Ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, που συνδυάζει την εξ αποστάσεως απασχόληση και την εργασία σε φυσικό χώρο, θα χρησιμοποιήσει η πλειοψηφία των Ελλήνων εργοδοτών τους επόμενους 6 έως 12 μήνες. Ειδικότερα, το 61% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα κάνει χρήση ενός μείγματος απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας στο γραφείο τους επόμενους 6-12 μήνες.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) είναι πολύ μικρότερο και φτάνει το 36%. Στο μεταξύ, σε ποσοστό 30% οι Έλληνες εργοδότες απαντούν ότι θα προτιμήσουν την εργασία με βάση τον χώρο εργασίας κατ’ αποκλειστικότητα ή τις περισσότερες φορές. Το ποσοστό αυτό στην ΕΜΕΑ είναι σαφώς υψηλότερο και φτάνει το 53%.
Για τους επόμενες 6-12 μήνες, υπάρχει ένα ποσοστό 4% των εργοδοτών, που λέει ότι θα προτιμήσει για το προσωπικό του ένα ευέλικτο ωράριο έναρξης και λήξης (3% στην ΕΜΕΑ). Τέλος, την αποκλειστική εργασία εξ αποστάσεως ή το περισσότερο χρονικό διάστημα επιλέγει το 2% των Ελλήνων εργοδοτών.
“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας, που ακολούθησαν πολλοί οργανισμοί από την αρχή της κρίσης, ήρθε για να μείνει”, αναφέρει Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο 2021 από τη ManpowerGroup.
Προοπτικές προσλήψεων
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου. Το 22% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 7% προβλέπει μείωση, ενώ το 71% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
Οι ισχυρότερες προθέσεις προλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών, στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού προβλέπουν ένα απαισιόδοξο κλίμα προσλήψεων.
Στο μεταξύ, το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι προσλήψεις θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την COVID-19 περίοδο, μέχρι το τέλος του 2021, ενώ το 12% δεν αναμένει να επιστρέψει η αγορά στα προηγούμενα επίπεδα προσλήψεων.
Διεθνείς Συγκρίσεις
Οι εργοδότες σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες, που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2021, αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν. Σε 10 χώρες και επικράτειες, οι εργοδότες αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων, ενώ η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη σε δύο. Για το 2ο τρίμηνο του 2021, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε Ταϊβάν, ΗΠΑ, Αυστραλία και Σιγκαπούρη, ενώ οι εργοδότες στον Παναμά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων.
Στην περιφέρεια ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), αναμένεται αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο σε 18 από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ οι εργοδότες σε έξι χώρες πρόκειται να περιορίσουν τη μισθοδοσία τους, με αμετάβλητη αγορά εργασίας να αναμένεται σε δύο. Τις ισχυρότερες αγορές εργασίας κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένουν οι εργοδότες σε Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία.
*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr