματι μπορεί να σηματοδοτήσει η τεχνολογία του 5G στην Ελλάδα;
«Αποτελεί μια καταπληκτική ευκαιρία, αλλά και μία μεγάλη απειλή» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος από το βήμα του «SingularityU» διευκρίνισε τα εξής:
-Οι προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, απαιτούσαν μεγάλες κλίμακες. Δηλαδή μεγάλα εργατικά δυναμικά, μεγάλες παραγωγικές δυναμεις κ.ο.κ. Πράγματα, τα οποία δεν μπορούσε να έχει τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες μικρές χώρες. Στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όμως, οι μικρότερες χώρες μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις μεγάλες χώρες.
-Η προοπτική του 5G, όμως, συνιστά και μια σημαντική απειλή, καθώς αν δεν μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε γρήγορα τις μεγάλες χώρες, θα μείνουμε πίσω. Κι αυτή τη φορά, θα δημιουργηθούν χαώδεις διαφορές, πολύς μεγαλύτερης έκτασης σε σχέση με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, πάντως, η Ελλάδα θα είναι εκεί που πρέπει, ιδίως όσον αφορά το κομμάτι των δικτύων. «Η Ελλάδα δεν θα υστερεί στο κομμάτι της συνδεσιμότητας. Όμως, το θέμα είναι τι θα κάνουμε με την ψηφιακή εκπαίδευση, τον ρυθμό ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους».
Game changer το Ταμείο Ανάκαμψης
Μία ακόμη παράμετρος, η οποία αναμένεται να καθορίσει τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της Ελλάδας, συνίσταται στο μεγαλόπνοο Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα φιλοδοξεί να λάβει περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια τετάστια ευκαιρία, ίσως η τελευταία της γενιάς μας, για να αλλάξουμε το αναπτυξιακό υπόδειγμα. Αρκεί όμως, να συμπράξουμε όλοι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.
Το μείζον ερώτημα έγκειται στο πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα; Πώς θα αδράξουμε την ευκαιρία; Πώς θα αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία;
Για τον κ. Ψάλτη, αυτό που έχει σημασία είναι η προτεραιότητα της χώρας να μην περιοριστεί στο αν και κατά πόσο θα απορροφηθούν αυτά τα χρήματα.«Πρέπει να δούμε και πώς θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης» σημείωσε, με νόημα.
Η αποτελεσματική αξιοποίηση, όπως περιγράφεται παραπάνω, προυποθέτει φυσικά ορισμένους συγκεκριμένους παράγοντες:
-Ανάπτυξη ενός διανεμητικού σχεδιασμού αφενός για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης, αφετέρου για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας
-Αξιοποίηση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ενός νέου μοντέλου διοίκησης. Άλλωστε, η πολυετής παρακολούθηση από τους θεσμούς και η πολυετή οικονομική κρίση μάς έχει υποδείξει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.
-Δημιουργία ενός πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος, ώστε η Ελλαδα να βελτιώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της, να προσελκύσει άμεσες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, καθώς και να αναβαθμίσει το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Ειδική μνεία, βέβαια, έκανε και στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, το οποίο θα πρέπει να καταρτιστεί και να αναβαθμιστεί, προκειμένου να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. «Έχουμε ανάγκη από καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Σ’ αυτό θα βοηθήσει και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ήδη εκτεθεί σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον» κατέληξε ο κ. Ψάλτης.
*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr